Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΝικητή τον Ερντογάν στις κάλπες της Κυριακής δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Νικητή τον Ερντογάν στις κάλπες της Κυριακής δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Με τις δημοσκοπήσεις να είναι αυτή τη φορά με το μέρος του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέρχεται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής θεωρώντας ότι έχει τη νίκη στο… τσεπάκι του.

Ο Σουλτάνος του Βοσπόρου θέλει και αυτή τη φορά να επικρατήσει και μάλιστα με διαφορά έναντι του αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ώστε να εδραιώσει την ηγεμονική του θέση για τον «αιώνα της Τουρκίας» που ξεκινά φέτος, σύμφωνα με τον ίδιο. Η χώρα του συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Ύστερα από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να αγγίξει την… ψυχή των συμπολιτών του και να τους πείσει ότι σε αυτόν μπορούν και πάλι να βασιστούν, εκτοξεύει δοκιμαστικά τον εγχώριας παραγωγής βαλλιστικό πύραυλο «Tayfun», μιλάει ουκ ολίγες φορές για την «απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας» ενώ δηλώνει περήφανος για το γεγονός ότι «μόνος ξερίζωσε την τρομοκρατία».

Ωστόσο, στον τομέα της οικονομίας η κατάσταση είναι δυσάρεστη για τον Ερντογάν αφού, για πρώτη φορά από το 2002, υποχώρησαν τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και διαμορφώθηκαν στα 151,3 εκατομμύρια δολάρια στις 19 Μαΐου, όπως έδειξαν χθες τα επίσημα στοιχεία.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας προσπάθησε να αντιμετωπίσει τη ζήτηση συναλλάγματος ενόψει της επαναληπτικής ψηφοφορίας της 28ης Μαίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε μάλιστα να επικαλεστεί και τη βοήθεια του… Αλλάχ για την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει ισχυρούς συμμάχους ποντάροντας στη νίκη της Κυριακής.

Την πολιτική του ασπάζονται ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του κόμματος «Εθνικιστική Δράση», αλλά και το ακραίο ισλαμικό «Huda Par».

Επιπλέον, στον δεύτερο γύρο των εκλογών έχει την υποστήριξη του εθνικιστική, Σινάν Ογάν. Ως προεδρικός υποψήφιος του πρώτου γύρου, που έλαβε το 5,2% των ψήφων, τώρα καλεί τους ψηφοφόρους του να κινηθούν μαζικά υπέρ του Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο πολιτικός του αντίπαλος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πείθει τον επίσης εθνικιστή Ουμίτ Οζντάγ από το «Κόμμα Νίκη» να τον εμπιστευτεί.

Ο Κιλιτσντάρογλου δεν σταματά επίσης να υπόσχεται την «εδώ και τώρα απέλαση» όλων των προσφύγων καθώς, όπως επισημαίνει, η Τουρκία δεν είναι «αποθήκη» κλείνοντας το …μάτι και στους εθνικιστές ψηφοφόρους του Ογάν.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει ότι ο αντίπαλός του, υποψήφιος της εξακομματικής αντιπολίτευσης, συνεργάζεται με τρομοκράτες.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης