Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΠως να δώσετε τη γραμμική οπτική στις φωτογραφίες σας

Πως να δώσετε τη γραμμική οπτική στις φωτογραφίες σας

ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Γράφει ο  Γιώργος Τσάφος

Συνήθως, για τις ανάγκες τέτοιων λήψεων χρησιμοποιούμε ευρυγώνιους φακούς.

Limassol Today - Image 4 1

Στη φωτογραφία του άρθρου επιλέχθηκε κάθετο κάδρο και το σημείο φυγής τοποθετήθηκε περίπου στο κέντρο της εικόνας. Αν και το συγκεκριμένο παράδειγμα αφορά σε ένα αρχιτεκτονικό θέμα που βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, είναι προφανές ότι η γραμμική προοπτική μπορεί να αξιοποιηθεί εξίσου αποτελεσματικά, αν όχι ακόμα πιο δημιουργικά, σε εφαρμογές φωτογράφησης τοπίου.

Limassol Today - Image 4 7

Η προοπτική χρησιμοποιείται κατά κόρον στη ζωγραφική και τη φωτογραφία, σε μια προσπάθεια απόδοσης βάθους, με απώτερο σκοπό να ξεπεραστούν τα στενά δισδιάστατα πλαίσια που επιβάλλουν, εξ’ ορισμού, τα δύο μέσα.

Limassol Today - Image 4 8

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι απόδοσής της: εδώ θα εστιάσουμε σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε “γραμμική προοπτική”.

Limassol Today - Image 4 9

Η γραμμική προοπτική αποδίδεται με τη σύγκλιση, σε ένα σημείο φυγής εντός του φωτογραφικού κάδρου, νοητών ευθειών και παράλληλων γραμμών. Η σύγκλιση είναι εκείνη που, με τη σειρά της, δημιουργεί κλίμακα μεγεθών και, ως εκ τούτου, αναδεικνύει την απόσταση ανάμεσα στα διάφορα στοιχεία της εικόνας, χαρίζοντας ένα σχεδόν τρισδιάστατο εφέ.

Limassol Today - Image 4 2

Συνήθως, για την απόδοση της γραμμικής προοπτικής, χρησιμοποιούμε ευρυγώνιους φακούς, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Αυτό είναι κάτι που θα καθορίσει το ίδιο το θέμα. Ωστόσο, οι ευρυγώνιοι είναι εκείνοι που εντείνουν τη γραμμική προοπτική περισσότερο, προσφέροντας σαφές πλεονέκτημα έναντι των νορμάλ και των τηλεφακών.

Limassol Today - Image 4 10

Προτείνονται επίσης χάρη στο μεγαλύτερο βάθος πεδίου που έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν.

Limassol Today - Image 4 11

Η γραμμική προοπτική έχει ταυτιστεί με το μεγάλο βάθος πεδίου. Σχεδόν ποτέ δε θα δείτε εικόνα με πρώτο ή δεύτερο πλάνο φλουταρισμένο γιατί απλά αυτή η περίπτωση εντάσσεται σε άλλη κατηγορία απόδοσης προοπτικής.

Limassol Today - Image 4 4

Επιστρέφοντας στην εικόνα του παραδείγματος, θα πρέπει να τονίσουμε πως αυτή προήλθε από συγχώνευση πολλαπλών εικόνων διαφορετικών εκθέσεων. Αυτό έγινε στο Photomatix αλλά βέβαια η επεξεργασία συνεχίστηκε στο Photoshop. 

Limassol Today - Image 4 5

Είναι σημαντικό να τονιστεί η αξία του τρίποδου σε λήψεις HDR καθώς και η επιλογή κλειδώματος του καθρέπτη πριν από τη κάθε λήψη, αν βέβαια η μηχανή υποστηρίζει τη συγκεκριμένη λειτουργία.

Limassol Today - Image 4 6
ΠηγήNexusMedia

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης