Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΤραγωδία Τεμπών: Υποχρεωτικά δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό

Τραγωδία Τεμπών: Υποχρεωτικά δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό

Τις πρώτες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και την επανεκκίνησή του, ανακοίνωσε ο Έλληνας Υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι επιθυμία της ελληνικής Πολιτείας είναι ο σιδηρόδρομος να «επανεκκινήσει το συντομότερο δυνατόν», κάνοντας λόγο και για πιθανή ημερομηνία επανεκκίνησης στο τέλος του μήνα. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, αυτό θα πραγματοποιηθεί «μόνο υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι καθίσταται πλέον υποχρεωτική η παρουσία δύο σταθμαρχών σε κάθε σταθμό, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή η κίνηση θα συνοδευτεί και από μείωση του επιβατικού έργου.

Εκφράζοντας βαθύτατη θλίψη για την τραγωδία στα Τέμπη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «η οδύνη αυτή θα πρέπει να βρει μία κάθαρση». Υποστήριξε ότι «η ευθύνη που αναλογεί στην παρούσα κυβέρνηση έχει αναληφθεί».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα να εμπλακεί στην κατ’ ουσίαν απόδοση ευθυνών. Ως προς το επίμαχο ζήτημα της διοίκησης των ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, ο Υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αντικατάσταση των διοικήσεων και με τις νέες διοικήσεις θα επιδιωχθεί η ταχεία επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου.

Αναφερόμενος στο δυστύχημα στα Τέμπη, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι υπήρξαν πολλαπλές πλημμέλειες στο επίπεδο της ανθρώπινης διαχείρισης, ωστόσο επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να αποδώσει την τραγωδία αμιγώς στο ανθρώπινο λάθος.

«Αν είχαμε ένα πλήρες, καθολικό σύστημα τηλεδιοίκησης στη χώρα, θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία», επισήμανε.

Ακόμα, σημείωσε ότι απαιτείται περισσότερο και πιο εξειδικευμένο προσωπικό στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες, εξηγώντας ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε σοβαρή αποδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, λόγω των μνημονίων και ενός μαζικού κύματος συνταξιοδοτήσεων, το οποίο δεν έχει αναπληρωθεί.

Επισήμανε ότι η Πολιτεία θα προβεί στην υλοποίηση πλαισίου στήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα και όχι μόνο αυτά των αποζημιώσεων.

Τέλος, ο Υπουργός Επικρατείας γνωστοποίησε ότι σήμερα βρίσκεται στην Ελλάδα αντιπροσωπεία των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων για να δρομολογηθεί η διαμόρφωση του νέου πλαισίου λειτουργίας των τρένων, ενώ εξήγγειλε ότι θα υπάρξει και αποστολή κλιμακίου από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης