Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΕπίτροπος Ισότητας της ΕΕ: Ένας στους δύο ΛΟΑΤΚΙ νέους στην Κύπρο νιώθουν...

Επίτροπος Ισότητας της ΕΕ: Ένας στους δύο ΛΟΑΤΚΙ νέους στην Κύπρο νιώθουν πως πρέπει να κρύβονται

Η Κύπρος πρέπει το συντομότερο να ολοκληρώσει την κατάρτιση της εθνικής της στρατηγικής για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ανέφερε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της μετάβασής της στην Κύπρο, η Επίτροπος για την Ισότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέλενα Ντάλι, η οποία με την ευκαιρία της επίσκεψής της θα έχει επαφές με Κύπριους Υπουργούς, βουλευτές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η κ. Ντάλι, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο όπου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό IDAHOT+ Forum στη Λεμεσό, ανέφερε σε γραπτή συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ πως προκαλούν ανησυχία στοιχεία πρόσφατης έρευνας, τα οποία δείχνουν ότι οι μισοί περίπου νέοι 15 με 17 ετών στην Κύπρο νιώθουν ότι πρέπει να κρύψουν ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο σχολείο.

Στη συνέντευξή της η Επίτροπος τόνισε πως η Κύπρος θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες να αφαιρέσει τα δομικά εμπόδια που εμποδίζουν τις γυναίκες να επιτύχουν στην πολιτική και εξήγησε πως σε αρκετές χώρες της ΕΕ η πρακτική των ποσοστώσεων έχει φέρει σημαντικές αλλαγές.

Τόνισε πως η Κομισιόν προωθεί οδηγία για προστασία των γυναικών που βρίσκονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αναφέρθηκε ακόμα στον ρόλο που παίζει πρακτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προώθηση της ισότητας και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και την πολιτική για προώθηση της κοινωνικής ένταξης των Ρομά που αφορά και την Κύπρο.

Όλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και ίσοι

Αναφερόμενη στη συμμετοχή της στο IDAHOT Forum, η κ. Ντάλι σημείωσε πως η ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων «είναι ένας από τους πυλώνες για να επιτύχουμε μια Ένωση ισότητας όπου όλοι θα είναι ασφαλείς και ίσοι ανεξάρτητα από το φύλο τους, την φυλετική και εθνική τους καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους, την ηλικία, ειδικές ανάγκες ή σεξουαλικό προσανατολισμό».

«Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, σχεδόν οι μισοί νέοι Κύπριοι μαθητές μεταξύ 15 και 17 ετών κρύβουν ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ+ στο σχολείο. Αυτό προκαλεί ανησυχία», υπογράμμισε η Επίτροπος.

Η κύρια προτεραιότητα για την Κύπρο αυτή τη στιγμή όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είναι να ολοκληρώσει το εθνικό Σχέδιο Δράσης «και να διασφαλίσει την εφαρμογή του επί του εδάφους», σημείωσε η κ. Ντάλι.

«Η Κύπρος πρέπει να επιφέρει βελτιώσεις ώστε να αποτρέψει το μίσος και τη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, καθώς και να διασφαλίσει την ίση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την απασχόληση», τόνισε.

Όπως εξήγησε η κ. Ντάλι, η εθνική στρατηγική Κύπρου βασίζεται στην αντίστοιχη στρατηγική της ΕΕ που υιοθετήθηκε το 2020 ως απάντηση στα υψηλά επίπεδα διακρίσεων, και προανήγγειλε πως το θέμα θα απασχολήσει τις επαφές της με την Υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, τον Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου και την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

«Πάντα αφιερώνω τον κατάλληλο χρόνο και προσοχή στον διάλογο με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών όπου πάω» συνέχισε, παραπέμποντας στις συζητήσεις που θα έχει με εκπροσώπους της κυπριακής κοινωνίας των πολιτών.

Η κ. Ντάλι υπενθύμισε πως η εισβολή στην Ουκρανία «έχει αυξήσει τον κίνδυνο της βίας και των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και σε χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες», και πρόσθεσε πως ένα από τα σημεία τα οποία προωθεί στο πάνελ είναι η θέση ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει πως «όλοι, ανεξάρτητα από τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά, θα τύχουν μεταχείρισης δίκαιης και με σεβασμό».

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης