Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑ: Η συμμετοχή, τα exit poll, η ώρα των αποτελεσμάτων

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑ: Η συμμετοχή, τα exit poll, η ώρα των αποτελεσμάτων

Στο 48,76% στις 16:30 η συμμετοχή των πολιτών ως τώρα – Ίσως ξεπεράσει του 2019, λέει το ΥΠΕΣ

Στοιχεία για τη μέχρι τώρα συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές 2023 έδωσε ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, μέχρι τις 16:30 η συμμετοχή ήταν 48,76%.

Κατά την ενημέρωση, ο κ. Σταυριανουδάκης εκτίμησε ότι η συμμετοχή ενδέχεται να ξεπεράσει το ποσοστό του 2019.

«Η συμμετοχή έχει αυξηθεί στο 48,76%. Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη αύξηση της συμμετοχής, κάτι που δείχνει ότι ίσως ξεπεράσουμε στις επόμενες 2,5 ώρες που απομένουν χρονικά με τα δηλωθέντα αποτελέσματα, που μπορεί να ξεπεράσει το ποσοστό του 2019. Δεν αναφέρθηκε ιδιαίτερο πρόβλημα πουθενά», δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, στην ενημέρωση για την εκλογική αναμέτρηση.

Η προηγούμενη ενημέρωση του ΥΠΕΣ, στις 13:30, ανέφερε ότι η συμμετοχή σε 16.520 εκλογικά τμήματα μέχρι εκείνη την ώρα ανερχόταν στο 31,52%.

Στις 7 το απόγευμα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας για τις εκλογές 2023. Οι κάλπες θα κλείσουν και θα δοθεί στη δημοσιότητα το exit poll.

Στις 20:00 αναμένεται η πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών, σύμφωνα με τη Singular Logic. Στη συνέχεια και έως τις 10 το βράδυ αναμένεται να επικαιροποιηθεί η εκτίμηση των αποτελεσμάτων, καθώς θα έχει ενσωματωθεί μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, ενώ θα υπάρχει εικόνα και για τους σταυρούς.

Τι συμβαίνει όταν κλείσουν οι κάλπες -Η διαδικασία

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το αποτέλεσμα για την τελική κατάταξη των κομμάτων αλλά και για τους σταυρούς αναμένεται να γίνουν γνωστά νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα με όσα είχε κάνει γνωστά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, περίπου στις 8 το βράδυ της Κυριακής θα υπάρχει μια ασφαλής εκτίμηση των αποτελεσμάτων για το 25% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, καθώς και από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.

Στις 21:00 το βράδυ, αναμένεται να έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα στο 80% της επικράτειας. Και μέχρι τα μεσάνυχτα της 21ης Μαΐου, θα έχουν βγει τα αποτελέσματα των σταυρών, δηλαδή θα γνωρίζουμε πλέον τη σύνθεση της νέας Βουλής.

Εκλογές: «Ίσως δεν χρειαστεί να υπάρξει στις 21:30 εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα»

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Singular Logic Δημήτρης Μπακάκος για το βράδυ των εκλογών, «ίσως δεν χρειαστεί να υπάρξει στις 21:30 εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά να μας προλάβουν τα πραγματικά αποτελέσματα, ανάλογα με την ταχύτητα ενσωμάτωσης τους στο σύστημα. Εκτίμηση θα χρειαστεί εάν υπάρχει πχ. κάποιο κόμμα που οριακά μπαίνει ή δεν μπαίνει στην Βουλή».

Εκλογές 2023: Η διαδικασία που ακολουθείται μόλις κλείσουν οι κάλπες

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής κηρύσσει την περάτωσή της και κλείνουν οι πόρτες του εκλογικού καταστήματος. Αμέσως μετά, αρχίζει η διαδικασία ανοίγματος της κάλπης, αρίθμησης των φακέλων, διαλογής των ψήφων και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος, παρουσία των υποψηφίων ή των αντιπροσώπων των συνδυασμών, ανοίγει την κάλπη και καθορίζει τα καθήκοντα κάθε μέλους της επιτροπής. Ακολούθως, καταμετρώνται οι φάκελοι, χωρίς να ανοιχτούν. Το αποτέλεσμα της καταμέτρησης αναγράφεται ολογράφως στο βιβλίο πρακτικών και κατόπιν τοποθετούνται οι φάκελοι πάλι στην κάλπη.

Εάν από την καταμέτρηση προκύψει διαφορά μεταξύ του αριθμού των φακέλων και των εκλογέων που ψήφισαν, επαναλαμβάνεται η καταμέτρηση. Εάν και πάλι προκύψει διαφορά, πετιούνται οι φάκελοι εκείνοι που δεν έχουν τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής.

Όταν ο αριθμός των ασφράγιστων ξεπερνάει τον αριθμό των φακέλων που πλεονάζουν, τότε αφαιρούνται στην τύχη και πετιούνται τόσοι φάκελοι ασφράγιστοι όσοι είναι οι πλεονάζοντες. Εάν και πάλι ύστερα από το πέταγμα των ασφράγιστων φακέλων υπάρχουν πλεονάζοντες, τότε όλοι οι σφραγισμένοι φάκελοι ξαναρίχνονται στην κάλπη και αφαιρούνται στην τύχη όσοι είναι και οι πλεονάζοντες.

Οι φάκελοι που έτσι αφαιρούνται, ανοίγονται και σημειώνεται στο βιβλίο πρακτικών το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, τα οποία όμως δεν υπολογίζονται στη διαλογή. Η εφορευτική επιτροπή υποχρεούται, σε κάθε περίπτωση, να διατυπώσει στα πρακτικά τη γνώμη της για την αιτία της ύπαρξης πλεοναζόντων φακέλων.

Εκλογές: Πώς γίνεται η διαλογή των ψήφων

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μετά την καταμέτρηση των φακέλων, αρχίζει η αποσφράγισή τους και η διαλογή των ψήφων. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ή ο διευθύνων τις εργασίες της, παίρνει από την κάλπη έναν έναν φάκελο, τον αποσφραγίζει και, αφού εξακριβώσει την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου, το επιδεικνύει σε όποιον από τους παριστάμενους το ζητήσει, διαβάζοντας το περιεχόμενό του, ώστε να ακούγεται από όλους.

Κάθε έγκυρο ψηφοδέλτιο αριθμείται, κατά τη σειρά εξαγωγής του, από την κάλπη. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής θέτει τη μονογραφή του στο κάθε έγκυρο ψηφοδέλτιο καθώς και δίπλα από κάθε σταυρό προτίμησης, ενώ αναγράφει ολογράφως το συνολικό αριθμό των σταυρών προτίμησης. Η μονογραφή των σταυρών προτίμησης και η αναγραφή του αριθμού τους είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση που ο πρόεδρος της επιτροπής δεν έχει θέσει τη μονογραφή του στο ψηφοδέλτιο παραπλεύρως του σταυρού προτίμησης και δεν έχει αναγράψει στο ψηφοδέλτιο ολογράφως το συνολικό αριθμό σταυρών προτίμησης, το ψηφοδέλτιο προσμετράται απλώς υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη σταυρός προτίμησης.

Τα λευκά ψηφοδέλτια και αυτά χωρίς σταυρό προτίμησης

Στην περίπτωση που ψηφοδέλτιο δεν φέρει σταυρό προτίμησης, αυτό θεωρείται έγκυρο και, προς αποφυγή της δυνατότητας προσθήκης σταυρού εκ των υστέρων, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα πρέπει να αναγράψει «κανένας σταυρός» και να μονογράψει.

Στη συνέχεια, ο αριθμός κάθε ψηφοδελτίου σημειώνεται στους δύο ειδικούς πίνακες διαλογής (βιβλία διαλογής ψήφων), από τους οποίους ο ένας τηρείται για τους συνδυασμούς κομμάτων ή συνασπισμών και για τους μεμονωμένους υποψηφίους, ενώ ο άλλος τηρείται για τους υποψηφίους των συνδυασμών.

Στον πρώτο πίνακα και απέναντι από το όνομα του συνδυασμού ή του μεμονωμένου υποψηφίου που ψηφίζεται, αναγράφεται ο αριθμός του ψηφοδελτίου. Στον δεύτερο πίνακα, ο αριθμός του ψηφοδελτίου αναγράφεται απέναντι από το όνομα του υποψηφίου, υπέρ του οποίου έχει σημειωθεί έγκυρος σταυρός προτίμησης.

Τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια δεν αριθμούνται ούτε αναγράφονται στους πίνακες διαλογής, μονογράφονται όμως και αυτά από τον πρόεδρο της επιτροπής και αναγράφονται στην πράξη που συντάσσεται μετά το τέλος της διαλογής των ψήφων. Επισημαίνεται, τέλος, ότι τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσµετρώνται στα έγκυρα.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Πηγήi-efimerida

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης