Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΟ "αρχιτέκτονας" της Σουηδικής "soft" αντιμετώπισης του COVID αναλαμβάνει πόστο στον Παγκόσμιο...

Ο “αρχιτέκτονας” της Σουηδικής “soft” αντιμετώπισης του COVID αναλαμβάνει πόστο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο Anders Tegnell, ο άνθρωπος που μπήκε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στη Σουηδία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού λόγω της επιμονής του να μην επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στη χώρα, παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλή επιδημιολόγου της Σουηδικής κυβέρνησης για να αναλάβει ρόλο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Σουηδός επιστήμονας αναλαμβάνει θέση ανώτερου εμπειρογνώμονα σε μια ομάδα που έχει συγκροτήσει ο ΠΟΥ με καθήκοντα συντονισμού για τη διάθεση του εμβολίου κατά του COVID19 σε χώρες που δεν διαθέτουν τα μέσα για να εμβολιάσουν επαρκώς τους πληθυσμούς τους. Συγκεκριμένα, η ομάδα στην οποία θα αναλάβει ρόλο ο Tegnell θα συντονίζει τις εργασίες μεταξύ του ΠΟΥ, της Unicef και του Gavi (Συμμαχίας Εμβολίων) που αποτελεί μια συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates και των εθνικών κυβερνήσεων (κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Νορβηγίας).

Οι αντισυμβατικές (σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο) απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί η πανδημία, τον κατέστησαν μια φιγούρα πόλωσης στη Σουηδία. Αναγκάστηκε να έχει αστυνομική προστασία αφού ο ίδιος και η οικογένειά του δέχτηκαν κατά καιρούς απειλές για τη ζωή του, καθώς μερίδα Σουηδών απαιτούσε τη λήψη δραστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, αλλά από την άλλη, έγινε αντικείμενο για franchise όπως μπλουζάκια και διάφορα άλλα αξεσουάρ συνοδευόμενα από μηνύματα όπως “Ο Tegnell θα μας σώσει”, “Εξουσία στον Tegnell”, κλπ. Μάλιστα, άτομα στη Σουηδία κτύπησαν μέχρι και τατουάζ το πρόσωπό του.

Μπορεί στη Σουηδία να έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό 17.000 άτομα, και να σημειώνεται μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανά κάτοικο σε σύγκριση με της γειτονικές βόρειες χώρες, αλλά στη Σκανδιναβική χώρα, ο αριθμός συνολικών θανάτων από τον κορωνοϊό είναι κατά πολύ λιγότεροι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν να εφαρμόσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα όπως το lockdown.

Ενόσω οι υπόλοιοπες χώρες “κλειδώνονταν” για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η Σουηδία ξεχώρισε επιλέγοντας ήπια και κατά κύριο λόγο εθελοντικά μέτρα. Τα σχολεία έμειναν ανοιχτά, ενώ οι περισσότεροι χώροι εστίασης δεν έκλεισαν ποτέ. Επίσης, η μάσκα αποτέλεσε μια ακόμα σύσταση.

Ο Anders Tegnell υποστήριζε εξ’ αρχής ότι η επιλογή των lockdowns δεν είναι βιώσιμη και ότι μόνο τα μέτρα που στηρίζονται στον εθελοντισμό μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, χωρίς ταυτόχρονα να μειώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις Αρχές.

Βέβαια, αρκετοί επικριτές του υποστήριζαν ότι η έλλειψη παρεμβατικών μέτρων στην πραγματικότητα επηρέαζε αρνητικά την εμπιστοσύνη του κοινού προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Tengell προώθησε πολύ συγκεκριμένες απαγορεύσεις στη χώρα.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης