Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΗ Ρωσία θα μποϊκοτάρει τα Όσκαρ

Η Ρωσία θα μποϊκοτάρει τα Όσκαρ

«Το να στείλουμε μια ταινία στις ΗΠΑ θα ήταν σαν να στέλνουμε μια ταινία στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να πάρει το βραβείο του Τρίτου Ράιχ», δήλωσε ένας Ρώσος σκηνοθέτης.

H Ρωσική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε ότι δεν θα υποβάλει επίσημες υποψηφιότητες για την κατηγορία «Διεθνών Ταινιών Μεγάλου Μήκους» στα επερχόμενα Όσκαρ, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η χώρα δεν συμμετέχει στην απονομή των βραβείων από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Όπως αναφέρει το Variety, ως απάντηση στο μποϊκοτάζ, αρκετά μέλη της επιτροπής των Όσκαρ της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Pavel Tchoukhraï, παραιτήθηκαν.

Αν και η Ρωσική Ακαδημία Κινηματογράφου δεν ανέφερε σαφή λόγο για το μποϊκοτάζ, η απόφασή τους έρχεται καθώς οι εντάσεις μεταξύ τους και των ΗΠΑ αυξάνονται εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο κινηματογραφιστής Nikita Mikhailkov, πρόεδρος της Ένωσης Κινηματογραφιστών της Ρωσίας και ένθερμος υποστηρικτής του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι «δεν έχει νόημα» για τα Όσκαρ να επιλέξουν μια ταινία από τη Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ «επί του παρόντος αρνούνται την ύπαρξή της». Ένας άλλος Ρώσος σκηνοθέτης, ο Karen Shakhnazarov, δήλωσε στα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι «το να στείλουμε μια ταινία στις ΗΠΑ θα ήταν σαν να στέλνουμε μια ταινία στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να πάρει το βραβείο του Τρίτου Ράιχ».

Εν τω μεταξύ, ο Tchoukhraï εξέδωσε επιστολή με την οποία καταδίκασε τη ρωσική ακαδημία κινηματογράφου για τη λήψη «μονομερούς απόφασης επί του επικεφαλής της επιτροπής» και δήλωσε ότι ήταν τόσο «άδικη όσο και παράνομη». Αρκετά μέλη της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων των Nikolaï Dostal, Sergey Selyanov, Vladimir Kott και Andrey Zvyagintsev, ακολούθησαν τον Tchoukhraï στην παραίτησή τους.

Ορισμένα μέλη της επιτροπής αποχώρησαν νωρίτερα φέτος μετά την αρχική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας ως συνήθως όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο», δήλωσε στο Variety το μέλος Evgeniy Gindilis. «Έφυγα από την επιτροπή στις 27 Φεβρουαρίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ είναι λάθος που τα κινηματογραφικά φεστιβάλ ή η τελετή απονομής βραβείων μποϊκοτάρουν τις ρωσικές ταινίες, δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να συμμετέχω στην προώθηση ρωσικών ταινιών αυτή τη στιγμή». Ο Guardian επισημαίνει ότι η Ρωσία έχει επίσης βάλει σε λίστα καταζητούμενων τον Vitaly Mansky, έναν από τους πιο γνωστούς δημιουργούς ντοκιμαντέρ της χώρας και επικριτή του πολέμου της στην Ουκρανία.

Η 95η απονομή των βραβείων Όσκαρ έχει προγραμματιστεί για τις 12 Μαρτίου 2023.

ΠηγήOLAFAQ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης