Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTURETo New York’s Metropolitan Museum of Art (MET) επιλέγει τη Μεξικανή αρχιτέκτονα...

To New York’s Metropolitan Museum of Art (MET) επιλέγει τη Μεξικανή αρχιτέκτονα Φρίντα Εσκομπέδο

Η Escobedo, η πρώτη γυναίκα που σχεδίασε ένα φτερό στο μουσείο, επιλέχθηκε έναντι υποψηφίων όπως ο David Chipperfield, το Ensamble Studio και άλλες εταιρείες

Το Μητροπολιτικό Μουσείο επιλέγει τη Μεξικανή αρχιτέκτονα Φρίντα Εσκομπέδο η οποία για 500 εκατομμύρια δολάρια θα προβεί στην ανανέωση της πτέρυγας μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης θα αναθέσει στη Μεξικανή αρχιτέκτονα Φρίντα Εσκομπέδο την επίβλεψη της ανακαίνισης της πτέρυγας μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Η Escobedo, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το σχεδιασμό του Serpentine Pavilion στους Κήπους Kensington του Λονδίνου το 2018, επιλέχθηκε από μια ομάδα πέντε διάσημων αρχιτεκτονικών εταιρειών, που υπερίσχυσαν έναντι των David Chipperfield, Ensamble Studio, Lacaton and Vassal και SO-IL.

Τα σχέδια για τη μαμούθ ανακαίνιση των γκαλερί του μουσείου για μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη 500 εκατομμυρίων δολαρίων προετοιμάζονται για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά άρχισαν να διαμορφώνονται με την άφιξη το 2018 του Max Hollein, διευθυντή του Met, ο οποίος έδωσε προτεραιότητα στον επανασχεδιασμό του μουσείου, προσέγγιση της τέχνης του 20ου και του 21ου αιώνα.

Limassol Today - 08 Ala Hufton Crow

Η Μεξικανή Escobedo ευθυγραμμίζεται με το πρόσφατα προοδευτικό όραμα του μουσείου φέρνοντας μια αρχιτεκτονική πρακτική που δημιουργεί «ισχυρές χωρικές και κοινοτικές εμπειρίες» και που θα έχει ως στόχο «να αμφισβητήσει τις ενσωματωμένες ιεραρχίες της ιστορίας μας και να χαράξει μια πιο προσιτή τροχιά για τη νέα πτέρυγα», είπε ο Hollein, ο νέος διευθυντής τους ΜΕΤ.

Η Escobedo προσθέτει ότι το έργο «παρουσιάζει μια ευκαιρία να δώσει νέα ζωή στο μουσείο», με τη δυνατότητα «να γιορτάσει τη δυναμική που μπορούμε να βρούμε μέσα στην τέχνη διαφορετικών εποχών, γεωγραφιών και ιδεολογιών και να αποκαλύψει νέους χώρους για αυτοστοχασμό και σύνδεση με άλλους”.

Frida Escobedo Photo by Ana Hop
Frida Escobedo Photo by Ana Hop

Ποια είναι

Η Escobedo, γεννημένη το 1979, απέκτησε το μεταπτυχιακό της από το Graduate School of Design του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 2016. Ίδρυσε το στούντιο της στην Πόλη του Μεξικού το 2006 και επί του παρόντος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Yale.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η Escobedo «ανέπτυξε μια προσέγγιση που βασίζεται στην ιδέα ότι η αρχιτεκτονική και το σχέδιο αντιπροσωπεύουν ένα κρίσιμο μέσο για να τεθούν ερωτήματα και να συζητηθούν κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά φαινόμενα» και ότι «η τέχνη, σύγχρονη και ιστορική, χρησιμεύει ως σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη κάθε έργου».

Limassol Today - Frida Escobedo

Η Escobedo είναι η πρώτη γυναίκα που σχεδίασε ένα φτερό στο Met. Ήταν η δεύτερη γυναίκα που επιλέχθηκε να σχεδιάσει το Serpentine Pavilion, μετά τη Zaha Hadid το 2000, και επίσης η νεότερη σχεδιάστρια που έλαβε ποτέ την τιμή. Μερικά από τα άλλα αξιοσημείωτα έργα της περιλαμβάνουν την επέκταση του 2012 του πρώην σπιτιού και στούντιο του David Alfaro Siqueiros στην Cuernavaca, γνωστό ως La Tallera Siqueiros, και μια προσωρινή εγκατάσταση εμπνευσμένη από τους Αζτέκους για την αυλή του Μουσείου Victoria and Albert στο Λονδίνο το 2015.

Η ανακαίνιση της πτέρυγας θα προσθέσει 80.000 τετραγωνικά πόδια γκαλερί και δημόσιο χώρο και πήρε το όνομά του από τους φιλάνθρωπους και μακροχρόνιους διαχειριστές του μουσείου Oscar L. Tang και Agnes Hsu-Tang. Το ζευγάρι υποσχέθηκε 125 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τη μεταμόρφωση της πτέρυγας πέρυσι, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο κεφαλαιουχικό δώρο στην ιστορία του Met.

«Το Met είναι ένας από τους πιο σχετικούς χώρους για τον πολιτισμό σε παγκόσμια κλίμακα και είναι τιμή μου να επιλέγομαι για αυτόν τον ιστορικό αρχιτεκτονικό επανασχεδιασμό».

Η Μεξικανή αρχιτέκτονας είναι η νεότερη σχεδιάστρια του Serpentine Pavilion

Η Frida Escobedo θα συνδυάσει μεξικανικές και βρετανικές επιρροές για την προσωρινή κατασκευή στο Hyde Park

Η Μεξικανή αρχιτέκτονας Φρίντα Εσκομπέδο, 38 ετών, ονομάστηκε ως η τελευταία σχεδιάστρια για το Serpentine Pavilion στο Λονδίνο.

Το Pavilion είναι μια αρχιτεκτονική πλατφόρμα υψηλού προφίλ από το 2000, όταν η Zaha Hadid δημιούργησε το εναρκτήριο σχέδιο. Τώρα διανύει τον τέταρτο χρόνο χορηγίας από την Goldman Sachs. Η περσινή επανάληψη σχεδιάστηκε από τον Francis Kéré, το έργο του οποίου επισκέφθηκαν περισσότερα από 200.000 άτομα και πήρε επιρροή από τη χώρα καταγωγής του, την Μπουρκίνα Φάσο.

Ο σχεδιασμός της Escobedo θα έχει τη μορφή μιας κλειστής εσωτερικής αυλής, βασικό χαρακτηριστικό της μεξικανικής αρχιτεκτονικής, με μια πισίνα στο κέντρο της. Η βρετανική επιρροή της οφείλεται στα υλικά της, όπως πλακάκια στέγης, που επιλέχθηκαν για τα σκούρα χρώματα και την υφή της επιφάνειας τους, καθώς και από έναν περιστρεφόμενο άξονα που αναφέρεται στον Πρώτη Μεσημβρινό, που ιδρύθηκε το 1851 στο Γκρίνουιτς.

Mexican Architect Frida Escobedo Selected to Design 2018 Serpentine  Pavilion | ArchDaily

Η αξία της αρχιτεκτόνισσας

Η Escobedo είναι μια βραβευμένη αρχιτέκτονας που ίδρυσε τον χώρο της της στην Πόλη του Μεξικού το 2006. Τα σχέδιά της έχουν εμφανιστεί από τότε στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας (2012, 2014) και στην Τριενάλε Αρχιτεκτονικής της Λισαβόνας (2013), μεταξύ άλλων.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Serpentine Galleries, Hans Ulrich Obrist, και η διευθύνουσα σύμβουλός της, Yana Peel, λένε ότι το νέο σχέδιο υπόσχεται να είναι «ένας τόπος βαθύς προβληματισμού και δυναμικής συνάντησης… Η Φρίντα τραβάει την ιστορία στο παρόν και επαναπροσδιορίζει το έννοια του δημόσιου χώρου. Ελπίζουμε οι επισκέπτες όλων των ηλικιών να δημιουργήσουν τις δικές τους εμπειρίες στο “Περίπτερο” αυτό το καλοκαίρι. ”

Η πρόσφατα επανασχεδιασμένη πτέρυγα στο εμβληματικό μουσείο του Μανχάταν θα φιλοξενεί μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, καθώς και φωτογραφίες, σχέδια και εκτυπώσεις.

Limassol Today - The Metropolitan Museum Of Art New York 768x512 1
Το “περίπτερο” της Escobedo πρόκειται να ανοίξει στις 15 Ιουνίου στη Serpentine Gallery

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης