Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΕνθάρρυνση Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για σχέδια στήριξης πολιτισμού

Ενθάρρυνση Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για σχέδια στήριξης πολιτισμού

Σχέδια που εξέδωσε η Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν «εξαίρετο» παράδειγμα για την Κύπρο, παραθέτει σε ανακοίνωσή της η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου, για υιοθέτηση παρόμοιων σχεδίων για στήριξη και προώθηση του πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η Έφορος αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στα κράτη μέλη νομικό πλαίσιο, στη βάση του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά Κατηγορία που προνοεί έγκριση σε εθνικό επίπεδο για παραχώρηση συμβατών κρατικών ενισχύσεων, για υποστήριξη του πολιτισμού και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κα Μιχαηλίδου παραθέτει δύο σχέδια που εξέδωσε η Ελλάδα, και συγκεκριμένα, τις ad hoc ενισχύσεις για το Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Δημοτικό Θέατρο Λευκάδας τα οποία, όπως αναφέρεται, «θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρή βάση για αρχή και εξαίρετο παράδειγμα για την Κύπρο, για υιοθέτηση παρόμοιων σχεδίων για στήριξη και προώθηση του πολιτισμού».

Αναφέρεται ότι, οι ελληνικές αρχές θέσπισαν, βάσει των άρθρων 14 και 53 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού 651/2014, ad hoc ενίσχυση για τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου πολιτιστικών χρήσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Θέσπισαν, επίσης βάσει του άρθρου 53 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού 651/ 2014 ad hoc πολιτιστική ενίσχυση για την αποπεράτωση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκάδας.

Για το Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η ενίσχυση έχει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, συνολικού προϋπολογισμού 10.609.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 8.555.645,16 ευρώ θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ, για το Δημοτικό Θέατρο Λευκάδας η ενίσχυση έχει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, συνολικού προϋπολογισμού 5.724.153 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.865.530 ευρώ θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 53 αφορά στις ενισχύσεις για τον πολιτισμό και τη διατήρηση της κληρονομιάς και το άρθρο 14 αφορά στις περιφερειακές ενισχύσεις.

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης