Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣ18 Δεκεμβρίου οι Αρχιεπισκοπικές - Αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος

18 Δεκεμβρίου οι Αρχιεπισκοπικές – Αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος

…αποφασίστηκε η δημιουργία ψηφοδελτίου που θα αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων με τη φωτογραφία τους

Στις 18 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, όπως ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος. 

Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία ψηφοδελτίου που θα αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων με τη φωτογραφία τους. 

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 και μια εβδομάδα πριν από την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων θα διεξαχθούν τελικά οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές, μετά την κοίμηση του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Δεύτερου. 

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου παρακάθισαν σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισαν όπως η διαδικασία διεξαχθεί για πρώτη φορά με τη χρήση ψηφοδελτίου, στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των ενδιαφερόμενων Αρχιερέων και Επισκόπων να πληρώσουν την κενωθείσα θέση του Πρωθιεράρχη της κυπριακής Εκκλησίας.

Τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου ανακοίνωσε ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος τόνισε πως εάν υπάρξουν ανυπέρβλητες δυσκολίες θα συνέλθει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος για να μετακινήσει την ημερομηνία. Όπως είπε, οι δυσκολίες εναπόκεινται στο ενδεχόμενο υποβολής ενστάσεων από τους Αρχιερείς, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν από την Ιερά Σύνοδο.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε επίσης να τροποποιήσει τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και να διενεργήσει τις εκλογές για πρώτη φορά με τη χρήση ψηφοδελτίου, στο οποίο θα υπάρχουν τα ονόματα και οι φωτογραφίες των ενδιαφερόμενων Επισκόπων.

Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2022
Τα εκλογικά κέντρα θα στελεχώνουν δημόσιοι λειτουργοί, ενώ θα υπάρχουν εκπρόσωποι των υποψηφίων για εποπτεία της διαδικασίας.
Ως Γενικός Έφορος Εκλογών, ορίστηκε ο Ιωάννης Χαριλάου, Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοοπής  
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους με το πιστοποιητικό βάφτισης.

Την ημέρα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών προγραμματίζεται επίσης η τέλεση του 40ημερου μνημοσύνου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ενδέχεται ωστόσο να μετακινηθεί για το Σάββατο.

Στα τρία μοιράζεται η πίτα

Από τη Δευτέρα, η Εκκλησία εισέρχεται και επίσημα στην προεκλογική περίοδο, ασχέτως αν αυτός ο προεκλογικός είχε αρχίσει εδώ και καιρό υπογείως. Η Ιερά Σύνοδος θα θέσει σε εφαρμογή τις διαδικασίες εκλογής του διαδόχου του. Μια περίοδος που αναμένεται να είναι δύσκολη, καθώς κύριο χαρακτηριστικό είναι ο μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων. Οι μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, Πάφου Γεώργιος, Μόρφου Νεόφυτος, Κυρηνείας Χρυσόστομος και ο επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος αναμένεται επί του παρόντος να δώσουν την δική τους μάχη. Σε αυτό το προεκλογικό παιχνίδι μέχρι και τον αρχιεπισκοπικό θρόνο υπάρχουν υποομάδες και τάσεις που θα κρίνουν κατά πόσο η Εκκλησία της Κύπρου θα συνεχίσει να βλέπει προς την Δύση ή αν θα επικρατήσει το ρωσόφιλο στοιχείο. Η διαμάχη στους κόλπους της Ορθοδοξίας, με αφορμή το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, εκ των πραγμάτων, είναι ένας παράγοντας που ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και στην Κύπρο. Διακριτικά οι διαδικασίες πλήρωσης του αρχιεπισκοπικού θρόνου παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Απο: Άλφα

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης