Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΟι σπηλιές της γαστρονομίας στην Ελβετία

Οι σπηλιές της γαστρονομίας στην Ελβετία

Το Τιτσίνο είναι το νοτιότερο από τα 26 καντόνια της Ελβετίας και είναι γνωστό για τις «σπηλιές» του, τις σημερινές ταβέρνες των χωριών. Είναι φυσικές σπηλιές που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και λειτουργούσαν ως οικογενειακά κελάρια, λόγω του εξαιρετικoύ αερισμού σύμφωνα με το bbc travel.

Δεδομένου ότι δημιουργήθηκαν μετά από κατολισθήσεις έχουν πορώδη θεμέλια που εγγυώνται την εσωτερική κυκλοφορία του αέρα σε σταθερή θερμοκρασία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ιδανικές ειδικά για παλαίωση κρασιού.

Limassol Today - Ticino Cave

«Εκατοντάδες χρόνια πριν, κάποιες κατσίκες έβαζαν τα κεφάλια τους στις τρύπες των τοιχωμάτων των σπηλαίων, πάνω στα βουνά», εξηγεί η ξεναγός Patricia Carminati. «Σύντομα, οι κτηνοτρόφοι συνειδητοποίησαν ότι το έκαναν για να νιώσουν τον κρύο αέρα και άρχισαν να τις χρησιμοποιούν ως «φυσικά ψυγεία».

Limassol Today - 2 1.jpg

Με την πάροδο του χρόνου, οι ντόπιοι άρχισαν να τις διαμορφώνουν εσωτερικά και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έβαλαν πέτρινα τραπέζια, στον προαύλιο χώρο και άρχισαν να πωλούν τα προϊόντα τους», ανέφερε στο BBC ο Alessandro Rezzonico.

Μερικά από τα γνωστά προϊόντα που παράγονται στο Τιτσίνο είναι το «nocino» (λικέρ από καρύδια), το «gazzosa» (ένα ημίγλυκο ανθρακούχο ποτό που παρασκευάζεται με λεμόνια) και το «pepe della Valle Maggia» (πιπέρι από την κοιλάδα Maggia).

Limassol Today - σπηλιες ελβετια

Σήμερα, οι σπηλιές είναι συνώνυμο της γαστρονομίας του τόπου και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την οικεία αίσθηση του παρελθόντος της περιοχής, σερβίροντας πλούσιο φαγητό από εποχιακά προϊόντα με συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΒΒC Travel.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης