Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΚαταιγίδα Daniel - Λιβύη: Πάνω από 3.000 νεκροί από τις πλημμύρες

Καταιγίδα Daniel – Λιβύη: Πάνω από 3.000 νεκροί από τις πλημμύρες

Ο Οθμάν Αμπντέλ Τζαλίλ δήλωσε στο δίκτυο Al-Massar TV ότι οι αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή «ανέρχονται σε χιλιάδες και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να φθάσει τους 10.000».

Ο αριθμός των νεκρών από το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Daniel από τη Λιβύη ξεπερνά τελικά τους 3.000, δήλωσε σήμερα ο υπουργός υγείας της κυβέρνησης που ελέγχει τα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, o Οθμάν Αμπντέλ Τζαλίλ δήλωσε στο δίκτυο Al-Massar TV ότι οι αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή «ανέρχονται σε χιλιάδες και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να φθάσει τους 10.000».

«Η κατάσταση στην Ντέρνα γίνεται όλο και πιο τραγική και δεν υπάρχουν τελικά στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων. Πολλές γειτονιές δεν είναι καν προσβάσιμες» σημείωσε ο αξιωματούχος.

Οι κατακλυσμιαίες βροχές και οι πλημμύρες στην Λιβύη έχουν προκαλέσει τον θάνατο «τεράστιου» αριθμού ανθρώπων που ανέρχεται σε χιλιάδες, ανακοίνωσε νωρίτερα η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR).

Ο απολογισμός είναι ασαφής, δήλωσε ο Τάμερ Ραμαντάν από την Τύνιδα απευθυνόμενος στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στην Γενεύη.

«Δεν έχουμε οριστικούς αριθμούς» προς το παρόν, είπε προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κοντά στις 10.000».

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης», εξήγησε ο Ραμαντάν. «Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση απηύθηνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και εμείς επίσης θα απευθύνουμε αδιάκοπα έκκληση για επείγουσα βοήθεια», είπε.

Η καταιγίδα Daniel έπληξε την Κυριακή της ανατολική Λιβύη και κυρίως τις παραλιακές ζώνες της περιοχής του Τζαμπάλ αλ-Αχνταρ και την περιοχή της Βεγγάζης, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης βρίσκονται οι σημαντικότερες πετρελαιοπηγές και οι τερματικοί πετρελαϊκοί σταθμοί της χώρας. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) κήρυξε «κατάσταση ύψιστου συναγερμού» και «έχει διακόψει τις πτήσεις» ανάμεσα στις μονάδες παραγωγής, όπου η δραστηριότητα έχει μειωθεί δραστικά.

Περισσότερα από 1.000 πτώματα έχουν περισυλλεγεί στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης που επλήγη από πλημμύρες, δήλωσε υπουργός της κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατό να γίνει αυτή τη στιγμή γνωστός ο συνολικός απολογισμός, αλλά θα είναι πολύ υψηλός.

«Επέστρεψα από την Ντέρνα. Είναι μεγάλη καταστροφή. Πτώματα κείτονται παντού – στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από τα κτίρια», δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο Χισέμ Σκιουάτ, υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας και μέλος της επιτροπής έκτακτης ανάγκης.

«Ο αριθμός των πτωμάτων που περισυνελέγησαν στην Ντέρνα είναι μεγαλύτερος από 1.000», δήλωσε, προσθέτοντας πως περιμένει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι «πραγματικά, πραγματικά μεγάλος». «Δεν υπερβάλλω όταν λέω πως το 25% της πόλης έχει εξαφανισθεί. Πολλά, πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης