Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΠαραμένει υπό κράτηση για ακόμα ένα μήνα η Εύα Καϊλή

Παραμένει υπό κράτηση για ακόμα ένα μήνα η Εύα Καϊλή

Την παράταση της κράτησης της Εύας Καϊλή για ακόμα ένα μήνα αποφάσισε το προδικαστικό τμήμα του Πρωτοδικείου των Βρυξελλών, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα του Βελγίου.

Η πλευρά της κ. Καϊλή μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών, η οποία θα πρέπει να εξεταστεί από το Εφετείο των Βρυξελλών εντός 15 ημερών. Ως τότε, η κ. Καϊλή παραμένει στις φυλακές του Χάρεν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «στο πλαίσιο μεγάλης κλίμακας έρευνας του γραφείου του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα και της Ομοσπονδιακής αστυνομίας για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ένα άτομο παρουσιάστηκε το απόγευμα ενώπιον του προδικαστικού τμήματος του Πρωτοδικείου των Βρυξελλών».

Όπως προστίθεται, το προδικαστικό συμβούλιο αποφάσισε όπως «παρατείνει την προδικαστική κράτηση της Ε. Κ. κατά ένα μήνα».

«Εφόσον εφεσιβάλει την απόφαση εντός 24 ωρών, θα παρουσιαστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών».

Η εισαγγελία προσθέτει πως για λόγους προστασίας της έρευνας, δεν πρόκειται να υπάρξει δημοσιοποίηση περισσότερων πληροφοριών προς το παρόν, και πως ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις όποιες νέες εξελίξεις μέσω δελτίων Τύπου.

Κατά την προδικαστική ακρόαση στο Δικαστικό Μέγαρο (Palais de Justice / Justitiepaleis) το πρωί της Πέμπτης, οι δικηγόροι της κ. Καϊλή ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), όπως είχαν δηλώσει οι ίδιοι

Αν και το γραφείο του Εισαγγελέα δεν δημοσιοποίησε το σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με δημοσιεύματα το δικαστήριο έλαβε υπόψη τον κίνδυνο διαφυγής της κ. Καϊλή από το Βέλγιο ή το κατά πόσο μπορούσε να καταστρέψει στοιχεία, ενώ η υπεράσπιση ζητούσε την υπό όρους απελευθέρωσή της επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους καθώς το παιδί της ίδιας και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι είναι χωρίς τους γονείς του για αρκετές ημέρες.

Η κ. Καϊλή κατηγορείται για συμμετοχή σε δίκτυο χρηματισμού και διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς όφελος «χώρας του Κόλπου», η οποία δεν κατονομάζεται στις ανακοινώσεις της Βελγικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, όμως σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες αφορούν το Κατάρ, αλλά και σ άλλες περιπτώσεις και το Μαρόκο.

Υπενθυμίζεται πως μετά από σειρά εφόδων σε οικίες και γραφεία νυν και τέως ευρωβουλευτών στις 9 Δεκεμβρίου, τέθηκαν υπό κράτηση η κ. Καϊλή, ο τέως ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ΜΚΟ Fight Impunity Αντόνιο Παντζέρι, ο σύντροφός της κ. Καϊλή και τέως βοηθός του κ. Παντζέρι, Φραντσέσκο Τζιόρτζι καθώς και ο γ.γ. της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Έκτοτε συνελήφθη και ο Νίκολο Φίγκα – Ταλαμάνκα, γενικός γραμματέας της ΜΚΟ No Peace Without Justice.

Οι Παντζέρι, Τζιόρτζι και Ταλαμάνκα εμφανίστηκαν την περασμένη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε την συνέχιση της κράτησης των πρώτων δύο και την υπό όρους απελευθέρωση του τρίτου με ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιολάκι).

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης