Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΈφυγε ο Αρχιεπίσκοπος - Ποιος ήταν, ποια η πορεία του, πως εκλέγεται...

Έφυγε ο Αρχιεπίσκοπος – Ποιος ήταν, ποια η πορεία του, πως εκλέγεται ο επόμενος

Τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείτο από καρκίνο του παχέος εντέρου – Η ζωή και το έργο του

«Έφυγε» από τη ζωή σήμερα Δευτέρα (7/11) στις 06.45 το πρωί  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ο Β’, σε ηλικία 81 ετών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείτο από καρκίνο του παχέος εντέρου και υποβλήθηκε σε διάφορες επεμβάσεις για θεραπεία του. Παράλληλα η υγεία του ήταν ταλαιπωρημένη και με άλλα προβλήματα.

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε αλλά οι θεράποντες ιατροί επέλεξαν την παραμονή του στην Αρχιεπισκοπή. Είχε πλήρη διαύγεια και προσπαθούσε να φροντίσει για θέματα της Αρχιεπισκοπής ακόμα τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

Limassol Today - αρχιεπισκοπος κυπρου 3

Τελικά, αναπαύτηκε εν Κυρίω το πρωί της Δευτέρας (7/11). Αργότερα θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για την κηδεία του

Ο Χρυσόστμος ο Β’, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στις 5 Νοεµβρίου 2006 και ενθρονίστηκε τη Κυριακὴ 12 Νοεµβρίου 2006.

Δείτε στο πιο κάτω βίντεο, πώς ο ίδιος εξιστόρησε τα γεγονότα της εκλογής του στον αρχιεπισκοπό θώκο: 

Ποιος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος Β´: (Βιογραφικό από ιστοσελίδα Εκκλησίας της Κύπρου)

Ο Ἀρχιεπίσκοπος Νέας Ἰουστινιανῆς καὶ πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστοµος Β΄ ἐγεννήθη τὴν 10ην Ἀπριλίου 1941 εἰς Τάλαν Πάφου. Μετὰ τὴν ἀποφοίτησιν αὐτοῦ ἐκ τοῦ ∆ηµοτικοῦ Σχολείου, ἐγένετο δεκτὸς ὡς δόκιµος µοναχὸς εἰς τὴν Ἱερὰν Μονὴν Ἁγίου Νεοφύτου. Ἀκολούθως ἐστάλη εἰς τὸ Γυµνάσιον Πάφου, ἐκ τοῦ ὁποίου καὶ ἀπεφοίτησε τὸ 1963. Τὴν 3ην Νοεµβρίου τοῦ ἰδίου ἔτους ἐχειροτονήθη ∆ιάκονος ὑπὸ τοῦ τότε ἀειµνήστου Χωρεπισκόπου Τριµυθοῦντος καὶ µετέπειτα Μητροπολίτου Νικαίας Γεωργίου. ∆ιετέλεσεν ἐπὶ πενταετίαν Ἔφορος τῆς Μονῆς.

Τὸ 1968 ἐνεγράφη εἰς τὴν Θεολογικὴν Σχολὴν τοῦ Πανεπιστηµίου Ἀθηνῶν, ἐκ τῆς ὁποίας καὶ ἀπεφοίτησε τὸ 1972. Τὴν 19ην Ὀκτωβρίου τοῦ ἰδίου ἔτους ἐξελέγη ὁµοφώνως Ἡγούµενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Νεοφύτου. Ἐχειροτονήθη εἰς Πρεσβύτερον, ἐχειροθετήθη εἰς Ἀρχιµανδρίτην καὶ ἐγκαθιδρύθη εἰς Ἡγούµενον τὴν 12ην Νοεµβρίου ὑπὸ τοῦ ἀειµνήστου Ἀρχιεπισκόπου Μακαρίου Γʹ.

Τὴν 25ην Φεβρουαρίου 1978 ἐξελέγη διὰ βοῆς Μητροπολίτης Πάφου καὶ τὴν ἑπομένην ἐχειροτονήθη εἰς Ἐπίσκοπον, ἐνθρονισθεὶς αὐθημερόν. Ὡς Μητροπολίτης Πάφου ἐξεδαπάνησεν ἑαυτὸν διὰ τὴν ἐπιμόρφωσιν καὶ βελτίωσιν τῶν συνθηκῶν τοῦ κλήρου καθὼς καὶ διὰ τὴν πνευματικὴν καλλιέργειαν τοῦ ποιμνίου του. Πρὸς τὸν σκοπὸν αὐτὸν ἀνεσύστησε τὴν πάλαι ποτὲ διαλάμψασαν Ἐπισκοπὴν Ἀρσινόης καὶ εἰσηγήθη εἰς τὴν Ἱερὰν Σύνοδον τὴν ἐκλογὴν τοῦ Ἀρχιμανδρίτου κυρίου Γεωργίου Παπαχρυσοστόμου, ἡ ὁποία καὶ ὁμοθύμως ἐξέλεξεν αὐτὸν ὡς πρῶτον Χωρεπίσκοπον τῆς ἀνασυσταθείσης Ἐπισκοπῆς Ἀρσινόης.

Limassol Today - αρχιεπισκοπος κυπρου 2

Ἡ ἐπιτυχὴς αὐτὴ ἐνέργεια ἀπετέλεσε τὸ προοίμιον τῶν ὁραματισμῶν τοῦ Μακαριωτάτου διὰ τὴν διεύρυνσιν τοῦ ἀριθμοῦ τῶν Μητροπόλεων καὶτῶν Χωρεπισκοπῶν, προκειμένου ἡ Ἐκκλησία Κύπρου νὰ ἀποκτήσῃ καὶ πάλιν τὴν πλήρη αὐτῆς Αὐτοκεφαλίαν, τὴν ὁποίαν ἀπελάμβανε, προτοῦ οἱ Φράγκοι κατακτηταὶ τὴν καταργήσουν μὲ τὴν σύνοδόν τους τὸ 1222 καὶ τὴν Βούλαν τοῦ Πάπα Ἀλεξάνδρου Δ΄ τὸ 1260, ὁραματισμοὺς τοὺς ὁποίους καὶ ἐπραγματοποίησεν ἀργότερον, ὡς Ἀρχιεπίσκοπος.

Ὡς Προεδρεύων τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, κατόπιν τοῦ γνωστοῦ ἀτυχήµατος τοῦ ἀειµνήστου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόµου Α΄, ἐπρωτοστάτησεν, ὥστε ἡ Ἐκκλησία ἡµῶν νὰ τοποθετηθῇ ἐναντίον τῆς ἀποδοχῆς τοῦ σχεδίου Ἀνάν.

Ἐξεπροσώπησε πολλάκις τὴν Ἐκκλησίαν τῆς Κύπρου εἰς διαφόρους διορθοδόξους καὶ διαχριστιανικοὺς διαλόγους, διεκκλησιαστικὰ συνέδρια, ἐνθρονίσεις νέων Προκαθηµένων ἄλλων Ἐκκλησιῶν κ.λπ. Τὴν 5ην Νοεµβρίου 2006 ἐξελέγη Ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου καὶ ἐνεθρονίσθη τὴν Κυριακὴν 12ην Νοεµβρίου 2006.

Στις 7/11/2022 εκοιμήθη εν Κυρίω μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Limassol Today - μητροπολιτης παφου

Συγκαλεί Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης Πάφου μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου

Στην Αρχιεπισκοπή αναμένεται να μεταβεί ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, προκειμένου να συγκαλέσει Ιερά Σύνοδο, μετά και τον θάνατο του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Πανιερώτατος, όπως ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο, κατά την Σύνοδο, αναμένεται να αποφασιστεί η ημέρα της κηδείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ αλλά και να γίνει η επίσημη ενημέρωση του θανάτου του τόσο στους Προκαθήμενους άλλων Εκκλησιών, όσο και σε αρχηγούς κρατών.

Limassol Today - αρχιεπισκοπικες 1

Έτσι εκλέγεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου (Το Καταστατικό)

Τα δύο στάδια της εκλογικής διαδικασίας και το σημείο – κλειδί /Τα φαβορί και τα χρονοδιαγράμματα

Τα σενάρια για τους υποψήφιους και τις συμμαχίες δίνουν και παίρνουν ενώ φαίνεται ότι ήδη ομάδες κληρικών και λαϊκών ξεκίνησαν τις διαδικασίες προώθησης του εκλεκτού τους Αρχιερέα για τον Αρχιεπισκοπό Θρόνο. 

Πιο κάτω παραθέτουμε αναλυτικά τις διαδικασίες εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου με βάση το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου. Τα δύο στάδια της εκλογικής διαδικασίας, τα χρονοδιάγραμματα, το σημείο – κλειδί στην διαδικασία και τα φαβορί. 

Τοποτηρητής ο Πάφου Γεώργιος

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, αμέσως μετά τη χηρεία του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, ο πρώτος, κατά την τάξη, από τους εν ενεργεία Μητροπολίτες αναλαμβάνει την προσωρινή διοίκηση του, ως Τοποτηρητής, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου. Σήμερα, πρώτος κατά την τάξη είναι ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος θα αναλάβει και ως Τοποτηρητής. 

Ο ρόλος του Τοποτηρητή

Σύμφωνα με το Καταστατικό, ο Τοποτηρητής ασκεί την προσωρινή διοίκηση της Αρχιεπισκοπής μόνο στα συνήθη και απαραίτητα, για την εύρυθμη λειτουργία της, χωρίς να επιτρέπεται κατά τα λοιπά οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς είτε των προσώπων είτε των πραγμάτων.

Limassol Today - αρχιεπισκοπικες 3

Η διαδικασία για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου – Τα δύο στάδια

Ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, εντός δέκα ημερών από τη χηρεία του Θρόνου, έχει την υποχρέωση να στείλει δύο σχετικές εγκυκλίους.

Η μία εγκύκλιος θα είναι προς τους εφημέριους για να καταρτιστούν οι εκλογικοί κατάλογοι εντός δεκαπέντε ημερών από την ημέρα έκδοσης της εγκυκλίου. Η δεύτερη εγκύκλιος θα είναι προς το σύνολο του πληρώματος της Εκκλησίας, και η οποία θα ορίζει την ημέρα για την εκλογή του τριπροσώπου, εντός σαράντα ημερών από τη χηρεία του Θρόνου.  Άρα όλα τα πιο πάνω θα πρέπει να γίνουν μέσα σε σαράντα ημέρες από την χηρεία του αρχιεπισκοπικού Θρόνου. 

Α’ στάδιο – Εκλογή τριπροσώπου μέσα από καθολική ψηφοφορία

Η εκλογή του τριπροσώπου είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας ανάδειξης νέου Αρχιεπισκόπου. Θα έχουμε δηλαδη καθολική μυστική ψηφοφορία ανάμεσα σε όλο το πλήρωμα της εκκλησίας, την ημέρα που θα ορίσει ο Τοποτηρητής. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί ηλικίας άνω των 18 ετών και όσοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο τουλάχιστον για έναν χρόνο και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων που θα εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο. Οι κατάλογοι εκλογέων κάθε ενορίας ή κοινότητας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και στους Ιερούς Ναούς. Χρέη Εφορευτικής Επιτροπής θα εκτελούν οι Επιτροπές των Ναών. 

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία

Οι κληρικοί και οι λαϊκοί, θα έχουν τη δυνατότητα να γράψουν ιδιοχείρως σε λευκό χαρτί που θα φέρει σχετική σφραγίδα, ΕΝΑ μόνο όνομα του Αρχιερέα/ιερωμένου που επιθυμούν για να γίνει Αρχιεπίσκοπος. Δεν θα υπάρχει δηλαδή ψηφοδέλτιο με τα ονόματα υποψηφίων. Τα 3 πρώτα ονόματα, που θα μαζέψουν δηλαδή τις περισσότερες ψήφους, θα αποτελούν το τριπρόσωπο. 

Β’ στάδιο – Εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου

Ακολούθως, οκτώ μέρες μετά τις εκλογές και αφού δοθεί χρόνος για ενστάσεις, η Ιερά Σύνοδος θα επικυρώσει το τριπρόσωπο. Ακολούθως, τρεις μέρες μετά την επικύρωση του τριπροσώπου, τα τρία αυτά ονόματα, θα τεθούν σε νέα διαδικασία εκλογής ανάμεσα στα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου. Θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό.

Για να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτη ψηφοφορία θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία των ψήφων. Θα πρέπει να λάβει δηλαδή τουλάχιστον εννέα (9) ψήφους από τους 16 Συνοδικούς. Αν στην Α’ ψηφοφορία δεν συγκεντρώσει κάποιος την πλειοψηφία, πάμε στον Β’ Γύρο. Εκεί θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην Α’ ψηφοφορία. Όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στον Β’ Γύρο εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. Δεν χρειάζεται δηλαδή πλειοψηφία. Αν υπάρξει ισοψηφία τότε θα διενεργεθεί κλήρωση μέσα από την οποία θα αναδειχθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Μετά την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, οι Συνοδικοί μεταβαίνουν στον Καθεδρικό Ναό για την τέλεση της Κανονικής Πράξης. Η Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει 15 μέρες μετά την εκλογή του.

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που ορίζει το καταστατικό, περίπου 50 μέρες μετά την χηρεία του Αρχιεπισκοπού Θρόνου, θα έχουμε εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου. 

>>> Δείτε ΕΔΩ αυτούσιο το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου

Ποιοι μπορεί να είναι υποψήφιοι

Εκλόγιμοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο είναι όλοι οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου. Όλα τα μέλη δηλαδή της Ιεράς Συνόδου. Επιπλέον εκλόγιμοι είναι όλοι οι άγαμοι κληρικοί (ιερείς ή διάκονοι) που διαθέτουν πτυχίο αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής, δεκαετή ευδόκιμη διακονία με την ιδιότητα του κληρικού ή μοναχού ενώ θα πρέπει να είναι άνω των 35 ετών.

Οι… υποψήφιοι

Όσον αφορά τους υποψήφιους, διευκρινίζεται ότι δεν θα υπάρξουν εξαγγελίες από τους Αρχιερείς κτλ. Υπάρχουν όμως ήδη ομάδες που τρέχουν τις διαδικασίες για προώθηση των εκλεκτών τους. Όπως τονίσαμε και πιο πάνω, δεν θα υπάρχει ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους. Θα ξέρει όμως ο κόσμος ποιοι ενδιαφέρονται για να μπορεί να ψηφίσει. 

Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες Λεμεσού Αθανασίου, Ταμασού Ησαϊα, και Πάφου Γεωργίου. Οι δύο πρώτοι θεωρούνται σίγουροι ότι θα είναι στο τριπρόσωπο ενώ αρκετές πιθανοτητες έχει και ο Πάφου Γεώργιος. Αυτό θα εξαρτηθεί από άλλες υποψηφιότητες. Ερωτηματικά παραμένουν μέχρι τώρα για τους Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο, τον Μόρφου Νεόφυτο ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληροφορίες ότι θα ενδιαφερθεί και ο Καρπασίας Χριστόφορος. Δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλους Αρχιερείς/κληρικούς. 

Limassol Today - αρχιεπισκοπικες 2

Το σημείο – κλειδί

Θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο να έχουμε εκλογή από την Α’ ψηφοφορία στην Ιερά Σύνοδο. Ως εκ τούτου, όλα θα κριθούν στην Β’ ψηφοφορία.

Όπως είπαμε στην Β’ ψηφοφορία θα συμμετέχουν οι δύο Αρχιερείς που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους στην Α’ ψηφοφορία. Άρα ένας θα μείνει εκτός διαδικασίας. Εδώ ακριβώς είναι το κλειδί στην όλη υπόθεση. Δηλαδή τι θα πράξουν, ποιον θα ψηφίσουν στον Β’ γύρο, όσοι Συνοδικοί ψηφίσουν στον Α’ Γύρο αυτόν που θα μείνει εκτός Β’ Γύρου. Θυμίζουμε ότι στην Β’ ψηφοφορία ΔΕΝ απαιτείται πλειοψηφία. Εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος όποιος μαζέψει τις περισσότερες ψήφους. 

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου:

  • Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’
  • Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος
  • Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος
  • Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος
  • Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος
  • Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος
  • Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος
  • Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος
  • Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας
  • Μητροπολίτης Τριμυθούντος και Λευκάρων Βαρνάβας
  • Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος
  • Επίσκοπο Αρσινόης Παγκράτιος
  • Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος
  • Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος
  • Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος
  • Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος
  • Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης