Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΘΕΑΤΡΟ«Ο Πατέρας» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ η 170η παραγωγή της ΕΘΑΛ

«Ο Πατέρας» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ η 170η παραγωγή της ΕΘΑΛ

Η ΕΘΑΛ συνεχίζοντας την προσπάθεια της να συμβάλλει ενεργά στη θεατρική δημιουργία σε εποχές δύσκολες για τις τέχνες και προωθώντας τη σύμπνοια δημιουργικών δυνάμεων και μονάδων, συνεργάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε επίπεδο παραγωγής, με Τουρκοκύπρια ταλαντούχα σκηνοθέτη Nehir Demirel και ανεβάζει το κλασσικό αριστούργημα του σπουδαίου Σουηδού συγγραφέα Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Ο Πατέρας», παραγωγή με την οποία έχει την τιμή να συμμετέχει επιπλέον για μια ακόμη χρονιά στο «Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας».

Το έργο:

«Με εξέπληξε ιδιαίτερα που γνώρισα ένα έργο όπου η δική μου αντίληψη για τον έρωτα – ως πολεμικό όπλο που εκπορεύεται από το θανάσιμο μίσος ανάμεσα στα φύλα – εκφράζεται μεγαλειωδώς» έγραφε σε επιστολή του ο Νίτσε προς τον Στρίντμπεργκγια τον «Πατέρα».

Πρόκειται για ψυχολογικό δράμα του 19ου αιώνα, που έχει χαρακτηριστεί καίρια ως σύγχρονη τραγωδία. Τα θέματα που βασάνιζαν τον Στρίντμπερκ αλλά και την κοινωνία της εποχής εκείνης…η αιώνια διαμάχη των δύο φύλων…ο γάμος, οι συγκρούσεις μέσα σε αυτόν και η διάλυση του…οι κοινωνικές αντιλήψεις για τον ρόλο του καθενός…η εξουσία για το παιδί και ποιος αναλαμβάνει τις αποφάσεις για το μέλλον του…παραμένουν πάντα επίκαιρα και αποτελούν ακόμα και σήμερα μέρος της δημόσιας συζήτησης στις κοινωνίες του 21ου αιώνα.

Στο σαλόνι της οικογένειας του Ίλαρχου μαίνεται ένας πόλεμος υπόγειος που ξεσπά μπροστά στα μάτια των θεατών, τόσο οικείος σε σύγχρονες οικογενειακές δομές. Ο Πατέρας και η Μητέρα είναι τόσο διαφορετικοί και τόσο αφοσιωμένοι στις αντιλήψεις τους που αρνούνται να κάνουν συμβιβασμούς, να συνθηκολογήσουν και να βρουν τη χρυσή τομή στα προβλήματα της οικογένειας τους.   

Η αμφιβολία, ως όπλο στα χέρια της μητέρας σε αυτόν τον αέναο πόλεμο των δύο φύλων, φωλιάζει βαθιά μέσα στον πατέρα. Αμφιβολία τόσο μύχια η οποία – ακόμα και σήμερα που μπορεί να αρθεί με τη βοήθεια της επιστήμης – κλονίζει ανεπιστρεπτί τις διαπροσωπικές σχέσεις. Σχέσεις που πάντοτε δημιουργούσαν και δημιουργούν θύτες και θύματα. Προσωπικά δράματα που τα βλέπουμε καθημερινά πια στα δελτία ειδήσεων και τα ΜΚΔ.

Limassol Today - Img 7446Μ (002)

Η υπόθεση:

Ο Λοχαγός Άντολφ Λάσσεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τη γυναίκα του Λάουρα με αφορμή το μέλλον της κόρης τους Βέρθας. Όταν η Λάουρα σπέρνει την αμφιβολία στο μυαλό του «Πατέρα» ότι η Βέρθα δεν είναι πραγματικό του παιδί, η διαφωνία εξελίσσεται σε πόλεμο ανάμεσα στα δύο φύλα και κορυφώνεται σε μια θανάσιμη μάχη μέχρι τέλους… με απροσδόκητες συνέπειες για τις ζωές όλων!

Η παράσταση:

Σκηνοθεσία: Nehir Demirel

Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Μουσική σύνθεση/επιμέλεια: Δημήτρης Ζαχαρίου

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Çaḡkan Cevdet Gökcev   

Στο ρόλο του Πατέρα ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος

Επί σκηνής: Πέννυ Φοινίρη, Χρήστος Γρηγοριάδης, Στέλιος Καλλιστράτης, Μαρία Μεσαρίτη, Μιχάλης Χρίστου και η Ιωάννα Σιαφκάλη.

Φωτογραφίες: Χρίστος Αβρααμίδης

Graphic Design: ARTemis Graphics & Visual Communication

Πρεμιέρα: 18 Νοεμβρίου 2022 Θέατρο ΕΘΑΛ│ 20:30

Παραστάσεις:

Λεμεσός: Θέατρο ΕΘΑΛ |19 & 25 Νοεμβρίου 2022 | 20:30

                                            | 20 και 27 Νοεμβρίου 2022 | 18:30

Λευκωσία: Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας)

                                            |22 Νοεμβρίου 2022 │ 20:30

                      Θέατρο Δέντρο |01, 02, 03 Δεκεμβρίου 2022 | 20:30

                                                   |04 Δεκεμβρίου 2022 | 18:30

Πληροφορίες: 25877827

Προπώληση εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com και σε όλα τα καταστήματα Στεφανής

Μέγας Θεσμικός Χορηγός: ΘΟΚ

Πάγιος χορηγός: Δήμος Λεμεσού

Χορηγοί επικοινωνίας: LOVE FM, εφημερίδα Η Καθημερινή

Στηρίζουν: ΡΙΚ, Κανάλι 6, mpec (CAMPAK Productions)

Limassol Today - Img 7485Μ (002)

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης