Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΑρχίζει στην Κύπρο η 9η Υπουργική Σύνοδος για το Περιβάλλον

Αρχίζει στην Κύπρο η 9η Υπουργική Σύνοδος για το Περιβάλλον

Πραγματοποιείται από σήμερα έως και τις 7 Οκτωβρίου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»στη Λευκωσία η 9η Υπουργική Σύνοδος για το Περιβάλλον στην Ευρώπη, της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE).

Η Σύνοδος, με τίτλο «Κυκλική οικονομία, αειφόρος τουρισμός και εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη», διοργανώνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία με τη συνεργασία της UNECE και τελεί υπό την υψηλή εποπτεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Υπουργική Σύνοδο για το Περιβάλλον στην περιφέρεια της UNECE, η οποία διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος φιλοξενεί ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός διεθνούς εμβέλειας, στο οποίο θα εκπροσωπηθούν 56 χώρες, θα παρευρεθούν 71 Υπουργοί/Υφυπουργοί, θα συμμετάσχουν 980 άτομα και θα εκπροσωπηθούν 60 Οργανώσεις Νεολαίας.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν Υπουργοί Παιδείας και Υπουργοί Περιβάλλοντος, εκπροσωπείται ο δημόσιος και ιδιωτικός Τομέας, η Νεολαία, Διεθνείς Οργανισμοί, Περιφερειακές Οργανώσεις, ΜΚΟ, επιχειρήσεις και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Θα διεξαχθούν τέσσερις συναντήσεις Υψηλού Επιπέδου και περισσότερες από 150 διμερείς/τριμερείς συναντήσεις.

Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια Υπουργική Σύνοδος διεξάγεται στη Μεσόγειο, με αντικείμενο συζήτησης τρία παγκόσμια ζητήματα, την κυκλική οικονομία και τις αειφόρες υποδομές, τον αειφόρο τουρισμό και την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, για τα οποία αναμένεται από τις εργασίες να προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα.

Η Σύνοδος θα κορυφωθεί με την υιοθέτηση της Υπουργικής Διακήρυξης για το Περιβάλλον στην Ευρώπη και την Υπουργική Δήλωση για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Παράλληλα, θα διεξαχθεί και η 3η διυπουργική Σύνοδος μεταξύ των Υπουργών Παιδείας και Περιβάλλοντος για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, όπου θα συζητηθεί και θα υιοθετηθεί το νέο Στρατηγικό Πλαίσιο Δράσης για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη 2021-2030, στην περιφέρεια της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη.

Παράλληλα με τις εργασίες της Συνόδου, προγραμματίζονται 50 συνεδρίες από διεθνείς οργανισμούς και κράτη, στις οποίες θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές και καινοτομίες, ενώ θα ανταλλαγούν ιδέες και θα αναπτυχθούν συνεργασίες σε επιμέρους πτυχές των τριών θεματικών ενοτήτων της Συνόδου. Θα πραγματοποιηθεί παράλληλα έκθεση για τα καινοτόμα μέσα και υλικά στα θέματα της κυκλικής οικονομίας, του αειφόρου τουρισμού και της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη.

Επιπλέον, προγραμματίζεται ένας σημαντικός αριθμός διμερών, τριμερών και πολυμερών συναντήσεων ανάμεσα στις χώρες που θα εκπροσωπηθούν.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από διαδραστικά εργαστήρια και εκδρομές, να γνωρίσουν τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της Κύπρου καθώς επίσης την κυπριακή γαστρονομία και φιλοξενία.

Το πρόγραμμα της Τετάρτης

Στις 09:30, κήρυξη έναρξης εργασιών της Συνόδου.

Ακολουθούν οι Εργασίες της 9ης Υπουργικής Συνόδου και στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και Εκτελεστική Γραμματέα της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, Olga Algayerova, και τη Βοηθό Εκτελεστική Γραμματέα του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Η.Ε., Sonja Leighton-Kone, στους ξένους ανταποκριτές.

Στις 14:15 ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου θα συναντηθεί με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, Νίκη Κεραμέως και στη συνέχεια θα προβούν σε δηλώσεις.

Στις 15:00, ο Υπουργός Παιδείας θα απευθύνει εναρκτήριο μήνυμα στην 3η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου των Υπουργείων Παιδείας και Περιβάλλοντος για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Στη συνέχεια, μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, θα συμπροεδρεύσουν της 3ης Συνόδου Υψηλού Επιπέδου των Υπουργείων Παιδείας και Περιβάλλοντος για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Στις 18:15 ο Υπουργός Παιδείας θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στο περιθώριο της Συνόδου, για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο Iνστιτούτο Κύπρου, ενώ θα πραγματοποιηθεί επίσημο δείπνο στις 20:30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης