Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ«Μα αφού δεν πήγες με γυναίκα πως ξέρεις τι σου αρέσει;»

«Μα αφού δεν πήγες με γυναίκα πως ξέρεις τι σου αρέσει;»

Μαρτυρίες στην Limassol Today για «θεραπείες» μεταστροφής που επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα στον Μεσαίωνα

Ιερέας προσπαθεί να «ισιώσει» μέσω εξομολογήσεων τουλάχιστον εκατό άτομα

Γράφει Δημήτρης Στρατής
Limassol Today - Feature Cover Reduced Adria Fruitos

Είμαστε στην Κύπρο του 2022…. κι όμως, γεγονότα που συμβαίνουν στον τόπο μας θυμίζουν την περίοδο του Μεσαίωνα που δεν λέει να μας εγκαταλείψει.

Σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών συζητήθηκε χθες το θέμα των λεγόμενων «θεραπειών» μεταστροφής σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και τα αυτιά των παρευρισκόμενων έφριξαν από τις συνταρακτικές ιστορίες που ακούστηκαν.

Κυρίως ιερείς αλλά και ψυχίατροι, ψυχολόγοι, λεγόμενοι life coaches και σωρεία άλλων τσαρλατάνων με διάφορους τρόπους, (ψυχολογικό καταναγκασμό, χορήγηση σκευασμάτων) επιχειρούν και πείθουν πρόσωπα που τους επισκέπτονται, ότι μπορούν με αντιεπιστημονικές μεθόδους να προχωρήσουν σε μεταστροφή των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.

Με αυτοκτονικές τάσεις η πλειοψηφία

Limassol Today - Conversion Therapy Us Illustratio.2e16d0ba.fill 1200x630

Το Limassol Today επικοινώνησε για το θέμα με τον κ. Αντώνη Παπαγεωργίου εκπρόσωπο της  Accept –ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Κύπρου όποιος μας εξηγεί ότι οι καταγγελίες προέκυψαν μέσα από έρευνα-καμπάνια που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με την ελληνική οργάνωση Orlando LGBT.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι το κοινό σημείο ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία άτομα που μαρτύρησαν έφτασαν στο σημείο να έχουν αυτοκτονικές τάσεις.

Ο κ. Παπαγεωργίου προσθέτει ότι εντοπίστηκαν περίπου εκατό άτομα που αντιμετώπισαν τις «θεραπείες» μεταστροφής, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός ατόμων δεν ήθελε να μιλήσει στην Accept για όσα βίωσε.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν συμβουλές που δίνουν ιερείς, σημειώνει. Σοκαριστική είναι η μαρτυρία που έχει στην κατοχή της Accept ότι ιερέας ανέφερε ότι εξομολογεί τουλάχιστον εκατό άτομα τα οποία προσπαθεί να «ισιώσει» για να γίνουν straight.

Limassol Today - David Chavarria Hernandez Conversion Therapy.max 760x504

Με τεστοστερόνη και βιάγκρα

Οι καταγγελίες δικαιολογημένα προκαλούν αποτροπιασμό, καθώς συμβαίνουν σε μια κοινωνία που υποτίθεται προσπαθεί να κάνει βήματα για να ξεφύγει από τον σκοταδισμό του παρελθόντος:
Limassol Today - Terapia Conversione Riparativa Gay
  • Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα μας ο κ. Παπαγεωργίου συγκεκριμένοι ψυχοθεραπευτές επιβάλουν σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα ορμονοθεραπείες ή άλλες φαρμακευτικές θεραπείες. Δηλαδή, εάν ένα αγόρι είναι θηλυπρεπές, συστείνουν μέσω παραπομπής σε «δικούς» τους ενδοκρινολόγους την χορήγηση τεστοστερόνης για την ανάπτυξη τριχοφυΐας. Αντίστοιχες θεραπείες προτείνονται και για ανδροπρεπείς κοπέλες.
  • Ιερείς επιχειρούν μέσω της εξομολόγησης να πείσουν ΛΟΑΤΚΙ άτομα να προχωρήσουν στην σύναψη γάμου με άτομα του αντίθετου φύλου. Επιβάλουν επίσης υποχρεωτική κατήχηση, ενώ προχωρούν ακόμα και σε εξορκισμούς ατόμων. Σύμφωνα με μαρτυρία που δόθηκε στην Accept, όταν πρόσωπο ρώτησε ιερέα πως θα μπορέσει να έχει σεξουαλική ζωή με την μέλλουσα σύζυγο του, του πρότεινε να αγοράσει βιάγκρα από τα φαρμακεία.
  • Γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε ψυχιάτρους, ψυχολόγους ή ιερείς, από τους οποίους ζητούν να τους αλλάξουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό,  να τους «σάσουν», είτε να τους πείσουν ότι η ταυτότητα φύλου τους είναι αυτή με την οποία έχουν γεννηθεί. Σε αυτούς τους ψυχιάτρους, γίνονται ερωτήσεις του τύπου «αφού δεν δοκίμασες με γυναίκα πως γίνεται να ξέρεις τι είσαι;», γίνονται ακόμα συστάσεις για παρακολούθηση ερωτικών ταινιών με γυναίκες.
Limassol Today - Conversion Therapy Costa Rica Ill.2e16d0ba.fill 1200x630

Δύο με τρία χρόνια φυλάκιση

Όπως μας εξηγεί ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς που ενέγραψε το θέμα, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής αναμένεται να οδηγηθεί πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ με την οποία προστίθεται νέο άρθρο στον Ποινικό Κώδικα ώστε:

Limassol Today - Image Placeholder Title

• Να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι και 2 έτη η εφαρμογή οποιασδήποτε τέτοιας «θεραπείας».

•Η ποινή θα φτάνει μέχρι τα 3 χρόνια όταν εφαρμόζεται με θύμα «ανήλικο ή πρόσωπο που βρίσκεται σε ευάλωτη θέση λόγω ασθένειας, αναπηρίας, ψυχικής κατάστασης ή σχέσης εξάρτησης ή επιρροής»,

•αλλά και όταν πρόσωπο παραπέμπει σε τέτοια πρακτική άλλο πρόσωπο του οποίου ασκεί νόμιμη κηδεμονία.

Αδίκημα που τιμωρείται με ποινή μέχρι 2 ετών θα είναι και η δημόσια ή με την κυκλοφορία εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων αναγγελλία  ή διαφήμιση, έστω και συγκαλυμμένα πρακτικής, τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας που στοχεύει στην μεταβολή ή την καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου.

Ποινικοποίηση σε πολλές χώρες

Limassol Today - Comment3 1 F350a84c32bc2e2f

Ήδη χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν εντοπίσει τις πρακτικές αυτές και προχώρησαν σε ποινικοπίηση τους. Οι «θεραπείες» μεταστροφής έχουν ποινικοποιηθεί  στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Μάλτα, στον Καναδά, σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, σε ορισμένες περιφέρειες της Ισπανίας, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο ΟΗΕ, το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν ζητήσει την ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής παγκοσμίως. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι πρόκειται για μεσαιωνικές και απάνθρωπες πρακτικές .Τον Οκτώβρη του 2020 έγινε έκκληση από περισσότερους από 60 ευρωβουλευτές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ολική απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής στην ΕΕ.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης