Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΕσείς ξέρατε ότι είχαμε τέτοιο αρχαιολογικό πλούτο;

Εσείς ξέρατε ότι είχαμε τέτοιο αρχαιολογικό πλούτο;

Ο Κυπριακός πήλινος στρατός αποτελούμενος από 2000 εδώλια, από το ιερό του κατεχόμενου χωριού Αγία Ειρήνη. Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύφθηκε από μια σουηδική αποστολή η οποία κατέταξε τα ειδώλια αυτά στην Κυπροαρχαϊκή εποχή και αποτελεί τεράστιο αρχαιολογικό εύρημα και ιστορικό θέμα, καθώς η συγκέντρωση χιλιάδων ειδωλίων σε ένα χώρο λατρείας δεν υπάρχει πουθενά παγκοσμίως εκτός από τους θαμμένους στρατιώτες στο Μαυσωλείο του Πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα.

Στον θησαυρό της Κύπρου, 2.000 πήλινα αγάλματα με ανδρικές κυρίως μορφές και βοοειδή ζώα, ήταν τοποθετημένα ως αναθήματα σε ημικύκλιο γύρω από τον βωμό του ιερού.

Οι ανδρικές μορφές είχαν πολεμική ενδυμασία αλλά δεν ήταν οπλισμένες. Το πλήθος από αγαλματίδια, τα πολλά πολεμικά άρματα που τα τραβούν τέσσερα άλογα επανδρωμένα από ηνίοχους και πολεμιστές με πλήρη πανοπλία, μερικά μπρούντζινα αγαλματίδια καθώς και ένας μεγάλος αριθμός αγαλμάτων σε φυσικό μέγεθος τακτοποιημένα σε πλατιά ημικύκλια γύρω από έναν πέτρινο βωμό, καθιστούν την συγκεκριμένη ανακάλυψη τεράστιας πολιτιστικής αξίας.

Τα δύο τρίτα περίπου από τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα μεταφέρθηκαν στη Σουηδία το 1931 και αποτελούν σήμερα τον πυρήνα των κυπριακών συλλογών του Μουσείου Μεσογειακών Αρχαιοτήτων (Medelhavsmuseet) της Στοκχόλμης.

Περίπου 12.000 από τα συνολικά 18.000 κινητά ευρήματα, συσκευάστηκαν σε 771 ξύλινα εμπορευματοκιβώτια και μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς από τη Λευκωσία στην Αμμόχωστο, και από εκεί με πλοίο στη Σουηδία.

Στη Σουηδία βρίσκεται επίσης το σύνολο των διαγνωστικών οστράκων. Αυτή τη στιμή τα 1.500 ειδώλια βρίσκονται στην Σουηδία ενώ τα υπόλοιπα 500 ειδώλια που παρέμειναν στη Λευκωσία, αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πρωτεύουσας του νησιού.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης