Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΗ εναρκτήρια τοποθέτηση του DiEM25 Κύπρου

Η εναρκτήρια τοποθέτηση του DiEM25 Κύπρου

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής και των μελών του DiEM25 Κύπρου, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και ευχαριστήσω για την θετική ανταπόκριση και παρουσία σας, που μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία ενόψει της «επίσημης έναρξης» του κινήματος μας και στην Κύπρο. Επίσημης.., γιατί στην Κύπρο, ως οργανωμένη συλλογικότητα, μετράμε ήδη μερικούς μήνες ενεργής παρουσίας, με διοργάνωση συμβολικών διαδηλώσεων, συμμετοχής σε αρκετές άλλες, εκπροσώπησης σε διεθνιστικό κάμπινγκ αριστερών οργανώσεων, δημοσιοποίησης θέσεων για διάφορα τρέχοντα ζητήματα και συναντήσεις με άλλες προοδευτικές οργανώσεις και άτομα.

Το DiEM25 αριθμεί δεκάδες ενεργά μέλη στην Κύπρο, με αυξητική τάση, οι οποίοι ανήκουν στο προοδευτικό, ριζοσπαστικό και δημοκρατικό ιδεολογικό φάσμα. Η συλλογικότητα μας είναι ενεργή σε όλες τις επαρχίες και επιδιώκει να διαδοθεί και να εκπροσωπηθεί και από Τ/Κ συνοδοιπόρους, όπως και από άλλες κοινότητες, μετανάστες ή πρόσφυγες που ζουν στο νησί και πολιτικά συμμερίζονται τις αρχές, αξίες και πρακτικές μας. Οι αποφάσεις και οι δράσεις μας καθορίζονται από τη συμμετοχή όλων μας, ισότιμα και όχι προσωποκεντρικά. Με οριζόντιες και πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες.

Limassol Today - Fullsizeoutput F43e

Στο παρών στάδιο, υπάρχει μια ομάδα δράσης, ως «συντονιστική επιτροπή», που βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση και κοινή διεθνιστική συμπόρευση με τους συντρόφους μας από όλη την Ευρώπη, με τα κόμματα ΜέΡΑ25, τις τοπικές DiEM25 και την Ευρωπαϊκή συντονιστική επιτροπή μας. Υπάρχουν μέλη του DiEM25 στην Κύπρο που είναι και μέλη του ελλαδικού ΜέΡΑ25, καθώς και αντίστροφα, που ζουν και εργάζονται στο νησί. Ο αγώνας που δίνουμε μαζί με το αδελφικό ΜέΡΑ25 Ελλάδος είναι κοινός, καθώς ανήκουμε στο ίδιο κίνημα, το πανευρωπαϊκό DiEM25. Καθώς και ο εχθρός είναι κοινός, τα Τοπικά και Ευρωπαϊκά ολιγαρχικά συμφέροντα.

Η κυβερνητική πολιτική της Συναγερμικής λαίλαπας των τελευταίων 9 χρόνων, ως η κύρια εκπρόσωπος των ολιγαρχικών συμφερόντων της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ και που διαπλεκόμενα ελέγχει και τις τέσσερις εξουσίες, διεύρυνε το οικονομικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και εργατικής τάξης, διέσυρε την Κύπρο με τα σκάνδαλα διαφθοράς, ξεπούλησε σκανδαλωδώς τον Συνεργατισμό στις αδίστακτες εμπορικές τράπεζες και ιδιωτικοποίησε το κύριο εμπορικό λιμάνι της Κύπρου.

Limassol Today - Img 9756

Επιπρόσθετα, συνεχίζει να καταστρέφει το οικοσύστημα της Κύπρου (βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις διεθνώς, όσο αφορά περιβαλλοντικές πολιτικές) από τον Ακάμα μέχρι το Ακρωτήρι της Λεμεσού, άφησε το 40% των νέων (24-34) να συμβιώνουν με τους γονείς τους, καθόρισε τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό στα 940 ευρώ μικτά, τσάκισε τα εργασιακά δικαιώματα του πρεκαριάτου και εν γένει ιδιωτικού τομέα και φτωχοποιεί τον λαό με την ακρίβεια και τις ενεργειακές πολιτικές της.

Τέλος, μετέτρεψε τα σχολεία σε συντηρητικά εξεταστικά κέντρα, δηλητηριάζει την κοινωνία για το Μεταναστευτικό (μαζί με το ΕΛΑΜ), εγκλωβίζοντας Πρόσφυγες μέσα σε άθλιες συνθήκες και που οδεύει την Κύπρο μας σε μια οριστική καταστροφική διχοτόμηση.

Από την άλλη, μία χλιαρή αξιωματική αντιπολίτευση που αριθμητικά (απώλεια πενήντα χιλιάδες ψήφους τα τελευταία δέκα χρόνια) και ιδεολογικά καταρρέει, αδυνατώντας να αποτελέσει μια πραγματική εναλλακτική για τους πολλούς. Όπως και η ελάσσονος αντιπολίτευση που έκανε δριμεία επίθεση για την «πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση που ζήσαμε» και τώρα στηρίζει απροκάλυπτα βασικό της στέλεχος.

Η φωνή του DiEM25 είναι εδώ. Πολιτευόμαστε προς το συμφέρον των πολλών και την προστασία του περιβάλλοντος, ως μια φωνή της εργατικής τάξης, του πρεκαριάτου και των υποαντιπροσωπευόμενων κοινωνικών ομάδων. Μέσω μιας δημοκρατικής επανάστασης, που θα εξαπλώσει μια αυθεντική-αποκεντρωμένη-συμμετοχική δημοκρατία στο εταιρικό σύστημα, στους χώρους εργασίας, την οικονομία μας, τα τοπικά συμβούλια, την Βουλή και όλους τους θεσμούς, που δεινοπαθούν μέσα στη διαφθορά και διαπλοκή της Κυπριακής ολιγαρχίας. Εάν αυτό το μονοπάτι μας οδηγήσει (μελλοντικά) στην ίδρυση και ενός κόμματος στη Κύπρο, δε θα διστάσουμε να μπούμε και σε αυτή τη σκληρή αλλά αναγκαία αρένα.

Limassol Today - Img 20221126 154858

Στο επόμενο στάδιο, εσωτερικά, ξεκινάμε την σύνταξη ενός βασικού πολιτικού προγράμματος, από τα μέλη μας, με συλλογική συγγραφή και δημοκρατικές ψηφοφορίες (τοπικά και Πανευρωπαϊκά). Μελλοντικά, προγραμματίζουμε καμπάνια για το Στεγαστικό Πρόβλημα, σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές συλλογικότητες και πολίτες.  Όπως επίσης, την συμμετοχή μας σε κάλεσμα για δημιουργία Μετώπου της Αριστεράς, με άλλες οργανώσεις και ανένταχτους πολίτες.

Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τα ταξικά περιβαλλοντικά κινήματα οφείλουμε να συμμαχήσουμε εκλογικά, με ένα πρόγραμμα κοινών συγκλύσεων, χωρίς ζημιογόνους ανταγωνισμούς και κατακερματισμό και χωρίς βαρίδια εξάρτησης από το ΑΚΕΛ, που στο παρελθόν απεδείχθησαν μοιραία. Η δυναμική του κόσμου υπάρχει. Το «Ως Δαμέ» το απέδειξε, με λαό στους δρόμους, ακόμη και δέκα χιλιάδες. Ένα μαζικό κίνημα που πρόβαλε ταξικά και οικολογικά ζητήματα. Δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Αξιοπρεπής διαβίωση ντόπιων και ξένων. Ειρηνική επανένωση του νησιού μας, χωρίς στρατούς και ιμπεριαλιστές, αδέσμευτοι.

Τραπεζίτες, γραφειοκράτες και μισαλλόδοξοι πιάνονται χέρι με χέρι, εντός και πέρα από τα σύνορα. Έχει έρθει η ώρα, οι προοδευτικοί να κάνουμε το ίδιο.

Γι’ αυτούς τους λόγους, σας καλούμε για πολιτική δράση και συστράτευση. Για να μεγαλώσουμε την τοπική συλλογικότητα του DiEM25 και να αυξήσουμε την επιρροή μας στο πολιτικό καθεστώς, εντός και εκτός των κέντρων αποφάσεων.

Για να αποτελέσουμε μια ισχυρή συνιστώσα ενός προοδευτικού αντι-συστημικού μετώπου.

Για να καλύψουμε το ιδεολογικό κενό που πολιτικά διαπιστώνεται στην Κύπρο σήμερα και να επιτύχουμε ρήξη με την ολιγαρχία, μέσα από μια δημοκρατική επανάσταση, ως η μόνη Εναλλακτική!

Ξεκινάμε λοιπόν!

Συντονιστική Επιτροπή DiEM25 Κύπρου

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης