Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΓαλλία: Το δικαίωμα στην άμβλωση θα κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα

Γαλλία: Το δικαίωμα στην άμβλωση θα κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την Τετάρτη ότι τάσσεται υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, μια ενέργεια που, όπως υποστήριξε, θα αποτελούσε μια «ένδειξη αλληλεγγύης» στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Ο Μακρόν έκανε την ανακοίνωση αυτή σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σε μια τελετή προς τιμή της Γαλλίδας φεμινίστριας και δικηγόρου Ζιζέλ Αλιμί, η οποία απεβίωσε το 2020 σε ηλικία 93 ετών.

Η Αλιμί, που είχε γεννηθεί στην Τυνησία, προασπιζόταν με πάθος το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

«Ελπίζω ότι η δύναμη αυτού του μηνύματος θα μας βοηθήσει να τροποποιήσουμε το Σύνταγμά μας και να κατοχυρώσουμε σε αυτό την ελευθερία των γυναικών να επιδιώκουν την άμβλωση (…), ώστε τίποτα να μην εμποδίσει, ούτε να καταργήσει κάτι που θα είναι μη αναστρέψιμο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Με τον τρόπο αυτό, «θα σταλεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλες τις γυναίκες που βλέπουν σήμερα αυτή την ελευθερία τους να συντρίβεται», προσέθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Και τα δύο Σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου έχουν ήδη ψηφίσει υπέρ της κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση στο Σύνταγμα. Ωστόσο, η Γερουσία κάνει λόγο για «ελευθερία» και η Εθνοσυνέλευση για «δικαίωμα» στην άμβλωση.

Ο Μακρόν είπε ότι εντός των επόμενων μηνών θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Σε μια ιστορική δίκη το 1972, η Αλιμί πέτυχε την αθώωση μιας ανήλικης, η οποία δικαζόταν επειδή έκανε άμβλωση αφού έμεινε έγκυος από βιασμό.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης