Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΓενικός Ελεγκτής: Συνεχίζουμε τις παραβιάσεις στο θέμα μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Γενικός Ελεγκτής: Συνεχίζουμε τις παραβιάσεις στο θέμα μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε ότι θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να εφαρμόζει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% για αγορά κατοικίας ως μόνιμης διαμονής ανεξαρτήτως αξίας.

Αφορμή για τη δήλωση του Γενικού Ελεγκτή ήταν οι αναφορές του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Παντελή, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, που συνέχισε την συζήτηση του θέματος του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) ότι ορθά επιβαλλόταν μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% για απόκτηση μόνιμης κατοικίας από επενδυτές, αφού η μόνη προϋπόθεση τα 200 τετραγωνικά μέτρα και δεν υπήρχαν στο νόμο κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Μάλιστα, ο κ. Παντελή είπε πως τρεις διαδοχικοί Έφοροι Φορολογίας, ως αρμόδιοι, είχαν δώσει την ίδια ερμηνεία στο νόμο.

«Η επισήμανση του Γενικού Ελεγκτή (για απώλεια εσόδων από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ) είναι παραπλανητική και ανυπόστατη», είπε ο κ. Παντελή, προσθέτοντας πως κάποιοι επενδυτές που κατέβαλαν 19% έχουν ζητήσει επιστροφή του ΦΠΑ, κάτι που δεν αποδέχθηκε το Τμήμα Φορολογίας και ήδη κάποιοι καταχώρησαν προσφυγές σε Δικαστήριο.

Και ο νέος Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης ανέφερε ότι τρεις προκάτοχοι του ερμήνευσαν με τον ίδιο τρόπο την νομοθεσία για τον μειωμένο συντελεστή. «Αυτό λέει πολλά», είπε, προσθέτοντας πως βάσει της ερμηνείας, η αγορά οικίας ως κύριας κατοικίας «υπερτερούσε του ότι η αγορά κατοικίας γινόταν για επενδυτικούς λόγους. Ανεξάρτητα από πόσες ημέρες θα ερχόταν στη Δημοκρατία, θεωρείται ότι ήταν δικαιούχος».

Απαντώντας ο Γενικός Ελεγκτής είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής, πως «η θέση τους τώρα (της Kυβέρνησης) είναι ότι ακόμη και για εξοχικό θα έδιναν μειωμένο ΦΠΑ, αυτό σας λένε τώρα».

Ρώτησε τη θέση του νέου Εφόρου Φορολογίας αν ακόμη και σε περίπτωση που ένας κάτοικος Παρισιού αγοράσει ένα σπίτι αξίας €1 εκατ. στην Αγία Νάπα ως μόνιμη κατοικία θα του δοθεί μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ.

«Επειδή ο βιασμός της νοημοσύνης έχει όρια θα ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι υπάρχει θέμα κατάφορης παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», είπε ο κ. Μιχαηλίδης. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεσή η Ελεγκτική Υπηρεσία υποστηρίζει ότι η Δημοκρατία έχασε €204 εκατ. λόγω της εφαρμογής μειωμένου συντελεστή για αγορά κατοικίας μεγάλης αξίας, ένα ποσό, που σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη αφορά όλο το πρόγραμμα και προ του 2013. «Απώλεια εσόδων ήταν επειδή ήταν πολυεκατομμυριούχοι του εξωτερικού που αγόραζαν εξοχικά», είπε.

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κορνήλιος Κορνηλίου υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε στάδιο αιτιολογημένης γνώμης – το τελευταίο στάδιο πριν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – από τον Ιούνιο του 2021. Σημείωσε ότι η Κομισιόν απέστειλε τον Ιούλιο του 2021 προειδοποιητική επιστολή (το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει), την οποία το ΥΠΕΞ απάντησε τον Αύγουστο, αλλά η Κομισιόν ακόμη να επανέλθει επί των απαντήσεων.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης