Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΌσα συμβαίνουν σήμερα στις Αρχιεπισκοπικές

Όσα συμβαίνουν σήμερα στις Αρχιεπισκοπικές

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση της Αστυνομίας για αρχιεπισκοπικές, κανένα επεισόδιο μέχρι στιγμής, λέει ο Χρίστος Ανδρέου

Δεν υπήρξε επεισόδιο μέχρι στιγμής στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, δήλωσε την Κυριακή ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Κύπρου, Χρίστος Ανδρέου. 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεως της Αστυνομίας, στη Λευκωσία, ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι η επιχείρηση της Αστυνομίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προσθέτοντας ότι 350 μέλη της Δύναμης λαμβάνουν μέρος στη συγκεκριμένη επιχείρηση με μηχανοκίνητα περίπολα σε όλα τα εκλογικά κέντρα παγκύπρια.

“Μέχρι στιγμής, όσον αφορά τις εκλογές, δεν υπήρξε οποιοδήποτε επεισόδιο”, σημείωσε ο κ. Ανδρέου, κάνοντας λόγο για ένα μικρό περιστατικό σε εκκλησία στη Λευκωσία, το οποίο, όπως διευκρίνισε, δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές. Συγκεκριμένα, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, ένα πρόσωπο που είχε προχωρήσει σε κακόβουλη ζημιά σε μια περιουσία έχει συλληφθεί και βρίσκεται στην Αστυνομία αυτή τη στιγμή.

Ερωτηθείς για 12 ψηφοφόρους που ψήφισαν, αλλά δεν υπέγραψαν σε εκλογικό κέντρο, ο κ. Ανδρέου υπέδειξε ότι δεν είναι θέμα με το οποίο έχει σχέση η Αστυνομία. “Εάν ζητηθεί η βοήθεια της Αστυνομίας, σίγουρα θα παρασχεθεί”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη λειτουργία του Κέντρου Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεως, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας εξήγησε ότι το Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεως εποπτεύει ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων βοηθούμενος από τον Διοικητή της ΜΜΑΔ. “Το Κέντρο έχει ξεκινήσει από τις 9 το πρωί και θα είναι σε πλήρη εξέλιξη μέχρι την ολοκλήρωση της όλης ψηφοφορίας”, κατέληξε.

Ανοίγουν ξανά οι κάλπες μετά από μιας ώρας διάλειμμμα

Έκλεισαν στη 13.00 για διάλειμμα μιας ώρας οι κάλπες που έχουν στηθεί την Κυριακή για ανάδειξη του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η ψηφοφορία επαναρχίζει στις 14:00 και θα ολοκληρωθεί στις 18.00, ενώ αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση μιας ώρας.

Τα εκλογικά κέντρα είναι στο σύνολο 942 παγκύπρια και ανά αρχιερατική επαρχία κατανέμονται ως εξής: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου 199, Πάφος 136, Κιτίου 121, Κυρηνείας 7,  Λεμεσό 253, Μόρφου 45, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου 50, Κύκκου και Τυλληρίας 4, Ταμασού και Ορεινής 74 και Τριμυθούντος και Λευκάρων 53.

Τον Αρχιεπισκοπικό θώκο διεκδικούν κατά ιεραρχική τάξη οι Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος της αγάπης, δήλωσε ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος της αγάπης, δήλωσε σήμερα ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο στην Εκκλησία Αγίου Νικολάου, στην Έγκωμη για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Εξέφρασε βαθύτατη ικανοποίηση για την παρούσα εκλογική διαδικασία «σε αντίθεση με τις προηγούμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2006, που ήταν μια παρωδία εκλογών και ένας εμπαιγμός του λαού αφού η καλπονοθεία ήταν ωμή και απροκάλυπτη, και μάλιστα κάτω από τα διάφορα βλέμματα μιας ένοχης πολιτείας».

Σήμερα, ήρθη στο ύψος των περιστάσεων η Ιερά Σύνοδος και ψήφισε ένα εκλογικό νόμο που πραγματικά διασφαλίζει μια ομαλή και αδιάβλητη ψηφοφορία, ανέφερε.

Εξέφρασε την άποψη ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος της αγάπης και δέκτης και πομπός των μηνυμάτων του ουρανού και του στεναγμού των πεπεδημένων της γης και πομπός κυμάτων παρηγοριάς αγάπης, ειρήνης, στοργής και αλήθειας. «Και αυτός είναι ο (Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής) Ησαΐας», είπε.

Αδιάβλητες οι αρχιεπισκοπικές εκλογές λέει ο Μητροπολίτης Ταμασού και καλεί όλους να προσέλθουν να ψηφίσουν

Την ευαρέσκειά του για τη διεξαγωγή αδιάβλητων διαδικασιών στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές εξέφρασε σήμερα ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, πριν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, την Κυριακή, στην Εκκλησία Αγίου Νικολάου, στην Έγκωμη, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο.

Σημειώνοντας ότι «σήμερα είναι μια σημαντική και ιστορική μέρα για την Εκκλησία της Κύπρου» ο υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο είπε ότι «είμαστε ευτυχείς γιατί υπάρχουν αδιάβλητες διαδικασίες και όντως θα αποτυπωθεί η βούληση του λαού που θα ψηφίσει».

Πρέπει όλοι σήμερα να συνειδητοποιήσουν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να ψηφίσουν στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, ανέφερε ο Μητροπολίτης Ταμασού, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία της Κύπρου αφορά όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, τους Χριστιανούς Ορθοδόξους, είτε εκκλησιάζονται είτε όχι.

«Αυτή η Εκκλησία τους ανήκει, είναι τα κληροδοτήματα των παππούδων τους, είναι η περιουσία των προγόνων τους και οφείλει η Εκκλησία και το πνεύμα της το αγιαστικό να τους μεταφέρει αλλά και τη στήριξή της και την ευημερία να τους χαρίσει» είπε.

Αρα, είπε, «θεωρώ ότι είναι η ώρα της αλλαγής. Αν ο κόσμος θέλει η Εκκλησία να ξαναγίνει φιλική προς τον κάθε άνθρωπο και με πρακτικές λύσεις να ξαναβρεθούμε κοντά του, να στηρίξουμε τους νέους, τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες όπως τους αξίζει, σήμερα πρέπει να σηκωθούν από τη ξεκούραση, να μας χαρίσουν 15 λεπτά για να φέρουν τη μεγάλη αλλαγή της ποιμαντικής της Εκκλησίας με πρακτικούς τρόπους και με πάρα πολύ αγάπη».

Ερωτηθείς ποια είναι τα μηνύματα που παίρνει και αν είναι χαμηλή η προσέλευση, ο Μητροπολίτης Ταμασού είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να δούμε την προσέλευση, πάντοτε είναι πυκνή το πρωί, «αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί, θεωρώ όμως ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι τους αφορά αυτή η εκλογή».

Πολλοί μη εκκλησιαζόμενοι ή ακόμη και αντίθετοι με την Εκκλησία λένε «Τι μας ενδιαφέρει;» είπε ο Μητροπολίτης. Ωστόσο πρόσθεσε «αν όντως θέλετε να σας αφορά η Εκκλησία και σε κάποιο στάδιο της ζωής σας να σας φανεί χρήσιμη, είναι αυτό το οποίο οι παππούδες σας και οι προγονοί σας ήθελαν, δώστε μας την ευκαιρία να αλλάξουμε τη ρότα του καραβιού και να τη φέρουμε κοντά στο λαό του Θεού».

«Ευελπιστώ να εκλεγεί ο καλύτερος» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές

“Ευελπιστώ να εκλεγεί ο καλύτερος”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Άντρη Αναστασιάδη, το πρωί της Κυριακής, στην εκκλησία Αγίου Νεκταρίου, στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κληθείς να πει πώς θα ήθελε να είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος, είπε ότι «ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος είναι και ο πνευματικός ηγέτης του τόπου, για τους Έλληνες Ορθόδοξους. Συνεπώς, εκ των καλών ευελπιστώ να εκλεγεί ο καλύτερος».

Κληθείς να πει κατά πόσο ήταν σίγουρος για την επιλογή του εκ των προτέρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχα αποκρυσταλλώσει άποψη, γνώμη. Ζω σε αυτόν τον τόπο, βιώνω τους ιεράρχες μας. Επαναλαμβάνω εκ των καλών να εκλεγεί ο καλύτερος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί μαζί με τον νέο Αρχιεπίσκοπο, αφού λήγει σε λίγο καιρό η θητεία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα έχω την ευκαιρία, πιστεύω, κατά την ενθρόνιση να είμαι».

Ερωτηθείς αν κατά την ενθρόνιση ο ίδιος θα στείλει τα δικά του μηνύματα για το τι αναμένεται από τον νέο Αρχιεπίσκοπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ένας ιστορικός ρόλος, είναι πνευματικός ρόλος, είναι κοινωνικός, περιλαμβάνει όλα όσα η αγάπη του Θεού διδάσκει».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι πολιτικός ο ρόλος αυτός, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, δεν θεωρώ ότι τη σύγχρονη εποχή μπορεί η Εκκλησία να εμπλέκεται στα πολιτικά. Άποψη, βεβαίως, πάντοτε είχε και θα έχει, ιδιαίτερα θα έχει στα εθνικά θέματα. Στα πολιτικά είναι καθαρά, πλέον, θέμα των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού, των θεσμών, όπως καθορίζονται σε κάθε Πολιτεία και, συνεπώς, δεν βλέπω τον πολιτικό ρόλο της Εκκλησίας όσον αφορά τα δρώμενα στην Πολιτεία».

Να ψηφίσει στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, κάλεσε τον κόσμο ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

Κάλεσε όλο τον κόσμο να ψηφίσει, «να χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα που δίνει το καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου και να μην αφήσει άλλους ν’ αποφασίσουν για τον ίδιο», δήλωσε ο εκ των διεκδικητών του αρχιεπισκοπικού θρόνου, Τοποτηρητής του Θρόνου και Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα εντός του ναού του Αποστόλου Βαρνάβα.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Πάφου, Γεώργιος είπε ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουν εκθέσει το όραμα και το πρόγραμμά τους ενώπιον του κόσμου. «Ας επιλέξει ο καθένας εκείνον με τον οποίο ταυτίζεται περισσότερο για να μπορέσει να συμβάλλει με την ψήφο του στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων για το καλό της εκκλησίας μας» είπε.

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι υπάρχει μια ωρίμανση της δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας και στην εκκλησία, ο Τοποτηρητής του Θρόνου είπε ότι φαίνεται πω ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός, το οποίο, όσο κι αν παρατηρούνται κάποιες εξάρσεις τις τελευταίες ημέρες, κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους. «Γιατί πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε και την επόμενη ημέρα, αλλά και την συνείδηση του λαού, η οποία δεν πρέπει να διαταραχθεί» είπε.

Θετικά θα είναι όλα τα μηνύματα, συνέχισε, γιατί αν γίνουν όλα με τον δημοκρατικό τρόπο που έχουν αποδεχθεί και εξαγγείλλει θα είναι αποδεκτό το όποιο αποτέλεσμα. Ο Πάφου Γεώργιος είπε ότι σήμερα θα βρίσκεται συνεχώς στην Αρχιεπισκοπή.

Μέρα γιορτής για την Εκκλησία η σημερινή, λέει ο Μητροπολίτης Λεμεσού

Ως «ημέρα γιορτής» της Εκκλησίας, η οποία δίνει το δικαίωμα στο λαό να επιλέξει τριπρόσωπο, από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος, χαρακτήρισε τις σημερινές εκλογές ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, εκ των διεκδικητών του Αρχιεπισκοπικού θρόνου.

Ευδιάθετος και χωρίς να τον διακατέχει αγωνία, όπως ο ίδιος δήλωσε, ο Μητροπολίτης Λεμεσού άσκησε στις 11.00 το πρωί, το εκλογικό του δικαίωμα στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας. 

«Είναι σημαντικό και χαρμόσυνο γεγονός. Είναι ημέρα γιορτής διότι η Εκκλησία δίδει το δικαίωμα στον λαό να επιλέξει τριπρόσωπο, το οποίο θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Λεμεσού Αθανάσιος, εξερχόμενος από την εκκλησία της Αγίας Νάπας.

Κληθείς να στείλει το δικό του μήνυμα, ο εκ των διεκδικητών του θρόνου κάλεσε τον κόσμο να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, και να προσευχηθούμε ο Θεός να φωτίσει την Ιερά Σύνοδο να επιλέξει τον πιο κατάλληλο για αρχιεπίσκοπο».

Ερωτηθείς κατά πόσο αγωνιά για το αποτέλεσμα ή όχι ο Μητροπολίτης Λεμεσού ανέφερε ότι δεν είναι σίγουρος για τίποτα και ότι δεν έχει καμία αγωνία. Είπε ακόμη ότι τη μέρα θα την περάσει, όπως συνήθως, στη Μητρόπολη Λεμεσού.

Πόσοι ψήφισαν ως την ώρα του διαλείμματος

Επανήρχισε στις 14:00 μετά από διάλειμμα μιας ώρας η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών Γιάννης Χαριλάου, μέχρι τη 13.00 είχε ψηφίσει το 15,41% των εκλογέων και συγκεκριμένα από 548.793 ψηφοφόρους ψήφισαν 84.588.

Η ψηφοφορία, που είναι σε εξέλιξη από τις 10.00 το πρωί θα ολοκληρωθεί στις 18.00, ενώ αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση μιας ώρας.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης