Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΈχουν ελεγχθεί 26 δικηγορικά γραφεία για το θέμα των διαβατηρίων

Έχουν ελεγχθεί 26 δικηγορικά γραφεία για το θέμα των διαβατηρίων

Έχουν ελεγχθεί 26 δικηγορικά γραφεία για το θέμα των διαβατηρίων και υπάρχει εποπτεία των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, ανέφερε ο Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ). Ο κ. Κληρίδης μιλούσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε την Τετάρτη στη Λευκωσία ο ΠΔΣ αναφορικά με τον απολογισμό του Πειθαρχικού Συμβουλίου Δικηγόρων για την περίοδο Οκτωβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2023.

Ερωτηθείς για τον μεγάλο αριθμό καταγγελιών κατά την περίοδο 2020-2022 και τη σύνδεσή τους με το θέμα των προγράμματος πολιτογραφήσεων, ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι οι υποθέσεις αυτές εξετάζονται πρώτιστα από το Συμβούλιο του ΠΔΣ, που είναι η αρμόδια εποπτική αρχή δυνάμει της σχετικής νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος.

Για το θέμα των διαβατηρίων, συνέχισε, έχουν γίνει έλεγχοι σε 26 δικηγορικά γραφεία, στα 4 από τα οποία έχει επιδοθεί κατηγορητήριο, στα 5 έχει ήδη εκδοθεί και επιδοθεί απόφαση ενοχής, ενώ στα 3 έχει ήδη επιβληθεί και επιδοθεί απόφαση ποινής. Για 5 δικηγορικά γραφεία, ανέφερε, έχει ετοιμαστεί έκθεση και μελετάται από το Τμήμα κατά του Ξεπλύματος Χρήματος του ΠΔΣ, ενώ σε μία περίπτωση εκκρεμεί ποινική υπόθεση, την οποία χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία. Οκτώ υποθέσεις έχουν κλείσει, αφού δεν υπήρξε διαπίστωση ή δεν κατέστη δυνατή η απόδειξη παράβασης, είπε ο κ. Κληρίδης.

Ακόμη, διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο και το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΔΣ λειτουργούν παράλληλα, προσθέτοντας ότι η σχέση του Πειθαρχικού Συμβουλίου με τις υποθέσεις που αφορούν το θέμα των διαβατηρίων εκφράζεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η παραπομπή υποθέσεων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για είσπραξη προστίμων. Μέχρι στιγμής, συμπλήρωσε, έχουν εισπραχθεί πρόστιμα περίπου 200.000 ευρώ για συμμόρφωση των δικηγορικών γραφείων. Ο δεύτερος τρόπος αφορά τη συμπεριφορά δικηγόρων σε σχέση με το θέμα των διαβατηρίων. Στην προκειμένη περίπτωση, είπε ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, υπήρξε καταδίκη και επιβολή ποινής σε δικηγόρο, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο.

Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο μεγάλος αριθμός υποθέσεων για την περίοδο 2020-2022 οφείλεται στην ατιμωρησία του παρελθόντος. Επιπλέον, τόνισε ότι υπήρξε ενθάρρυνση για παραπομπή υποθέσεων στο Συμβούλιο και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με μεγαλύτερη ευκολία.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα παλαιότερα Πειθαρχικά Συμβούλια έπρεπε να είχαν ενεργήσει με μεγαλύτερη σπουδή για να μην επιτρέψουν το backlog, εξαιτίας του οποίου διαιωνίζονται υποθέσεις και δεν επιβάλλονται ποινές. Αναφερόμενος στο ύψος και το είδος των ποινών, υπογράμμισε ότι το τρέχον συμβούλιο του ΠΔΣ για πρώτη φορά αφαίρεσε άδειες.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, διευκρίνισε ότι τα εισπραττόμενα πρόστιμα κατατίθενται στο ταμείο του ΠΔΣ, το οποίο είναι ένα σωματείο που ελέγχει τα μέλη του. Ο ΠΔΣ ενεργεί με πλήρη αυτοτέλεια, χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε δικηγορικά γραφεία σε σχέση με το θέμα των διαβατηρίων, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι το θέμα των κυρώσεων μπήκε στο προσκήνιο από τον Φεβρουάριο του 2022. Εξήγησε ότι ο ΠΔΣ έχει εκδώσει οδηγίες για όλα τα μέλη του, έχει δημοσιεύσει όλο το πακέτο των κυρώσεων, έχει επιτροπή που εξετάζει τις κυρώσεις, διενεργεί ελέγχους για κυρώσεις, ενώ έχει αποστείλει σχετικό ερωτηματολόγιο στα δικηγορικά γραφεία.

«Είμαστε σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι παρακολουθούν κατά πόσον ο ΠΔΣ επιβλέπει την επιβολή κυρώσεων. Έχουμε συνεργασία με οίκους που ενδιαφέρονται για το θέμα. Έχουμε αναβαθμίσει το επίπεδο των λειτουργών συμμόρφωσης, έχουμε 169 υποψηφίους λειτουργούς που θα παρακαθίσουν σε σχετικές εξετάσεις που διοργανώνονται από αγγλικό οίκο», πρόσθεσε.

Ακόμη, σημείωσε ότι ο ΠΔΣ αναβαθμίζεται διαρκώς, έχει μπει στη νέα εποχή, αφού έχει αναβαθμίσει τα τεχνολογικά του συστήματα και έχει ψηφιοποιήσει τους φακέλους.

Ο Χρίστος Κληρίδης υπέδειξε ότι «είναι καθήκον του Πειθαρχικού Συμβουλίου να διαφυλάξει την τιμή των δικηγόρων και του επαγγέλματος», προσθέτοντας ότι «χωρίς τους δικηγόρους δεν υπάρχει κράτος δικαίου και δεν υπάρχει δημοκρατία».

«Από τον Οκτώβριο του 2020 έχουμε ενεργήσει τάχιστα και έχουμε επιτελέσει πολύ αξιόλογο έργο», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των δικηγόρων, οι οποίοι ανέρχονται περί τις 4.300 παγκυπρίως, τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας. Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ ανέφερε ότι υποβάλλονται 120-150 καταγγελίες ετησίως κατά μέσο όρο. «Έχει σταλεί το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η ανοχή είναι μηδενική σε θέματα δεοντολογίας», υπέδειξε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι υποθέσεις, οι οποίες είναι πλέον σε ηλεκτρονική μορφή, θα δοθούν σε ακαδημαϊκούς και σε στατιστικολόγους για να μελετηθούν και να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα.

Σε ό,τι αφορά τη θεματική των καταγγελιών, ο κ. Κληρίδης είπε ότι οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν τη μη επιστροφή των φακέλων από τον δικηγόρο στον πελάτη, ειδικά εάν υπάρχει οικονομική διαφορά που αφορά την αμοιβή του δικηγόρου. Υπάρχουν καταγγελίες σχετικά με το ύψος των χρεώσεων, ενώ μια άλλη κατηγορία είναι ο τρόπος χειρισμού των υποθέσεων από τους αντιδίκους δικηγόρους. Ακόμη, υπάρχουν παράπονα για επαγγελματική αμέλεια των δικηγόρων, καθώς και καταγγελίες για κατάχρηση χρημάτων σε υποθέσεις διαχείρισης περιουσιών.

Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ ανέφερε ακόμη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγγελιών υποβάλλεται κυρίως από πολίτες, ενώ όσες υποβάλλονται από δικηγόρους ή δικαστήρια είναι πολύ λιγότερες. Πρόσθεσε ότι οι υποθέσεις που εξετάστηκαν αυτεπάγγελτα από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΔΣ είναι 162.

Αναφερόμενος στις καταδίκες, εξήγησε ότι αυτές αφορούν κυρίως προηγούμενες καταδίκες που είχαν επιβληθεί από ποινικό δικαστήριο. Έχουν επιβληθεί ποινές, όπως διαγραφή ή αναστολή ή αφαίρεση άδειας άσκησης επαγγέλματος. «Για πρώτη φορά στα χρονικά είχαμε διαγραφές και στερήσεις άδειας άσκησης», σημείωσε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας ότι άλλες περιπτώσεις όπου επιβλήθηκαν ποινές αφορούν παράλειψη ενημέρωσης του πελάτη, απόσπαση χρημάτων από πελάτη και παράλειψη εμφάνισης δικηγόρου στο δικαστήριο.

Από την πλευρά της, η Αλεξία Κουντουρή, Μέλος-Συντονίστρια του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι από την αρχή είχαν τεθεί ως προτεραιότητα τρεις βασικοί άξονες, οι οποίοι είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, η διαφάνεια στα πεπραγμένα και η βελτίωση της εμπιστοσύνης προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο, πρώτα του ιδίου του δικηγορικού κόσμου και μετά της κοινωνίας στο σύνολό της.

Για την υλοποίηση αυτών των στόχων, εξήγησε η κ. Κουντουρή, το Πειθαρχικό Συμβούλιο προέβη στη δημιουργία 3 μόνιμων κλιμακίων για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διερεύνηση υποθέσεων, στην ψηφιοποίηση των υποθέσεων, στη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου, καθώς και στη διεξαγωγή των συνεδριών της Ολομέλειας του Πειθαρχικού Συμβουλίου σε μηνιαία βάση. Επιπρόσθετα, γίνεται προσπάθεια όπως όλες οι αποφάσεις των Ποινικών Δικαστηρίων που αφορούν καταδίκες δικηγόρων έρχονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο αυθημερόν, έχουν υιοθετηθεί εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου, έχει εκσυγχρονισθεί η ιστοσελίδα του ΠΔΣ που αφορά το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ πλέον δημοσιοποιούνται σημαντικές αποφάσεις για σκοπούς διαφάνειας.

Ακόμη, η κ. Κουντουρή παρέθεσε στατιστικά στοιχεία που συνέλεξε το Πειθαρχικό Συμβούλιο για την περίοδο Οκτωβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2023. Συνολικά, υποβλήθηκαν 1.785 καταγγελίες, εκ των οποίων 957 είναι αυτές που ανέλαβε το νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Σημείωσε ότι 181 καταγγελίες αποσύρθηκαν από τον παραπονούμενο, 442 απορρίφθηκαν στο προκαταρκτικό στάδιο, ενώ για 15 απεβίωσε ένα εκ των δύο μερών. Σε 20 περιπτώσεις ο εγκαλούμενος αθωώθηκε, 258 βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ άλλες 17 παραπέμφθηκαν σε άλλο όργανο.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι επιβλήθηκαν 24 καταδίκες. Σε 12 υποθέσεις επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο, σε 2 επίπληξη, σε 4 στέρηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος και σε 6 διαγραφή από το Μητρώο.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης