Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΙστορική πτώση στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για την Κύπρο

Ιστορική πτώση στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για την Κύπρο

Τη χαμηλότερη βαθμολογία που είχε ποτέ σημείωσε η Κύπρος για το 2021

Κάθε χρόνο, ο οργανισμός Transparency International δημοσιεύσει τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Για το 2021 ο συγκεκριμένος δείκτης αποκαλύπτει ότι τα επίπεδα διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Φέτος, ο παγκόσμιος μέσος όρος παραμένει αμετάβλητος για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 43%, και παρά τις πολλαπλές τους δεσμεύσεις, 131 χώρες δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά της διαφθοράς την τελευταία δεκαετία. Τα δύο τρίτα των χωρών βαθμολογούνται με σκορ κάτω από το 50, υποδηλώνοντας ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαφθοράς, ενώ 27 χώρες βρίσκονται στη χαμηλότερη βαθμολογία που υπήρξαν ποτέ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Από την έναρξή του το 1995, ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς έχει γίνει ο κορυφαίος παγκόσμιος δείκτης διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Ο Δείκτης βαθμολογεί 180 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο με βάση τις αντιλήψεις ειδικών και επιχειρηματιών για τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα.

Σε αυταρχικά περιβάλλοντα όπου ο έλεγχος ανήκει στα χέρια λίγων, τα κοινωνικά κινήματα είναι τα τελευταία που ασκούν έλεγχο κοινωνίας. Είναι η συλλογική δύναμη που κατέχει ο απλός κόσμος από όλα τα φάσματα της ζωής που θα μπορέσει επιτέλους να επιτύχει τη διαφάνεια.

Daniel Eriksson,
CEO, Transparency International Secretariat

Τι ισχύει για την Κύπρο

Η χώρα μας κατάφερε να σημειώσει νέα αρνητική επίδοση στα θέματα διαφάνειας και διαφθοράς, πετυχαίνοντας νέο ιστορικό χαμηλό στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, εξασφαλίζοντας θέση στις χώρες που καταγράφουν επιδείνωση της κατάστασης σε σχέση με τη διαφθορά τα τελευταία 10 χρόνια.

Με συνολική βαθμολογία 53%, η Κύπρος κατέλαβε την 52η θέση από το σύνολο των 180 χωρών, και φάνηκε συνεπής στην πτωτική πορεία που ακολουθούν οι επιδόσεις της ως προς τη διαφάνεια και τη διαφθορά. Σε σχέση με το 2020, η βαθμολογία της έπεσε κατά 4 μονάδες, ενώ με το 2012, κατά 13 μονάδες.

Στην ιστοσελίδα του οργανισμού Transparency International γίνεται αναφορά στο σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων το οποίο φαίνεται να έχει ιδιαίτερη επίπτωση στην επίδοση της χώρας μας.

Limassol Today - Image 16

Κοντά στις επιδόσεις της Κύπρου βρίσκονται χώρες όπως η Μάλτα (54%), η Τσεχία (54%), ο Μαυρίκιος (54%), η Γρενάδα (53%), η Ρουάντα (53%), η Σαουδική Αραβία (53%), το Ομάν (52%) και η Σλοβακία (52%).

Όσον αφορά στις υπόλοιπες χώρες, στις πρώτες 5 θέσεις βρίσκονται η Δανία (88%), η Φινλανδία (88%), η Νέα Ζηλανδία (88%), η Νορβηγία (85%) και η Σιγκαπούρη (85%), ενώ στις τελευταίες 5 το Νότιο Σουδάν (11%), η Συρία (13%), η Σομαλία (13%), η Βενεζουέλα (14%) και η Υεμένη (16%).

Δείτε αναλυτικά όλα τα ευρήματα

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης