Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΓΡΑΜΜΑΤΑ«Φίλιπ Ροθ: Στοιχεία ταυτότητας»

«Φίλιπ Ροθ: Στοιχεία ταυτότητας»

Aφιέρωμα στον Αμερικανό συγγραφέα

Ο πολιτιστικός οργανισμός Βιβλιοτρόπιο συμπληρώνει 14 χρόνια συνεχούς δράσης και παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Για τη φετινή χρονιά έχει ετοιμάσει τον κύκλο εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Τοπογραφίες», θέτοντας στο επίκεντρο την εξερεύνηση της σχέσης «λόγου», «τόπου» και «μνήμης».

Ο τόπος χτίζει τον λόγο κι ο λόγος γίνεται αλλιώτικα αντιληπτός μέσα από την εικόνα του τοπίου. Ο χώρος και ο χρόνος υποδεικνύουν στη γραφή το θέμα ή προσδιορίζονται από εκείνη, αλλάζουν μορφή και παρουσία. Η λογοτεχνία λειτουργεί, παράλληλα, ως καταγραφέας της μνήμης. Μιας μνήμης όχι αποκλειστικά ατομικής, η οποία διασφαλίζει τη συνέχεια και την ταυτότητα του ατόμου, αλλά μιας μνήμης συλλογικής που διαμορφώνεται σε αλληλεπίδραση με τις διάφορες κοινότητες, γλωσσικές ή άλλες, στις οποίες εντάσσεται το άτομο.

Η πρώτη εκδήλωση του κύκλου «Τοπογραφίες», που θα είναι ένα αφιέρωμα στον Αμερικανό συγγραφέα Φίλιπ Ροθ, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 19:30 στο Ξυδάδικο στη Λεμεσό.

Για το αφιέρωμα στον Φίλιπ Ροθ το Βιβλιοτρόπιο προσκαλεί τον βραβευμένο συγγραφέα Αιμίλιο Σολωμού και την κριτικό λογοτεχνίας Σταυρούλα Παπασπύρου για να συστήσουν και να συζητήσουν με το κοινό πτυχές και εκφάνσεις του έργου του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα.

Επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο του Φίλιπ Ροθ θα αποδώσει ο ηθοποιός Φώτης Αποστολίδης.

Από την εποχή του Χένρι Τζέημς ελάχιστοι συγγραφείς στην Αμερική ανασύνθεσαν τη ζωή με σαφήνεια αλλά και οξυδέρκεια μέσω της γλώσσας όπως ο Φίλιπ Ροθ. Τι είναι ο εαυτός; Μήπως εμείς δεν επινοούμε τον εαυτό μας και αυτή η επινόηση δεν είναι και ο ορισμός της ζωής; Τί είναι ταυτότητα και πως και σε πιο βαθμό καθορίζεται από την «φυλή» ή τις «φυλές» στις οποίες ανήκουμε -π.χ. για τον Ροθ η εβραϊκή και η αμερικανική; Τι είναι η επιθυμία και τι ευθύνη; Πώς θα έπρεπε να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε; Πως συμβιβάζουμε κι εξισορροπούμε όλες τα κομμάτια που συνθέτουν την προσωπικότητά μας; Αυτόν τον οιονεί πραγματικό κόσμο στον οποίο βρεθήκαμε να ζούμε – και κυρίως την αμερικανική κοινωνία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα – ο Ροθ δεν παύει να τον ξεγυμνώνει και να αποκαλύπτει μέσα στην επιτήδευση, την αδικία και τον παραλογισμό της, αναζητώντας την κρυμμένη ανθρωπιά. Είναι ένας συγγραφέας που συνδυάζει μια εν εξελίξει «εθνική» λογοτεχνική ταυτότητα με την προσπάθεια να εγγραφεί στον κανόνα, να συνδεθεί με την αμερικανική λογοτεχνική γενεαλογία. Να ενταχθεί στην παράδοση ενός Χόθορν, ενός Μέλβιλ, ενός Γουίτμαν, αποδομώντας ταυτόχρονα τον εθνικό κανόνα που διαιωνίζει την ιδέα κάποιας εφικτής και μοναδικής «αμερικανικότητας».

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 99667599

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Υποστηρικτές: Βιβλιοπωλεία ΚΠ Κυριάκου, Wunderart Productions

Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες

Αιμίλιος Σολωμού (Κύπρος) – Συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημοσιογραφία σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε καθημερινή εφημερίδα. Είναι εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Διηγήματά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και ανθολογίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει τα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας Το σκιάχτρο (2000, αυτοέκδοση και 2018, Πατάκης), Το ποτάμι (2020, Πατάκης) και τα μυθιστορήματα για ενήλικες Ώσπερ στρουθίον, τάχος επέτασας (2003), Ένα τσεκούρι στα χέρια σου (2007, Άνευ, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος), Ημερολόγιο μιας απιστίας (2012, Ψυχογιός, Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2013) και Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση (2015, Ψυχογιός).

Σταυρούλα Παπασπύρου (Ελλάδα) – Δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Μέσα Επικοινωνίας στο Παρίσι. Εργάστηκε ως πολιτιστική συντάκτρια των εφημερίδων «Αυγή» (1987-1994), «Νέα Μεσημβρινή» (1995), «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και «Ελευθεροτυπία» (1991-2015).

Κατά καιρούς συνεργάστηκε με περιοδικά όπως τα «Τέταρτο», «Αντί», «Σχολιαστής», «Σινεμά», «Μετρό», «Men», «Vogue» και συμμετείχε σε πολιτιστικές τηλεοπτικές εκπομπές, κυρίως της ΕΡΤ («Βιβλιόραμα», «Οι τέχνες είναι επτά», «Άξιον εστί», «Έχει γούστο» κ.ά.), καλύπτοντας το ρεπορτάζ βιβλίου.

Aπό το 2015 αρθρογραφεί στο lifo.gr και από το 2018 συμμετέχει στην εκπομπή «Βιβλιοβούλιο» που προβάλλεται από το Κανάλι της Βουλής. Το 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Χωρίς μαγνητόφωνο – συνομιλίες με σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες» (εκδ. Πόλις).

Φώτης Αποστολίδης (Κύπρος) – Ηθοποιός

Γεννήθηκε στη Λευκωσία και μεγάλωσε στην Αθήνα. Παρακολούθησε κύκλους μαθημάτων στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε στο ραδιόφωνο για δεκαπέντε χρόνια ως δημοσιογράφος και παραγωγός μουσικών εκπομπών.

Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Βλαδίμηρος Καυκαρίδης και εργάστηκε, επί σειρά ετών, ως μόνιμος ηθοποιός, στο Σατιρικό Θέατρο. Από το 2013 συνεργάζεται με διάφορα σχήματα μεταξύ των οποίων η Alpha Square, ο ΘΟΚ, η ΕΘΑΛ, η ομάδα «Σόλο για Τρεις», η θεατρική ομάδα Persona, το Φανταστικό Θέατρο, το Θέατρο Διόνυσος.

Ερμήνευσε δεκάδες ρόλους από το παγκόσμιο ρεπερτόριο, σε περίπου 70 παραγωγές.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης