Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΟι πωλήσεις ιδιωτικών τζετ αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023

Οι πωλήσεις ιδιωτικών τζετ αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023

Σημειώνεται ότι αν και τα ταξίδια με ιδιωτικά τζετ αποτελούν μόνο το 4% της παγκόσμιας αγοράς αερομεταφορών #privatejets

Οι πωλήσεις ιδιωτικών τζετ είναι πιθανό να φθάσουν φέτος στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, επιβαρύνοντας ολοένα και περισσότερο τον πλανήτη με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η εν λόγω εκτίμηση, αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα έρθει καθώς οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες των τζετ αυτών αποφεύγουν τους φόρους των αερομεταφορών που υποτίθεται ότι πρέπει να πληρώνουν, ή πληρώνουν πολύ λίγα.

Ο παγκόσμιος στόλος των ιδιωτικών τζετ έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ πέρσι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες ιδιωτικές πτήσεις από ποτέ, σύμφωνα με έκθεση think tank. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις ιδιωτικές αερομεταφορές έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 25% από την περίοδο της πανδημίας.

Ενδεικτικά, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 5,3 εκατομμύρια ιδιωτικές πτήσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε από το Aμερικανικό Iνστιτούτο Mελετών Πολιτικής και την ομάδα Patriotic Millionaires US, η οποία αποτελείται από εύπορους ιδιώτες που πιέζουν για υψηλότερους φόρους στους πλούσιους. 

Πέρσι ήταν η πρώτη φορά που οι ιδιωτικές αερομεταφορές κατέγραψαν ρεκόρ από το 2007, ένα χρόνο δηλαδή πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Φέτος οι πωλήσεις μεταχειρισμένων και νέων ιδιωτικών τζετ προβλέπεται να φθάσουν τα 34,6 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τα 34,1 δισ. δολάρια πέρυσι.

Σημειώνεται ότι αν και τα ταξίδια με ιδιωτικά τζετ αποτελούν μόνο το 4% της παγκόσμιας αγοράς αερομεταφορών, παράγουν περίπου 10 φορές περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου ανά επιβάτη.

Η ομάδα Patriotic Millionaires συνιστά φόρο 10% σε όλες τις αγορές μεταχειρισμένων ιδιωτικών τζετ και φόρο 5% στα νέα αεροσκάφη. Μια τέτοια πολιτική θα είχε ως αποτέλεσμα την είσπραξη φόρων ύψους 2,6 δισ. δολαρίων λαμβάνοντας υπόψη τα περσινά δεδομένα. Η εν λόγω ομάδα προτείνει επίσης τουλάχιστον διπλάσιους φόρους καυσίμων στα ταξίδια με ιδιωτικά τζετ, σε σύγκριση με την εμπορική αεροπορία.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

ΠηγήLIFO

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης