Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΕνισχύεται η διπλωματική παρουσία της Κύπρου

Ενισχύεται η διπλωματική παρουσία της Κύπρου

Ενισχύεται η διπλωματική παρουσία της Κύπρου στο εξωτερικό με την επαναλειτουργία ή την έναρξη λειτουργίας τεσσάρων νέων Πρεσβειών εντός του 2023.

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, δήλωσε πως από τον Φεβρουάριο επαναλειτούργησε η Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Γκότση, εντός του 2023 θα επαναλειτουργήσει η Πρεσβεία της Κύπρου στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, ενώ παράλληλα προχωρά η διαδικασία λειτουργίας Πρεσβειών στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και στη Μανάμα του Μπαχρέιν, που είναι η μόνη χώρα του Αραβικού Κόλπου στην οποία η Κύπρος δεν διατηρεί ακόμη διπλωματική αποστολή.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την Υπάτη Αρμοστεία στην Κένυα, η οποία επαναλειτούργησε υπό τον διπλωμάτη Σάββα Βλαδιμήρου, ο κ. Γκότσης ανέφερε πως πέραν της σημασίας της περαιτέρω ανάπτυξης των ιστορικών διμερών σχέσεων, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το Ναϊρόμπι αποτελεί την έδρα του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) και το κεντρικό περιφερειακό γραφείο του ΟΗΕ στην αφρικανική ήπειρο. Επίσης, στο Ναϊρόμπι εδρεύει η Ιερά Μητρόπολη Κένυας, υπό τον Κύπριο Μητροπολίτη Μακάριο Τηλλυρίδη, υπό την ευθύνη της οποίας λειτουργεί και το Ορφανοτροφείο «Μακάριος» στο Νυέρι, για την οικονομική ενίσχυση του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης με το «Ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά».

Για την επαναλειτουργία της κυπριακής Πρεσβείας στην Ινδονησία, ο κ. Γκότσης επεσήμανε πως η χώρα αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη σε πληθυσμό ισλαμική χώρα με σημαντικό ρόλο, μεταξύ άλλων, και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Περαιτέρω, σημείωσε πως με τη λειτουργία Πρεσβείας στην Αργεντινή, στόχος είναι να ενισχυθεί η παρουσία της Κύπρου στην Νότια Αμερική.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η επαναλειτουργία και το άνοιγμα διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθίστανται εφικτά, μετά την επιτυχή συνεργασία του Κλάδου Υπαλλήλων και της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου κατά τα τελευταία χρόνια, η οποία οδήγησε σε συμφωνία για επίλυση του χρονίζοντος θέματος της στελέχωσης, με έγκριση 50 νέων οργανικών θέσεων από το Υπουργείο Οικονομικών στον προγραμματισμό για την πενταετία 2021-2025.

Συναφώς, με τη σταδιακή αυτή ενίσχυση, όχι μόνο αναμένεται πως η διπλωματική υπηρεσία θα αποκατασταθεί στον αριθμό διπλωματικού προσωπικού που είχε πριν την οικονομική κρίση, αλλά θα μπορέσει και να ενισχυθεί σημαντικά, ώστε να δύναται να μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή διπλωματική υπηρεσία, σημείωσε.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης