Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΠρώτη εκτέλεση τρανς γυναίκας στις ΗΠΑ για έγκλημα που έκανε ως άνδρας

Πρώτη εκτέλεση τρανς γυναίκας στις ΗΠΑ για έγκλημα που έκανε ως άνδρας

Η ζωή της Άμπρερ ΜακΛάφλιν βρίσκεται στα χέρια του κυβερνήτη της πολιτείας του Μιζούρι, Μάικ Πάρσον. Αν δεν της δοθεί χάρη την ύστατη ώρα, η 49χρονη τρανς γυναίκα θα εκτελεστεί με ένεση και θα περάσει στην ιστορία ως το πρώτο τρανς άτομο που εκτελείται έπειτα από καταδίκη σε θανατική ποινή.

Το γραφείο του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Πάρσον απάντησε σε δημοσιογραφικό ερώτημα αμερικανικών ΜΜΕ, ότι “το ζήτημα εξετάζεται” και ότι “δεν υπάρχουν αποφάσεις που ο κυβερνήτης να τις λαμβάνει αβασάνιστα”.

Η συγκλονιστική ιστορία της


Η ιστορία της Άμπερ ΜακΛάφλιν είναι συγκλονιστική. Το έγκλημά της συνέβη το 2003. Μόνο που τότε η Άμπερ ΜακΛάφλιν δεν υπήρχε. Η φυλομετάβασή της δεν είχε καν ξεκινήσει ως σκέψη. Το 2003, ο άνδρας που ήταν τότε, σκότωσε τη φίλη του.

Ήταν πριν πάρει την απόφαση να αλλάξει φύλο και ζωή. Τότε, είχε σχέση με μια γυναίκα, την Μπέβερλι Γκέντερ, με την οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στη δίκη είχε εμμονή και την παρακολουθούσε ακόμα και στους χώρους εργασίας της στο Σεν Λούις. Μάλιστα, είχαν επιβληθεί περιοστικοί όροι στον τότε άνδρα ΜακΛάφλιν, ενώ η φίλη του είχε για ένα διάστημα αστυνομική προστασία.

Πρώτη εκτέλεση τρανς γυναίκας στις ΗΠΑ για έγκλημα που έκανε ως άνδρας: Δολοφόνησε τη φίλη του
Πριν τη φυλομετάβαση, την εποχή που διέπραξε τη δολοφονία της φίλης του.
Τη νύχτα της 20ης Νοεμβρίου 2003, οι γείτονες της Γκέντερ κάλεσαν την αστυνομία καθώς δεν την είδαν να επιστρέφει τη συνηθισμένη ώρα. Αστυνομικοί μετέβησαν στο κτίριο γραφείων όπου εργαζόταν στο Σεντ Λούις. Στο πάρκινγκ, δίπλα στο αυτοκίνητό της, βρήκαν μια λαβή μαχαιριού και ιχνη αίματος. Την επόμενη μέρα, ο ΜακΛάφλιν προσήχθη ως ύποπτος. Ομολόγησε και οδήγησε τους αστυνομικούς στο σημείο που είχε κρύψει το πτώμα της, στις όχθες του ποταμού Μισισιπή.

Limassol Today - Image
Η Άμπερ ΜακΛάφλιν, σήμερα.

Στη δίκη η ετυμηγορία των ενόρκων ήταν καταπέλτης. Το 2006 καταδικάστηκε σε θάνατο για ανθρωποκτονία. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2016, έγινε δεκτό το αίτημα για αναψηλάφιση της υπόθεσης. Αλλά μετά από καθυστερήσεις, το 2021 ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ότι η αρχική θανατική ποινή παρέμενε αμετάκλητη.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο άνδρας που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της φίλης του έπαψε σταδικά να υπάρχει. Ο άνθρωπος που συνέβαλε στο να αλλάξει η ζωή της σημερινής τρανς γυναίκας που είναι η Άμπερ, είναι μια αλλη τρανς γυναίκα που ονομάζεται Τζέσικα Χίκλιν.Η Χίκλιν, 43 ετών σήμερα, είχε μπει στη φυλακή σε ηλικία 16 ετών με μια βαριά καταδίκη για ναρκωτικά και ανθρωποκτονία. Εξέτισε ποινή 26 ετών κάθειρξης κατά τη διάρκεια των οποίων προχώρησε σε αλλαγή φύλου και μάλιστα το 2018, πέτυχε με δικαστική προσφυγή της να της επιτραπεί να το πράξει ως καταδικασμένη, αν και δεν είχε ξεκινήσει τη διαδικασία πριν διαπράξει το έγκλημά της. Η υπόθεσή της την ανέδειξε σε εμβληματική προσωπικότητα για τα τρανς άτομα, ειδικά σε συνθήκες εγκλεισμού, και καθώς βρισκόταν στην ίδια φυλακή με την Άμπερ ΜακΛάφλιν, έγινε μέντοράς της. Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ και οι δύο εξέτιαν τις ποινές τους σε ανδρικές φυλακές.

Η Χίκλιν, που αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2022, υποστηρίζει ότι η προσωπικότητά της Άμπερ ΜακΛάφλιν άνθισε κατά τη διαδικασία αλλαγής φύλου και “πλέον είναι ένας άλλος άνθρωπος”.

Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν και οι δύο στο σκληρό περιβάλλον των φυλακών ήταν πολλές: από πρακτικά ζητήματα, όπως το να προμηθευτούν γυναικεία αξεσουάρ, έως αδυσώπητο μπούλινγκ από συγκρατούμενους.

“Είναι οπωσδήποτε ένα ευάλωτο άτομο”, υποστηρίζει η Χίκλιν και προσθέτει ότι “φοβάται τη θυματοποίηση”.

Για την υπόθεσή της, έχει υπάρξει κινητοποίηση από οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των τρανς και κατά της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ.

Τι επικαλείται ο συνήγορός της για να της δοθεί χάρη


Ο συνήγορός της Λάρι Κομπ, εξηγεί ότι το αίτημα που έχει υποβάλλει για να κριθεί με επιείκεια η πελάτισσά του επικεντρώνεται σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των τραυματικών εμπειριών κατά την παιδική της ηλικία και τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει, για τα οποία δεν έγινε ποτέ λόγος στη δίκη της.

Η παιδική της ηλικία ήταν μια κόλαση. Ως παιδί έζησε σε ανάδοχες οικογένειες. Μάλιστα, ένας ανάδοχος γονέας της έτριβε περιττώματα στο πρόσωπό της όταν ήταν νήπιο, ενώ όταν αργότερα υιοθετήθηκε, ο θετός πατέρας της χρησιμοποίησε ένα πιστόλι αναισθητοποίησης (taser gun) πάνω της, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνοδεύουν την αίτηση χάριτος.

Η Άμπερ ΜακΛάφλιν πάσχει από κατάθλιψη, σύμφωνα με ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, ενώ έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πολλές φορές.

18 εκτελέσεις στις ΗΠΑ το 2022

Η μοναδική φορά που έχει εκτελεστεί γυναίκα στο Μιζούρι ήταν το 1953 όταν εκτελέστηκε η Μπόνι Μπ. Χέντι, που είχε απαγάγει και δολοφονήσει ένα 6χρονο αγόρι. Η Χέντι είχε εκτελεστεί σε θάλαμο αερίων μαζί με τον συνεργό της στο έγκλημα, τον Καρλ Όστον Χαλ.

Στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του 2022 έγιναν 18 εκτελέσεις, οι δύο από αυτές στην πολιτεία του Μιζούρι. Ένας 37χρονος καταδικασμένος για το φόνο αστυνομικού εκτελέστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ τον Μάιο ένας άλλος άνδρας εκτελέστηκε για μια διπλή ανθρωποκτονία με ληστεία.

Η επόμενη προγραμματισμένη εκτέλεση στην πολιτεία του Μιζούρι είναι για τις 7 Φεβρουαρίου. Αφορά έναν άνδρα που σκότωσε τη φίλη του και τα τρία της ανήλικα παιδιά.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης