Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΘΕΑΤΡΟΚοινός Τόπος

Κοινός Τόπος

ψηφιακό project σε μορφή εγκατάστασης με τριπλή προβολή

από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει μια σειρά πρώτων προβολών, τoυ νέου έργου της Έλενας Αγαθοκλέους με τίτλο «Κοινός Τόπος». Πρόκειται για ένα ψηφιακό project σε μορφή εγκατάστασης με τριπλή προβολή, βασισμένο στο τρίπτυχο «Ρημαγμένη Όχθη, Μήδειας Υλικό, Τοπίο με Αργοναύτες» του Γερμανού συγγραφέα Heiner Muller. 

Ο Muller στα κείμενα του χρησιμοποιεί δεξιοτεχνικά τους αρχαιοελληνικούς μύθους, ως μια μνήμη του παρελθόντος χωρίς διαχωρισμό από την άμεση, σημερινή, εξωτερική πραγματικότητα. Παραποιεί τους μύθους, τους οικειοποιείται και τους χρησιμοποιεί ως κατασκευαστικό υλικό για να μιλήσει για τις συλλογικές εμπειρίες. Με αφορμή λοιπόν το τρίπτυχο και το μύθο της Μήδειας και του Ιάσονα,  η Αγαθοκλέους αναπτύσσει στον «Κοινό Τόπο», όπως και σε προηγούμενες δουλειές της, τον εξής προβληματισμό: πώς διαχειριζόμαστε την κληρονομιά με τρόπο σύγχρονο; Πιο συγκεκριμένα, η στιγμή της συνειδητοποίησης πως υπάρχει κάτι προβληματικό στην σύγκρουση. Όχι τόσο στην ίδια τη σύγκρουση, αλλά στον τρόπο που έχουμε μάθει να τη διαχειριζόμαστε. Η ανίκανη διαχείριση είναι μέρος της κληρονομιάς μας. Το έργο «Κοινός Τόπος» είναι η επόμενη μέρα ενός τσακωμού, μιας κρίσης, μιας καταστροφής. Είναι μια συνθήκη αποχαιρετισμού σε ησυχία. Μήτε γυναίκα μήτε άντρας, μήτε χώρα μήτε σημαία, μήτε θυμός μήτε λύπη, μήτε έτσι. Ο κοινός τόπος είναι εκεί που θα συναντηθούμε, όταν πια θα έχουμε μάθει να παίζουμε στο πιάνο τις Gnossiennes του Erik Satie.

Limassol Today - Κοινός Τόπος 1

Και ενώ η Αγαθοκλέους προέρχεται από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, έχοντας ως προηγούμενη εμπειρία το app του «Τουρκομαχαλλά» και το digital theater performance «Πεθαίνω σα Χώρα»,  μαζί με τους συνεργάτες της προχωρούν στο εγχείρημα του «Κοινού Τόπου». Η διαδικασία εμπεριέχει μια τεράστια πρόκληση και πολλά ερωτήματα σχετικά με το πως οι παραστατικές τέχνες μπορούν να εργαλειοποιηθούν και να δημιουργήσουν οργανική σχέση με άλλα πεδία, όπως τις ψηφιακές δυνατότητες και την παρουσίαση μέσα από μια εγκατάσταση.

Limassol Today - Κοινός Τόπος 3

Ο Κοινός Τόπος πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ, στο πλαίσιο του προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

σύλληψη, σκηνοθεσία: Έλενα Αγαθοκλέους
κείμενο: Heiner Muller
μετάφραση: Ελένη Βαραπούλου
εικόνες video: Kωνσταντίνα Peter
φωνές (voice over): Γιώργος Κριθάρας, Έλενα Αγαθοκλέους
πιάνο: Μαριάννα Μιχαήλ, Gnossienes του Erik Satie
performer (σώματα): Γιώργος Κριθάρας, Έλενα Αγαθοκλέους
styling: Αριάνα Μαρκουλίδου 
πουκάμισα: marcia ruth alison designs
μοντάζ: Kωνσταντίνα Peter
ηχογραφήσεις: DOGYARD Studio
mastering ήχου: Αντρέας Ροδοσθένους
green screen: Lighthall Productions
green screen: Kωνσταντίνα Peter
βοηθός green screen: Αrmando Aparicio
τεχνικός: Mάριος Χαραλάμπους
προβολή: Λουκία Βασιλείου

25, 26, 27 Μαρτίου 2022
Ξυδάδικο – Γενεθλίου Μιτέλλα 34
ώρα: 20:00
είσοδος ελεύθερη
απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 99 985232, 97879793

Με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ

Χορηγός επικοινωνίας: Limassol Today

Limassol Today - Κοινός Τόπος 4

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης