Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΑπό Σεπτέμβρη ο νόμος για τιτλοποιήσεις προσφυγικών, λόγω διαφωνίας Βουλής-ΥΠΕΣ

Από Σεπτέμβρη ο νόμος για τιτλοποιήσεις προσφυγικών, λόγω διαφωνίας Βουλής-ΥΠΕΣ

Μετατίθεται μετά τη θερινή διακοπή των εργασιών της Βουλής η ψήφιση του νομοθετικού πακέτου για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης για ακίνητα σε συνοικισμούς αυτοστέγασης ή σε κυβερνητικούς συνοικισμούς, λόγω της διαφωνίας μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και του Υπουργείου Εσωτερικών όσον αφορά τις κατοικίες που έχουν παραχωρηθεί σε εγκλωβισμένους και τις κατοικίες που ανεγέρθηκαν σε χαλίτικη γη.

Συγκεκριμένα, αρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στο αίτημα της Επιτροπής να εκδοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας για μικρές κατοικίες που χρησιμοποιούν οι εγκλωβισμένοι, οι οποίες τους παραχωρήθηκαν για χρήση όταν χρειάζεται να βρεθούν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης αρνητική ήταν η θέση του Υπουργείου στο αίτημα της Επιτροπής για παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε 40 κατοικίες στην επαρχία Λευκωσίας, που ανεγέρθηκαν σε χαλίτικη γη, με υπόδειξη του κράτους, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται σε συνοικισμούς.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, απαλείφθηκε από το κείμενο των αναθεωρημένων νομοσχεδίων η πρόνοια για πενταετή δέσμευση των πιστοποιητικών μίσθωσης, προτού οι ιδιοκτήτες μπορέσουν να πωλήσουν τα ακίνητα, καθώς και οι επιτόπιοι έλεγχοι για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης.

Ο κ. Κέττηρος είπε, ακόμα, ότι σύμφωνα με το αναθεωρημένο κείμενο, τίτλοι ιδιοκτησίας και πιστοποιητικά θα εκδίδονται με σημείωση, ακόμα κι αν υπάρχουν μικρές παρανομίες εντός των τεμαχίων, εφόσον αυτές δεν παρεμβαίνουν σε χώρους πρασίνου, πεζοδρόμια και ξένη περιουσία. Πρόσθεσε ότι το αναθεωρημένο κείμενο υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, κάτι για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Όσον αφορά τη διαφωνία του Υπουργείου Εσωτερικών με τις προτάσεις της Επιτροπής για τις κατοικίες εγκλωβισμένων, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι θα σταλεί εντός της εβδομάδας επιστολή, που θα εξηγεί «τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει ο Υπουργός Εσωτερικών να λάβει απόφαση και να αλλάξει τη στάση του Υπουργείου και της κυβέρνησης». Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής αντέκρουσε το επιχείρημα, λέγοντας ότι «οι εγκλωβισμένοι δεν αυξάνονται, οι εγκλωβισμένοι του 1974 μειώνονται, πλέον υπάρχουν μόνο οι μετεγκατασθέντες».

Αναφερόμενος στη διαφωνία του Υπουργείου με την πρόταση νόμου για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για κατοικίες σε χαλίτικη γη, που δεν βρίσκεται εντός προσφυγικών συνοικισμών, ο κ. Κέττηρος επεσήμανε ότι το κράτος υπέδειξε τη γη αυτή για ανέγερση κατοικιών, «αλλά αυτή τη στιγμή θέλει να ανακτήσει κατοικίες από τους πρόσφυγες, δηλαδή θα βγάλει και κέρδος». Ανέφερε ότι πρόκειται για 40 κατοικίες στην επαρχία Λευκωσίας και πρόσθεσε ότι στην επιστολή θα παρατίθενται οι λόγοι που θα πρέπει να αλλάξει ο Υπουργός στάση και στο εν λόγω θέμα.

«Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στο σημείο να πάμε με τροπολογίες στην Ολομέλεια της Βουλής», συνέχισε ο κ. Κέττηρος. «Συνειδητά δεν επιλέγουμε να ανεβάσουμε τώρα τους τόνους για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές», πρόσθεσε. «Πιστεύουμε ότι, επειδή οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει είναι στο πλαίσιο του ορθολογισμού και της δικαιοσύνης, έχουμε τα εχέγγυα για να πείσουμε το Υπουργείο να συγκατατεθεί», κατέληξε ο ίδιος.

Ως “casus belli” χαρακτήρισε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, το θέμα των κατοικιών που χρησιμοποιούνται από εγκλωβισμένους. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι ο αριθμός των κατοικιών που χρησιμοποιούν για δεκαετίες οι εγκλωβισμένοι, όταν χρειάζεται να διαμείνουν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πολύ μικρός.

«Η θέση μας είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ταλαιπωρηθεί τα μέγιστα και επειδή δεν έχουν την προσφυγική ιδιότητα, η κυβέρνηση δεν θέλει να τους παραχωρήσει τις κατοικίες», είπε ο κ. Κουλίας. «Αίτημά μας είναι αυτές οι κατοικίες να τιτλοποιηθούν στις οικογένειες που τις χρησιμοποιούν για 30-40 χρόνια», κατέληξε.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης