Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΠλέον με υποχρεωτικά κράνη σε σκούτερ, ποδήλατα

Πλέον με υποχρεωτικά κράνη σε σκούτερ, ποδήλατα

Την πρόταση τροποποίησης του νόμου περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων του βουλευτή Χρύση Παντελίδη, συνέχισε να συζητά σήμερα η Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Ο περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων νόμος που προτάθηκε προς τροποποίηση, έφερε στην επιφάνεια άλλα θέματα που αφορούν το οδικό σύστημα της χώρας και επηρεάζουν τους πολίτες, όπως οι ασφάλειες, οι ποινές και οι προδιαγραφές.

Η πρόταση αφορά το εξώδικο σε περίπτωση μη εφαρμογής κράνους σε σκούτερ/ποδήλατα και το όριο ταχύτητας που πρέπει να οριστεί από την Αστυνομία.

Limassol Today - ηλεκτρικο σκουτερ

Ο κ. Παντελίδης ξεκαθάρισε ότι το εξώδικο των €85 που έχει προταθεί δεν τίθεται προς συζήτηση, αφού τα πρόστιμα πρέπει να αποτελούν αποτρεπτικές κινήσεις. «Κανείς δεν πληρώνει τίποτε εάν εφαρμόζει τον νόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι θέματα όπως το εξώδικο έχουν ξανακουστεί και υπήρξε θετική ανταπόκριση κατά την πρώτη συζήτηση.

Αυτό που πρέπει να καθοριστεί είναι ποιος καθορίζει τις προδιαγραφές των σκούτερ, είπε, αναφερόμενος στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ).

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι τα εξώδικα δεν πρέπει να εφαρμόζονται σαν ποινές σε αυτή την περίπτωση, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τον Πρόεδρο της επιτροπής, Κώστα Κώστα. Ο κ. Κώστα, ζήτησε από το ΥΠΔΙΚ να ξεκαθαρίσει τη θέση και εισήγηση του μέχρι τις 9 Ιουνίου, όπου θα συνεχιστεί η συζήτηση.

Limassol Today - ηλεκτρικο πατινι

Στην επιφάνεια βγήκε και το θέμα των ασφαλειών, σε ότι αφορά τις εξαιρέσεις του νόμου και την υποχρεωτική κάλυψη που θα φέρει νομοσχέδιο του 2023.

Το ΤΟΜ ανέφερε ότι είναι υποχρέωση του Έφορου Μηχανοκινήτων Αυτοκινήτων να καταγράφει τα κράνη και τα σκούτερ σε ότι αφορά τις προδιαγραφές, αλλά και στη δημιουργία μητρώου μετά από αναφορά του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών ότι απουσιάζει.

Ο Υπουργός Μεταφορών, πριν την αποχώρηση του από την αίθουσα ανέφερε ότι η χρήση προστατευτικής ενδυμασίας θα πρέπει να εφαρμόζεται και σε αυτή την περίπτωση.

Εκπρόσωπος του Cyprus Energy Agency, ανέφερε σε έντονο τόνο την αντίθεση του οργανισμού ως προς το εξώδικο. Θα πρέπει να εξετάζεται η ενίσχυση της χρήσης των ποδηλάτων και των κρανών, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση νόμου προβλέπει την πιθανή μείωση των ποδηλατών όπως έγινε σε άλλες χώρες.

«Το εξώδικό μειώνει τον αριθμό των ποδηλατών στον δρόμο», ανέφερε η εκπρόσωπος, δίνοντας το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας αλλά και το φαινόμενο του «Safety in Numbers».

Limassol Today - κρανη

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Πηγήstockwatch

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης