Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΑλλάζει η διαπραγματευτική Ομάδα για το Κυπριακό, παραμένει ο Μενελάου Διαπραγματευτής

Αλλάζει η διαπραγματευτική Ομάδα για το Κυπριακό, παραμένει ο Μενελάου Διαπραγματευτής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως πληροφορούμαστε έχει στο μυαλό του μια λίστα ατόμων που θα προσεγγίσει, με στόχο την σύσταση της νέας Διαπραγματευτικής ομάδας.

Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα

Στην αλλαγή των μελών που απαρτίζουν την Διαπραγματευτική Ομάδα για το Κυπριακό, προτίθεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Limassol Today, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποφάσισε όπως Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμείνει ο κ. Μενέλαος Μενελάου, ο οποίος ανέλαβε όταν ο τέως Διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ανακοίνωσε την παραίτηση του. Ο κ. Μενελάου, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε έχει ήδη ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Περιμένουν σινιάλο από Άγκυρα

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, με το πέρας των εκλογών στη Τουρκία, αναμένει και τυπικά το τέλος των εκλογών στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξουν εξελίξεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στην ιστοσελίδα μας, στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στις δύο χώρες να διευθετηθεί και συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες των κοινοτήτων, σημειώνοντας όμως πως έγιναν προσπάθειες ήδη, με τον κ. Τατάρ να εμφανίζεται αρνητικός. Παράλληλα οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως εντός ΕΕ υπάρχει η πεποίθηση πως η Άγκυρα θα δώσει σινιάλο για επανεμπλοκή της στο κυπριακό.

Λίστα ονομάτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως πληροφορούμαστε έχει στο μυαλό του μια λίστα ατόμων που θα προσεγγίσει, με στόχο την σύσταση της νέας Διαπραγματευτικής ομάδας. Στο μεταξύ, από το Προεδρικό, αποτιμούν θετικά την επίσκεψη του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη στην Γερμανία και τη συνάντηση του με τον κ. Σολτς, ο οποίος δήλωσε ετοιμότητα η χώρα του να συμβάλει ουσιαστικά στην επανέναρξη των συνομιλιών. Την ίδια ώρα, αρμόδιες πηγές, τονίζουν πως αντιλαμβάνεται ο Πρόεδρος πως χρειάζεται πολιτική ετοιμότητα και θάρρος και από τις δύο πλευρές για να υπάρξει επανέναρξη μετά το πέρας και των εκλογών στην Ελλάδα.

Οι «εκλεκτοί» του τέως Προέδρου

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθυμίζεται ότι είχε προβεί σε αλλαγές όσων αφορά τα μέλη της Διαπραγματευτικής Ομάδας, προκαλώντας μάλιστα τότε αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διορίσει ως επικεφαλής της Ομάδας τον Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ την ομάδα συμπλήρωναν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο νομικός Κώστας Παρασκευάς και ο πρώην διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Τάσος Τζιωνής, καθώς και ο Γεν. Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης.  Επίσης η ομάδα αποτελείτω από του ακαδημαϊκούς-νομικούς του Πανεπιστημίου Κύπρου Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη και Κωνσταντίνο Κόμπο (νυν Υπ. Εξωτερικών), τον νομικό και καθηγητή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και την ακαδημαϊκό, Χριστίνα Ιωάννου. Την ευρύτερη Ομάδα συμπλήρωναν οι Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή, Πόλυς Πολυβίου, Νίκος Κλεάνθους, Μάριος Ηλιάδης, Τουμάζος Τσιελεπής, Κώστας Κληρίδης.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης