Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΥποθαλάσσιο καλώδιο 1373 km θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην...

Υποθαλάσσιο καλώδιο 1373 km θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη

Η Ελλάδα ξεκινά ένα από τα πιο φιλόδοξα ενεργειακά σχέδια της Ευρώπης, συνδέοντας το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με το δίκτυο της Αιγύπτου.

Ένα υποβρύχιο καλώδιο θα μεταφέρει 3.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας – αρκετά για να τροφοδοτήσουν έως και 450.000 νοικοκυριά – και θα περάσει από τη βόρεια Αίγυπτο απευθείας στην Αττική.

Το έργο αναλαμβάνει ο όμιλος Κοπελούζου, η διοίκηση του οποίου συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους Αιγύπτιους ηγέτες για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Γιατί η Ευρώπη αναζητά αλλού φθηνή πράσινη ενέργεια;

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξάνονται κατακόρυφα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση. Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μπλοκ το 2021, παρέχοντας περίπου το 40% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της.

Όμως, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατακόρυφα, αφήνοντας ορισμένα έθνη να μην είναι βέβαια για τον εφοδιασμό τους αυτόν τον χειμώνα.

Φέρνοντας 3.000 MW καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, βοηθάμε την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο της Ρωσίας

– Ιωάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου

“Επίσης, η πράσινη ενέργεια που θα μεταφέρουμε θα είναι πολύ φθηνότερη από τις σημερινές τιμές ενέργειας. Καταλαβαίνετε ότι αυτό θα βοηθήσει τόσο τους Έλληνες όσο και τους Ευρωπαίους καταναλωτές”.

Η “διασύνδεση GREGY” θα κοστίσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ – και θεωρείται έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι χαρακτηρίζεται ως βασική προτεραιότητα για τη διασύνδεση των υποδομών του ενεργειακού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα μεταφέρει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην Αίγυπτο και σε άλλες αφρικανικές χώρες μέσω υποβρύχιων καλωδίων και μέσω αιολικών και ηλιακών πάρκων. Το συνολικό μήκος του έργου είναι απίστευτα μεγάλο, 1373 χιλιόμετρα.

Πώς θα χρησιμοποιηθεί η ενέργεια στην Ευρώπη;

“Περίπου το ένα τρίτο θα καταναλωθεί στην Ελλάδα και κυρίως στις ελληνικές βιομηχανίες, ένα άλλο τρίτο θα εξαχθεί σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου”, λέει ο Καρύδας.

“Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υδρογόνου θα εξαχθεί επίσης σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες”.

Η Αίγυπτος έχει ήδη ολοκληρώσει έργα διασύνδεσης με τη Λιβύη, το Σουδάν και τη Σαουδική Αραβία και φιλοδοξεί να καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 7 έως 8 χρόνια.

Powered byLimassol Today - Muskita

Πηγήeuronews

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης