Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΟδικός χάρτης Ελλάδας - Τουρκίας σε τρία επίπεδα

Οδικός χάρτης Ελλάδας – Τουρκίας σε τρία επίπεδα

Ικανοποίηση για το κλίμα συνεργασίας που δημιουργήθηκε μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στις κοινές δηλώσεις που παρέθεσε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Στόχος της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών ήταν να προετοιμάσουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, αλλά και να βρεθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών. Οι δυο τους συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και για περιφερειακά ζητήματα.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το καλό κλίμα στηρίζεται στην κατανόηση και τον σεβασμό, που επιτρέπει την αποκλιμάκωση κρίσεων και τη συζήτηση γερών βάσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. «Θέλουμε οι σχέσεις να συνεχιστούν» στη βάση αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας με αμοιβαίο σεβασμό και μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις.

«Οι εξωγενείς κρίσεις καθίστανται κανονικότητα, παρά εξαίρεση. Τούτο καταδεικνύει την ανάγκη συνεργασίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. «Η αποστολή μας», είπε, «είναι να επιλύουμε τα θέματα αιχμής μεταξύ των δύο χωρών και να προλαμβάνουμε εντάσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έκανε λόγο για διάλογο, θετική ατζέντα και ΜΟΕ. Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος αλλά όχι αιθεροβάμων σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τα πάθη που κληρονομήθηκαν δεν διαγράφονται με μια μονοκονδυλιά».

Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, με τον Τούρκο ομόλογό του, συμφώνησαν ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα:

«Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου».

Δεύτερον, προσέθεσε, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των ΜΟΕ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τρίτον, προσέθεσε, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας συνεργασίας, σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση και οι οποίες θα επανεκκινήσουν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη.

Αποστολή των δύο υπουργών, όπως επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης είναι:

«Πρώτον να επιλύουμε τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις με σκοπό να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις».

«Δεύτερο, να κατευθύνουμε τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων».

«Τρίτον, να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο».

Κομβικά σημεία, όπως τόνισε, θα είναι πρώτα απ’ όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου και η διοργάνωση μετά από 7 χρόνια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους.

Για τις μειονότητες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «γέφυρες συνεργασίας». Επίσης, αποφάσισαν συνεργασία για το μεταναστευτικό. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το καλό κλίμα στην περιοχή μας. Αυτό θα συμβάλλει στις διμερείς μας συζητήσεις, αλλά είναι αναγκαίο για το μείζον αγαθό της ευημερίας». είπε.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο»

Για μια νέα και θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Χακάν Φιντάν, που χαρακτήρισε «καρποφόρα» τη συνάντηση, που έγινε σε θετικό κλίμα. «Κάναμε διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεων μας. Μετά από δύο εβδομάδες, οι Ερντογάν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη», είπε.

Ο Χακάν ανέφερε ότι συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου εξέφρασε τη θέση περί δίκαιου διαμοιρασμού και για το Κυπριακό.

Επίσης, συζητήθηκαν βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων. Επίσης, δήλωσε ότι περιμένει από την Ελλάδα συνεργασία στο μεταναστευτικό και την τρομοκρατία. Παράλληλα, είπε ότι συζήτησαν τα «προβλήματα των ομογενών μας στην Ελλάδα» και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, συζητήθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε, ευχαριστώντας τον Έλληνα υπουργό για την επίσκεψη.

Τι δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί είχαν γεύμα, που κράτησε πάνω από δύο ώρες, ενώ στη συνέχεια, ο κ. Φιντάν παρέθεσε γεύμα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και τις αντιπροσωπείες.

Στόχος των δύο υπουργών ήταν να ετοιμάσουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επίσης, στην ατζέντα ήταν να βρεθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πριν τη συνάντηση στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι στην ατζέντα ήταν η προετοιμασία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Συζήτησαν και το Κυπριακό οι Γεραπετρίτης – Φιντάν

Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσαν κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι γνωστές, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, αναφέροντας ότι υποστηρίζει επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και τόνισε την ανάγκη να πληρούνται τα κριτήρια των Ηνωμένων Εθνών.

Από πλευράς του ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι οι απόψεις της τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό είναι σαφείς και πως ως εγγυήτριες χώρες θα συνεχίσουν να συζητούν το θέμα αυτό.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης