Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΟι πυρκαγιές στην Ευρώπη καίνε τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση που έχει καταγραφεί

Οι πυρκαγιές στην Ευρώπη καίνε τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση που έχει καταγραφεί

Οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι έχουν κάψει τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση που έχει καταγραφεί, παρόλο που ακόμα βρισκόμαστε μόλις στα μισά της τυπικής περιόδου των πυρκαγιών, σύμφωνα με στοιχεία από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποστεί μεγάλες πυρκαγιές φέτος, αναγκάζοντας χιλιάδες να εκκενώσουν και καταστρέφοντας σπίτια και επιχειρήσεις. Χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Οι πυρκαγιές έχουν κάψει 600.731 εκτάρια σε χώρες της ΕΕ φέτος μέχρι στιγμής, έδειξαν τα στοιχεία. Αυτό κατατάσσεται ως το δεύτερο υψηλότερο σύνολο για οποιαδήποτε χρονιά από το 2006, όταν ξεκίνησε η καταγραφή. Το 2017 κάηκαν 987.844 στρέμματα.

Η φετινή καμένη έκταση είναι υπερδιπλάσια από όλο το Λουξεμβούργο. Κανένα άλλο έτος δεν είχε καταγραφεί τόση καμένη γη στην Ευρώπη μέχρι τον Αύγουστο.

Η τυπική περίοδος πυρκαγιών της περιοχής της Μεσογείου διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις πυρκαγιές, αυξάνοντας τις συνθήκες ζέστης και ξηρασίας που τις βοηθούν να εξαπλωθούν ταχύτερα, να καίγονται περισσότερο και να είναι εντονότερες. Ο θερμότερος καιρός απορροφά την υγρασία από τη βλάστηση, μετατρέποντάς τη σε ξηρό καύσιμο – ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται από τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού σε ορισμένες περιοχές για την απομάκρυνση αυτής της βλάστησης.

Ο Victor Resco de Dios, καθηγητής δασικής μηχανικής στο ισπανικό Πανεπιστήμιο Lleida, είπε ότι οι μεγάλες πυρκαγιές που υπέστησαν η Γαλλία και η Πορτογαλία στις αρχές Ιουλίου ήταν «εξαιρετικά ασυνήθιστες» και απέδειξαν πώς η κλιματική αλλαγή κάνει την περίοδο των πυρκαγιών να ξεκινά νωρίτερα και να διαρκεί περισσότερο.

«Οι σημερινές φωτιές στη Μεσόγειο δεν μπορούν πλέον να σβήσουν… Οι μεγάλες πυρκαγιές γίνονται όλο και μεγαλύτερες», είπε.

Τα δεδομένα του Κοινού Κέντρου Ερευνών καλύπτουν δασικές πυρκαγιές μεγαλύτερες από 30 εκτάρια, επομένως, εάν συνυπολογίζονταν μικρότερες πυρκαγιές, το σύνολο των καμένων θα ήταν ακόμη υψηλότερο.

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, βιώνουν πυρκαγιές τα περισσότερα καλοκαίρια, αλλά οι υψηλότερες θερμοκρασίες ωθούν τον σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς προς τα βόρεια, με τη Γερμανία, τη Σλοβενία ​​και την Τσεχία μεταξύ εκείνων που επλήγησαν αυτή την εποχή.

Κάποιες ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των πυρκαγιών, όπως ελεγχόμενες πυρκαγιές που μιμούνται τις πυρκαγιές χαμηλής έντασης στους κύκλους του φυσικού οικοσυστήματος.

Αλλά χωρίς απότομες περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και άλλες κλιματικές επιπτώσεις θα επιδεινωθούν σημαντικά.

ΠηγήReuters

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης