Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΤο Υφυπουργείο Πολιτισμού δεν είναι σημαία να την ανεμίσουμε

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού δεν είναι σημαία να την ανεμίσουμε

Ο Ευαγόρας Καραγιώργης σπούδασε μουσική στη Νέα Υόρκη (1982-88) στο Aaron Copland School of Music, CUNY. Μελέτησε αρμονία με τον Allen Brings και σύνθεση με τον Leo Kraft (1982-1988) παίρνοντας το B.A. in Music and M.A. in Music Composition. Κατά το 1988-89, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο N.Y.U., στη Σύνθεση, Εθνομουσικολογία και Ηλεκτρονική μουσική. Από τo 1989 δίδαξε μουσική σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. To 2012 πήρε θέση Διευθυντή Μ.Ε. Από το 1990 συνεργάστηκε με θεατρικά σχήματα (ΘΟΚ, ΕΘΑΛ, Σατιρικό, ΘΕΠΑΚ, ENA) γράφοντας μουσική για θεατρικές παραστάσεις. Έγραψε μουσική για ταινίες και για την τηλεόραση, για κιθάρα, για μικτά μουσικά σύνολα, για σύνολα μουσικής δωματίου, ηλεκτρονική μουσική, πειραματική μουσική καθώς και έργα για συμφωνική ορχήστρα. Έχει εκδώσει σειρά ψηφιακών δίσκων με κύκλους τραγουδιών. Έργα του συμπεριλαμβάνονται σε εκδόσεις του Κέντρου Κυπρίων Συνθετών. Έδωσε συναυλίες και παρουσίασε έργα του στην Κύπρο, Κρήτη, Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αλβανία, Τσεχία και Σλοβακία.

Γράφει ο Ευαγόρας Καραγιώργης

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού δεν είναι τσίχλα να τη μασήσουμε και να πιούμε το ζουμί της. Δεν είναι ένα λερωμένο σώβρακο να το αλλάξουμε απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν είναι σημαία να την ανεμίσουμε , ούτε χορός μιας μπαλαρίνας με πιρουέτες, ούτε και καψούρα επειδή παίζουμε 15 ακόρντα στην κιθάρα.

Είναι το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών με πολύτιμο Λαογραφικό Αρχείο που καρτερά έναν σοφό υφυπουργό ο οποίος θα έχει τη γνώση, τη διάθεση και τον τρόπο να το σκουντήξει και να το βγάλει από τη νάρκη.

Είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση που περιμένει έναν θαρραλέο γνώστη, οραματιστή για να κεντρίσει τις παθιάρικες φωνές των μικροφώνων, τις κάμερες και το ΔΣ του για να ξεχωρίσει την κουλτούρα από την υποκουλτούρα στα δημοσια ΜΜΕ.

Είναι οι χιλιάδες, μουσικοί – παραδοσιακοί, λαϊκοί, κλασικοί, ροκάδες, μετταλλάδες, ηλεκτρονικοί, εναλλακτικοί, οι μπάντες, οι χορωδίες, οι ορχήστρες που περιμένουν ένα μαέστρο να τους συντονίσει, να τους κουρδίσει σε μια αρμονία ήχων, μελωδιών και ρυθμών.

Είναι οι χιλιάδες ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι σκηνογράφοι, οι φωτιστές, σαν άτομα αλλά και σαν θεατρικές ομάδες που περιμένουν έναν υφυπουργό σκηνοθέτη για να κτυπήσει 3ο κουδούνι.

Είναι οι χορευτές κι οι ομάδες τους, οι ποιητές κι οι λογοτέχνες (οι φωτογράφοι), οι συγγραφείς που περιμένουν κάποιον να τους ανακαλύψει. Κάποιο μικρό Θεό, να αξιολογήσει και να στηρίξει το έργο και τη δημιουργία τους.

Είναι οι ζωγράφοι, οι γλύπτες, οι χαράκτες, οι εικαστικοί γενικότερα, οι γκαλερί και τα μουσεία τα οποία φωτίζουν με χρώμα, τη ζωή μας και χρειάζονται κερί και λάδι στα καντήλια τους.

Είναι οι καλλιτέχνες του κινηματογράφου, σκηνοθέτες ταινιών μικρού η μεγάλου μήκους, του animation, του video art, της τέχνης με ψηφιακή τεχνολογία, οι mixed media artists και τόσοι άλλοι που ακόμα δεν τους γνωρίζουμε και ζητούν ένα υφυπουργείο συμπαραστάτη.

Είναι τα διάφορα, κατά τόπους και κατά κλάδο, φεστιβάλ τα οποία όλο και πληθαίνουν και χρειάζονται αξιολόγηση, επαναπροσδιορισμό, ανανέωση και ενίσχυση.

Είναι οι αρχαιότητες μας σε όλη την Κύπρο, κάτω και πάνω απ’ τη γη, αλλά και το νέο αρχαιολογικό μουσείο που είναι υπό κατασκευή και περιμένουν τον άνθρωπο που θα κουνήσει τα νήματα τους για καλύτερες μέρες.

Είναι οι Μορφωτικοί Ακόλουθοι στις ανά τον κόσμο Πρεσβείες/προξενεία μας οι οποίοι χρειάζονται οδηγίες και κατευθύνσεις για προώθηση του πολιτισμού μας στο εξωτερικό.

Αυτά και δεκάδες άλλα τόσα θέματα, θα απασχολούν το Υφυπουργείο Πολιτισμού, και ο νέος ΠτΔ οφείλει να το γνωρίζει.

Limassol Today - 330525106 695331202386382 2657469744763172307 N

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης