Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΝέο Αντιπρόεδρο σε αντικατάσταση της Εύας Καϊλή ψηφίζει η Ολομέλεια του ΕΚ

Νέο Αντιπρόεδρο σε αντικατάσταση της Εύας Καϊλή ψηφίζει η Ολομέλεια του ΕΚ

Νέο αντιπρόεδρο, για πλήρωση της θέσης στην οποία είχε εκλεγεί η Εύα Καϊλή, εκλέγει το μεσημέρι της Τετάρτης (13:00 ώρα Κύπρου) η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κ. Καϊλή καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου μετά τη σύλληψή της στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς και χρηματισμού που έγινε γνωστό ως Qatargate. Ο Ευρωβουλευτής ή η Ευρωβουλευτής που θα αντικαταστήσει την κ. Καϊλή θα αναλάβει καθήκοντα ως πέμπτος ή πέμπτη Αντιπρόεδρος.

Η εκλογή θα γίνει με μυστική ψηφοφορία και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων σε μυστική ψηφοφορία. Η τελική διορία για κατέθεση υποψηφιοτήτων ήταν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Κύπρου) το βράδυ της Τρίτης, και υποψηφιότητες μπορούσαν να εισηγηθούν είτε πολιτικές ομάδες ή ομάδες ευρωβουλευτών μεγέθους ενός εικοστού των μελών του σώματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Politico, οι υποψήφιοι είναι ο Ευρωβουλευτής Μαρκ Άνγκελ (Σοσιαλδημοκράτες, Λουξεμβούργο) με τη στήριξη και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων, η Ευρωβουλευτης Γκουεντολίν Ντελμπός – Κορφίλντ (Πράσινοι, Γαλλία) και η Ευρωβουλευτής Αναλίζα Ταρντίνο (Ταυτότητα και Δημοκρατία, Ιταλία).

Όπως εξηγείται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι δεκατέσσερις συνολικά Αντιπρόεδροι έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα τα οποία τους αναθέτει η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, και μπορούν να την αντικαταστήσουν, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο.

Οι Αντιπρόεδροι είναι επίσης μέλη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο μεταξύ άλλων καταρτίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και αποφασίζει για θέματα διοίκησης, προσωπικού και οργάνωσης.

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης