Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΗ περίπτωση του Αντρέα Σουτζιή

Η περίπτωση του Αντρέα Σουτζιή

Η ελεύθερη διακίνηση σε όλη την Κύπρο είναι προς το συμφέρον όλων

Οι Unite Cyprus τοποθετούνται για τον Αντρέα Σουτζιή

Μας λυπεί ιδιαίτερα η χθεσινή απόφαση στη βόρεια Κύπρο για συνέχιση της κράτησης του φίλου και συνοδοιπόρου μας ακτιβιστή Ανδρέα Σουτζιή για ακόμη επτά ημέρες. Συνολικά θα έχει συμπληρώσει 36 ημέρες υπό κράτηση.

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Ανδρέας καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός μηνός για λήψη φωτογραφιών σε περιοχή που είχε καθοριστεί ως στρατιωτική, και πιο συγκεκριμένα την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων. Λόγω του ότι οι φωτογραφίες εντοπίστηκαν στο κινητό του τηλέφωνο μερικές μέρες μετά που είχε συλληφθεί, δεν θα αφεθεί ελεύθερος πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Στις 20 Σεπτεμβρίου κρίθηκε ένοχος για μη εξουσιοδοτημένη χρήση ραδιοφωνικού εξοπλισμού (walkie talkies). Του επιβλήθηκε πρόστιμο με αναστολή.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως ούτε κατηγορήθηκε ούτε κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία. Άρα είναι ανησυχητικό το ότι μερίδα του Τύπου και στις δύο πλευρές τον έχουν παρουσιάσει ως κατάσκοπο, στοχοποιώντας τον χωρίς στοιχεία και παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητάς του. Θα πρέπει να υπάρξει λογοδοσία για αυτή τους τη στάση.

Αναγνωρίζουμε πως στον Ανδρέα δεν επιβλήθηκε η μεγαλύτερη δυνατή ποινή για τη λήψη φωτογραφιών στα Βαρώσια. Επίσης αναγνωρίζουμε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησης του έχει λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Ωστόσο, είμαστε απογοητευμένοι που του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης για λήψη φωτογραφιών σε μια περιοχή για την οποία έτσι κι αλλιώς υπάρχουν διαθέσιμες φωτογραφίες παντού στο διαδίκτυο. Το #Varosha έχει πάνω από 12.000 ποστ στο Instagram.

Οι ακτιβιστές της UCN παρέχουν υποστήριξη στον Ανδρέα από την πρώτη μέρα. Ο Ανδρέας ξοδεύει πολύ χρόνο, ενέργεια και απεριόριστη καλή διάθεση στο να φέρνει κοντά τους ανθρώπους και των δύο πλευρών του νησιού. Είναι γνήσιος φίλος των Τουρκοκυπρίων και πραγματικός φίλος της Κύπρου.

Η ενδεχόμενη μόνιμη απαγόρευση στον Ανδρέα από του να εισέρχεται στον βορρά δεν θα επηρεάσει μόνο αυτόν και τους συνοδοιπόρους του ακτιβιστές της ειρήνης. Θα στείλει και το μήνυμα πως ουδείς «ξένος» είναι ευπρόσδεκτος στη βόρεια Κύπρο, και αυτό σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας.

Καλούμε τις Τουρκοκυπριακές αρχές να ασκήσουν τη διακριτική τους ευχέρεια ώστε να διασφαλιστεί πως ο Ανδρέας και όλοι οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να συνεχίσουν να διακινούνται ελεύθερα σε ολόκληρο το νησί.

Η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών σε όλη την Κύπρο είναι προς το συμφέρον όλων.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης