Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΗ κρίση της ουκρανίας και το όπλο της οικονομίας

Η κρίση της ουκρανίας και το όπλο της οικονομίας

Η Ρωσία διπλασιάζει τα επιτόκια, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται, τα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ κατακλύζονται

Ένας χείμαρρος ειδήσεων υπογράμμισε την απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη από την κρίση της Ουκρανίας —καθώς και τη δυνατότητά της να ενισχύσει κι άλλες αναταράξεις— καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενίσχυσαν τις προσπάθειες απομόνωσης της Μόσχας.

Η Ρωσία διπλασίασε τα επιτόκια στο 20%, καθώς οι κυρώσεις οδήγησαν το ρούβλι σε πτώση, ενώ είχαν προχωρήσει οι κινήσεις για την αποκοπή της χώρας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά ομόλογα υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η χώρα να χρεοκοπήσει για πρώτη φορά από το 1998.

Οι μετοχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σημείωσαν πτώση μετά την είδηση ​​των αυστηρότερων κυρώσεων και συγκεκριμένα την αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Swift, το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών πληρωμών, σε αυτό που ορισμένοι έχουν αποκαλέσει «ο οπλισμός της χρηματοδότησης».

Χθές το πρωί το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε το πιο επιθετικό του βήμα, με την απαγόρευση σε αμερικανούς ιδιώτες να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, το εθνικό της περιουσιακό ταμείο, και το υπουργείο Οικονομικών της, ως μέρος των μέτρων για να σταματήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον στενό κύκλο του από άντληση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Οι δονήσεις γίνονται αισθητές και πολύ πιο μακριά από τις κυριολεκτικές μάχες που γίνονται στην Ουκρανία. Η τιμή του αργού πετρελαίου, του διεθνούς σημείου αναφοράς, αυξήθηκε 4,2% στα 102 δολάρια το βαρέλι, καταδεικνύοντας περισσότερα προβλήματα για τις αναδυόμενες αγορές εκτός από το αυξανόμενο κόστος για άλλα εμπορεύματα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν πάνω από 1,50 λίρες το λίτρο για πρώτη φορά.

Οι κυβερνήσεις ήδη δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές, αλλά η είδηση ​​ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο είχε πολεμήσει με μια χώρα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει όλη την αγορά.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν επίσης αυξηθεί λόγω των φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συγκρατήσει τις εξαγωγές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της ηπείρου.

Ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις είναι επίσης ευρέως διαδεδομένος, από αεροπορικές εταιρείες όπως η Finnair που υποφέρουν από απαγορεύσεις εναέριου χώρου, σε ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν μεγάλη έκθεση στη Ρωσία, σε άλλες πολυεθνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν ζημιά στη φήμη τους, καθώς και σε πλήγμα από τις δυτικές κυρώσεις που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της ρωσικής οικονομίας . Ορισμένα μεγάλα ονόματα όπως η BP έχουν ήδη αρχίσει να εκχωρούν τα μερίδιά τους σε ρωσικές εταιρείες.

Και ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές συχνά ταράζονται από τα παγκόσμια γεγονότα, η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να έχει πολύ πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις. Ένα από αυτά, υποστηρίζει, θα είναι μια επιτάχυνση της στροφής προς ένα διπολικό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα – το ένα βασίζεται στο δολάριο και το άλλο στο ρενμίνμπι (κινέζικο γουάν).

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης