Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΘΕΑΤΡΟ10 ερωτήσεις για το πιο παράξενο έργο του χειμώνα

10 ερωτήσεις για το πιο παράξενο έργο του χειμώνα

Ελάτε στην παράσταση και φέρτε το κινητό σας. Πριν έρθετε κατεβάστε και το WhatsApp γιατί κατά τη διάρκεια που θα παρακολουθείτε θα κάνουμε ένα group chat κοινό και θεατές, λένε ο Μάριος Ιωάννου, η Έλενα Καλλινίκου κι η Μαρίνα Μακρή. Και να μην είσαι και πολύ του θεάτρου, σε καίει η περιέργεια να δεις τι στο καλό θα γίνει μέσα στον χώρο. Πριν πάμε θέλαμε να μάθουμε όμως κάτι, γιατί όλο αυτό το κόνσεπτ μια αμηχανία μας την προκαλεί.

Αυτό το πράγμα, το Picture Perfect, ονομάζεται παράσταση;

Μάριος: Ναι, είναι παράσταση. Καθρέφτης του κόσμου το Θέατρο. Κρατάμε κινητά και εσείς μαζί. Να μην κακοφανήσουμε την εποχή μας.

Έλενα: Ναι και ελάτε να την δείτε

Μαρίνα: Ναι!

Μα αν κοιτάμε στα κινητά, δεν θα κοιτάμε εσάς. Ή θα σας κοιτάμε;

Μάριος: Θα κοιτάτε και εμάς και τα κινητά. Και εμείς το ίδιο. Έχει οργανωθεί το πράγμα να μη χάσετε  ούτε από τη συσκευή, ούτε από τη ζωή. Αντίθετα με τη πραγματική ζωή τη χάνουμε πιο πολύ.

Έλενα: Όταν κοιτάτε τα κινητά τα κοιτάμε και εμείς. Οπόταν όλοι συντονιζόμαστε κάτω από αυτό.

Μαρίνα: Θα κοιτάτε και τα δύο! Multitasking παράσταση!

Μια φάση έχουμε κι εμείς να αφήσουμε κάτω την εξάρτηση μας από τα κινητά, στο θέατρο. Κι εσείς μας τα ξαναβάζετε στο χέρι ακόμα και εκεί. Θέλετε να περάσετε κάτι με αυτό;

Μάριος: Το βάζουμε το κινητό στην παράσταση για να πούμε κάτι. Όχι για να τονώσουμε την εξάρτηση. Ίσα ίσα να τη γιατρέψουμε. Δεν μπορώ να πω άλλα μυστικά.

Έλενα: Σ’ αυτή τη παράσταση είμαστε θεατές σε δύο κόσμους τον εικονικό και τον πραγματικό. Οι δύο κόσμοι στη πορεία συγχέονται και στο τέλος ενώνονται.

Μαρίνα: Είναι μια σκηνοθετική επιλογή, που σχολιάζει το γεγονός ότι το κινητό έχει γίνει μια επέκταση του χεριού μας.

Τι αφαίρεσε από τις ζωές μας η ψηφιακή μας προσήλωση;

Μάριος: Τη ροή της ζωής της πραγματικής.

Έλενα: Το να ακούμε με προσοχή.

Μαρίνα: Την ικανότητα του να βρίσκεσαι στο παρών.

Για συστηθείτε μας. Πείτε ένα επίθετο ο καθένας για τον εαυτό σας, κι ένα ο καθένας για τους άλλους δύο.

Μάριος: Για μένα  πολύχρωμος, για την Έλενα  χάδι απαλό, για τη Μαρίνα δαιμόνιο πειραχτήρι.

Έλενα: Έλενα: Πράσινη  Μάριος: Χρυσαφένιος Μαρίνα : Πορτοκαλένια

Μαρίνα: Δε μπορώ να πω ένα επίθετο για τον εαυτό μου. Ούτε για τους υπόλοιπους αλλά αφού πρέπει θα πω απερίγραπτος και απερίγραπτη.

Πόσο καιρό ετοιμαζόταν αυτή η παράσταση; Πως γεννήθηκε ως ιδέα και πως έπεισε τους υπόλοιπους;

Μάριος: Ίσως η Έλενα και  η Μαρίνα πουν  ακριβώς τον χρόνο που πήρε. Με τον covid  έχω μπερδέψει τον χρόνο. Πήρε νομίζω ενάμιση χρόνο με διακοπές. Ήταν ιδέα του Αχίμ του σκηνοθέτη. Να φτιάξει ένα σχόλιο πάνω στις εικόνες που δεχόμαστε κάθε μέρα και τι μας προκαλεί αυτό.

Έλενα: Αυτή η παράσταση ετοιμαζόταν για πολύ καιρό. Έχω χάσει την αίσθηση του χρόνου το τελευταίο διάστημα. Ήταν ανάμεσα στα lockdowns. Οπότε έσβηνε και ξανά ζωντάνευε μέχρι την τελική υλοποίηση της.

Μαρίνα: Με αυτή την ιδέα επικοινώνησε μαζί μου ο σκηνοθέτης Αχίμ Βίλαντ πριν από περίπου δύο χρόνια. Την βρήκα ενδιαφέρουσα, και ένα χρόνο μετά ξεκινήσαμε να τη δουλεύουμε. Προέκυψε η πανδημία που μας ‘άλλαξε’ αρκετές φορές το πρόγραμμα προβών. Έτσι θα έλεγα ετοιμαζόταν περίπου 3 μήνες.  

Που είδαμε τον καθένας σας καλλιτεχνικά τελευταία φορά;

Μάριος: Τελευταία φορά με είδανε στο Βερολίνο, Τορίνο και Μαυροβούνιο όπου έκανα περιοδεία με τον μονόλογο ”Τελετή Τσαγιού’’.

Έλενα: Στο «Εδώ αναπαυόμαστε» της enacttheatre στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό.

Μαρίνα: Η τελευταία παράσταση που συμμετείχα είχε το τίτλο «Εδώ Αναπαυόμαστε» της ομάδας μου enacttheatre.

Πού θα σας δούμε μετά από αυτό;

Μάριος: Επόμενη δουλειά το ανέβασμα του Μονολόγου «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου στον Άρτο και στο Συνεργείο στη Λεμεσό.

Έλενα: Τον Νοέμβριο στο Routes λ2 της Μαρίας Βαρνακκίδου και το «WISH» της Έλενας Αντωνίου  στο πλαίσιο του Διεθνές φεστιβάλ Λευκωσίας. Τον Δεκέμβριο θα είμαι στη παραγωγή του ΜΙΤΟΥ «5 Lesbians eating a quiche» της Εβίτας Ιωάννου. Και το Γενάρη θα ανέβει ξανά η παράσταση της ομάδας μας enacttheatre “Εδώ αναπαυόμαστε στη Λευκωσία”

Μαρίνα: Στην «Ηλέκτρα» στο Θέατρο Δέντρο σε σκηνοθεσία του Χρίστου Σούγαρη.

Πως είναι ο καλλιτεχνικός και πως ο προσωπικός εαυτός σας the day after covid;

Μάριος: Έγινα υπομονετικός, πιο δυνατός, πιο αποφασισμένος..

Έλενα: Ο καλλιτεχνικός μου εαυτός χρειάζεται παύση και ο προσωπικός ανάπαυση. Μετά το covid όλοι για κάποιο λόγο τρέχουμε.

Μαρίνα: Είμαστε after covid; Ήρθε αυτή η μέρα; Όταν έρθει θέλω καλλιτεχνικά να με βρει σε ταξίδια και θεατρικά φεστιβάλ με την ομάδα μου. Προσωπικά θα ήθελα να με βρει πιο προσανατολισμένη.

Που είναι οι τέχνες στις θεσμικές και στις κοινωνικές συνειδήσεις στην Κύπρο και πως θα θέλατε να ήταν τα πράγματα;

Μάριος: Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Παρ’ όλα αυτά εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και τρέφουμε τις ψυχές μας με τα καλύτερα.

Έλενα: Πού είναι; Πραγματικά και εγώ απορώ πολλές φορές. Θα ήθελα απλά να ήταν. Να ήταν πιο εύκολα τα πράγματα, να υπάρχει πραγματική στήριξη ώστε να κτίζουμε και να μεγαλώνουμε.

Μαρίνα: Πιστεύω η ποιότητα της καλλιτεχνικής παραγωγής είναι σε πολύ καλό επίπεδο στη Κύπρο, αλλά είμαστε ένα αρκετά νεοσύστατο κράτος, που χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά στη δημιουργία κοινού που ενδιαφέρεται για τις τέχνες και το πολιτισμό. Κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με τη παιδεία. Θα ήθελα να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η προσέλευση του κοινού σε μια θεατρική παράσταση, χορευτική παράσταση, εικαστική έκθεση, περφόρμανς κ.λ.π. να είναι αρκετή ποσοτικά και ποιοτικά έτσι ώστε να δημιουργεί διάλογο, ανταλλαγή και εξέλιξη. Η΄ η ανάγκη να παρευρεθεί κανείς σε ένα καλλιτεχνικό δρώμενο να είναι ίση η μεγαλύτερη από την ανάγκη για δημιουργία.

Φωτογράφιση: Yvonne Zachariou

Πληροφορίες για την παράσταση

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία/δραματουργία: Achim Wieland
Συν-δραματoυργία: Marios Ioannou
Ερμηνεύουν: Μάριος Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή
Κείμενα: Achim Wieland, Μάριος Ιωάννου (με την συμβολή των περφόρμερ και λοιπών συνεργατών της παράστασης)
Κίνηση: Μιχάλης Αριστίδου
Διαδραστική ανάπτυξη: Diego Armando Aparicio
Σύμβουλος/επιμέλεια κειμένου: Ράνια Ιακώβου
Επιμέλεια ήχου/σύνθεση: Δημήτρης Σάββα    
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Λάζογλου                 
Κοστούμια/σκηνικά: Ανδρέας Αντωνίου
Make-Up: Άννα Αγαθοκλέους
Παραγωγή / Διαδραστική ανάπτυξη: Γιάγκος Χατζηγιάννης
Βοηθός Παραγωγής: Πολύμνια Τσίντη

Εισιτήρια: Περιορισμένος αριθμός θέσεων (απαραίτητη η προκράτηση)
€ 15 (μειωμένο €12)
Artos House / Nicosia Κρατήσεις: 99517910
Θέατρο Ριάλτο / Λεμεσός Ταμείο: 77777745, www.rialto.com.cy

Ανακοίνωση για το κοινό:

> Για να μπορέσει να παρακολουθήσει την παράσταση, κάθε θεατής χρειάζεται ένα προσωπικό smartphone. Το smartphone προορίζεται μόνο για προσωπική χρήση και θα χρησιμοποιηθεί ως συσκευή ανάγνωσης / παρακολούθησης μιας ομαδικής συνομιλίας κατά τη διάρκεια της παράστασης.

> Οι θεατές θα παρακολουθούν την παράσταση εν μέρει από το κινητό τους (smartphone) μέσω της εφαρμογής Whatsapp. Γι’ αυτό, οι θεατές θα πρέπει να έχουν φορτίσει τις συσκευές τους και να έχουν κατεβάσει την εφαρμογή ΠΡΙΝ την άφιξή τους στο θέατρο.

Περισσότερες οδηγίες θα δοθούν στο θέατρο, έτσι το κοινό παρακαλείται όπως προσέλθει στο θέατρο 30 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης.

> Οι παραστάσεις στο Θέατρο Ριάλτο θα μαγνητοσκοπηθούν.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης