Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΙσραήλ: Αποφυλακίστηκε ο μακροβιότερος Παλαιστίνιος κρατούμενος

Ισραήλ: Αποφυλακίστηκε ο μακροβιότερος Παλαιστίνιος κρατούμενος

Αποφυλακίστηκε ο μακροβιότερος Παλαιστίνιος κρατούμενος στο Ισραήλ, μετά από 40 χρόνια που πέρασε στη φυλακή.

Ο Karim Younis καταδικάστηκε το 1983 για την απαγωγή και τη δολοφονία ενός Ισραηλινού στρατιώτη, του Avi Bromberg, στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν τρία χρόνια νωρίτερα.

Ο Younis έχει ισραηλινή υπηκοότητα, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ έχει ζητήσει την ανάκλησή της.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι o Younis «αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο του παλαιστινιακού λαού και του ελεύθερου λαού ενός κόσμου με σταθερότητα».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Younis αφέθηκε ελεύθερος στην πόλη Ραανάνα στο κέντρο του Ισραήλ, σήμερα λίγο πριν τα ξημερώματα χωρίς να ειδοποιηθεί η οικογένειά του προκειμένου να αποφευχθούν οι εορτασμοί.

Αργότερα τον υποδέχτηκαν συγγενείς και φίλοι στο χωριό του, Ara, στο βόρειο Ισραήλ, όπου η αστυνομία έλαβε εντολή από τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir να παρακολουθεί την υποδοχή.

«Ήταν 40 χρόνια γεμάτα ιστορίες. Ιστορίες κρατουμένων και κάθε ιστορία είναι μια ιστορία ενός έθνους», είπε ο Younis.

«Είμαι πολύ περήφανος που είμαι ένας από αυτούς που έκαναν θυσίες για την Παλαιστίνη και ήμασταν έτοιμοι να θυσιάσουμε περισσότερα για χάρη της Παλαιστίνης» είπε.

Ο Younis σε επιστολή του, πριν από την αποφυλάκισή του, έγραψε ότι ένιωθε λύπη για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα άφηνε πίσω του στη φυλακή.

Μεταξύ αυτών και ο ξάδερφός του, Maher Younis, ο οποίος καταδικάστηκε για την ίδια απαγωγή και φόνο και αναμένεται να αποφυλακιστεί αργότερα μέσα στον μήνα.

Ο Πρόεδρος Αμπάς είπε ότι η εξασφάλιση της απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές είναι «υπόθεση ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού».

Περίπου 4.700 κρατούμενοι υπάρχουν σε ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης, σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Addameer.

Σε αυτούς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, περιλαμβάνονται 150 ανήλικοι και 835 διοικητικοί κρατούμενοι, οι οποίοι ούτε έχουν κατηγορηθεί, ούτε έχουν δικαστεί.

Με πληροφορίες του BBC

ΠηγήLIFO

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης