Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΕννιά στα 10 χαμένα αντικείμενα από βρετανικά μουσεία δεν ανακτώνται

Εννιά στα 10 χαμένα αντικείμενα από βρετανικά μουσεία δεν ανακτώνται

Πάνω από το 90% των πολιτιστικών θησαυρών που έχουν χαθεί ή κλαπεί από βρετανικά μουσεία τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχουν ανακτηθεί, σύμφωνα με το Art Loss Register, τη μεγαλύτερη ιδιωτική βάση δεδομένων στον κόσμο για κλεμμένα έργα τέχνης και συλλεκτικά αντικείμενα.

Τα στοιχεία παρουσιάζονται από την εφημερίδα Times στον απόηχο των κλοπών περίπου 2.000 αντικειμένων από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου.

Συγκεκριμένα, από τα 3.700 αντικείμενα που έχουν αναφερθεί στο μητρώο ως απολεσθέντα από βρετανικά μουσεία και γκαλερί αυτές τις τρεις δεκαετίες, μόνο 295 έχουν επιστραφεί. Πρόκειται για ποσοστό περίπου 8%.

Ειδικοί στην ανάκτηση κλεμμένων έργων τέχνης θεωρούν ότι οι πρώτοι 12 μήνες είναι κρίσιμοι για τον εντοπισμό τους και την επιστροφή τους, καθώς μετά από αυτό το διάστημα γίνεται πιο πιθανό να πωληθούν στο εξωτερικό και να καταλήξουν σε ιδιωτική συλλογή.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν έχει δηλώσει ότι κάποια κλεμμένα αντικείμενα έχουν αρχίσει να ανακτώνται, αλλά ειδικοί λένε ότι η ελλιπής καταγραφή των όσων έχει στις αποθήκες του το μουσείο καθιστά πολύ δύσκολη την επιχείρηση εντοπισμού των κλοπιμαίων.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης