Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΠόσο εύκολο είναι να φωτογραφίσω ανθρώπους από κοντά;

Πόσο εύκολο είναι να φωτογραφίσω ανθρώπους από κοντά;

Η διαδικασία απαιτεί σεβασμό και διακριτικότητα!

Γράφει ο  Γιώργος Τσάφος

Ανέκαθεν πίστευα ότι η φωτογράφιση ανθρώπων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Πρέπει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να ενταχθείς σε ένα κοινωνικό σύνολο και να αποδεχθούν αυτό που κάνεις!

Από την άλλη, όσο συνειδητοποιώ κάποια πράγματα βλέπω ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα αν επιλέξεις να τραβήξεις από πολύ μικρή απόσταση, ακόμα και μικρότερη του 1m. Χρειάζεται όμως λίγο προσοχή με την υπερβολική επίδειξη θράσους.

Η φωτογράφιση ανθρώπων είναι ο λόγος που έχω αρχίσει να χρησιμοποιώ, ολοένα και περισσότερο, ευρυγώνιους φακούς. Πιστεύω ότι ένας φακός 35mm είναι must για τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και τα εστιακά μήκη των 24mm και 16-18mm. Όσο πιο ευρυγώνιος ο φακός, τόσο πιο πολύ πρέπει να προσεγγίσεις για να γεμίσεις το κάδρο σου.

Θεωρώ επίσης ότι όσο περισσότερο πλησιάζεις το θέμα σου, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η διαφορά απόστασης ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο πλάνο. Παλιότερα χρησιμοποιούσα αρκετά μεσαίους τηλεφακούς για να φωτογραφίσω πρόσωπα. Πλέον την έχω “δει” …καλλιτέχνης και έχω αναθεωρήσει κάποια πράγματα. Με ενδιαφέρει να συνδυάσω το βλέμμα, το συναίσθημα, τη στιγμή με το περιβάλλον μέσα στο οποίο υπάρχει το άτομο που φωτογραφίζω. Αυτό δεν μπορεί να στο δώσει ο τηλεφακός. Σαφώς και υπάρχουν στιγμές που θα τον χρησιμοποιήσω, θα το κάνω όμως επειδή είμαι μακριά και δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης