Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΚΟ: Τι προωθείται

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΚΟ: Τι προωθείται

Αλλάζει το Καταστατικό του το ΔΗΚΟ και ανοίγει τις πόρτες του κόμματος

Συνέρχεται από τις 10 και 30 το πρωί το Καταστατικό Συνέδριο του Δημοκρατικό Κόμματος, το οποίο έχει ως βασικό στόχο το νοικοκύρεμα στη λειτουργία του κόμματος αλλά και το άνοιγμα του προς την κοινωνία σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής. Οι αλλαγές αναμένεται να περάσουν χωρίς κάποιο πρόβλημα, καθώς υιοθετήθηκαν με ευκολία σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο η συζήτηση μεταξύ των συνέδρων αναμένεται να συμβάλει παραγωγικά στη διαδικασία.

Τις εργασίες του Συνεδρίου ανοίγει ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ το Συνέδριο πραγματοποιείται στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και αρκετών υπουργών της Κυβέρνησης.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με ομιλία από τον Γενικό Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Άθω Αντωνιάδη, ο οποίος υπέδειξε πως οι αποφάσεις του συνεδρίου θα ορίσουν την πορεία του κόμματος τα επόμενα χρόνια και θα καθορίσουν τον ρόλο του κόμματος στη νέα εποχή.

«Το ΔΗΚΟ αφουγκράστηκε έγκαιρα τις απαιτήσεις και τα θέλω της κυπριακής κοινωνίας και καθιέρωσε την ουσιαστική συμμετοχή της βάσης του στις σημαντικές αποφάσεις, όπως έκανε και στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές. Οι αποφάσεις που εσείς θα λάβετε σήμερα, έχουν στόχο τη θεσμοθέτηση οργανωτικών αλλαγών και βελτιώσεων, ώστε η ευρύτερη κοινωνία να συμμετέχει ουσιαστικά στη διαμόρφωση πολιτικών», εξήγησε ο κ. Αντωνιάδης.

Πρόσθεσε πως θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση του κάθε πολίτη να συμμετέχει εκεί που νιώθει ότι θα είναι πιο ωφέλιμος και την αποτελεσματική και ενεργό συμμετοχή, ενώ θα απευθυνθεί πρόσκληση σε ανθρώπους που αποστασιοποιήθηκαν για να επιστρέψουν στο κόμμα.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που παρευρίσκεται στο Συνέδριο, χαρακτήρισε την παρουσία του ως σημαντική. «Σας διαβεβαιώ πως βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους και συνοδοιπόρους. Τα μέλη του ΔΗΚΟ σας εμπιστεύθηκαν νωρίς με τη βαρεία ευθύνη και μπήκαν μπροστά στη δύσκολη μάχη της εκλογής σας. Πιστεύουμε και θέλουμε να πετύχετε στο δύσκολο έργο σας, είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε και να σας βοηθήσουμε για να είναι επιτυχής η διακυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, αφού τίμησε την Κύπρια μάνα, ανήμερα της γιορτής της μητέρας, προέβη σε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του κόμματος, με αναφορές στους ιστορικούς ηγέτες της παράταξης, Σπύρο Κυπριανού και Τάσσο Παπαδόπουλο, με αφορμή τη γενέθλια ημέρα του κόμματος.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, στην ομιλία του, προέβη σε μια σύντομη αναδρομή της πορείας του κόμματος τα τελευταία χρόνια, αφού παραδέχθηκε πως, «τα προηγούμενα χρόνια ήταν δύσκολα για το κόμμα μας, η εσωστρέφεια και η μη επικοινωνία με τη βάση, έφεραν ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Οι δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων ετών, είχαν εκλογικό κόστος και έφεραν φθορά. Μετά τις Βουλευτικές κάναμε την αυτοκριτική μας και θέλω να πιστεύω ότι μάθαμε από τα λάθη μας. Καταλάβαμε μετά από εσωκομματική αξιολόγηση, πως πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην παραγωγή πολιτικής και να έχουμε πιο τακτική επικοινωνία με τη βάη. Να είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες. Να ασχολούμαστε λιγότερο με τον εαυτό μας και περισσότερο με το τι ζητά από εμάς ο κόσμος. Κατανοήσαμε πως πριν αλλάξουμε τη χώρα θα πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας».

Και πρόσθεσε: «Το κόμμα μας πρέπει να εκσυχρονιστεί, να εξελιχθεί και να προχωρήσει. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε λόγο και βήμα σε πολίτες που δεν συμμετέχουν σε κομματικές διαδικασίες. Σε απογοητευμένους πολίτες που έχουν προτάσεις αλλά νιώθουν ότι δεν εισακούονται».

Συγκεκριμένα εξήγησε πως:

-Μετεξελίσσονται οι ομάδες πολιτών, σε πολιτικές οργανώσεις που θα λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες.

-Δίδεται το δικαίωμα σε όποιον θέλει να έρθει και να συμμετέχει, χωρίς να χρειάζεται να περνά μέσα από εσωκομματικές διαδικασίες.

-Εκσυγχρονίζονται οι επαρχιακές επιτροπές.

-Αφομοιώνουμε τα όσα προβλέπονται από τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ και για τις κομματικές οργανώσεις.

-Θεσμοθετείται το ασυμβίβαστο πολλαπλών θέσεων στο κόμμα.

-Θεσμοθετείται η λήψη αποφάσεων μέσα από κομματικά δημοψηφίσματα, που θα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη.

Την ίδια ώρα ο Νίκολας Παπαδόπουλος, εισηγήθηκε στο Συνέδριο, όπως ο Φύτος Κωνσταντίνου ανακηρυχθεί επίτιμος οργανωτικός γραμματέας του κόμματος.

Limassol Today - Image 38 6

Αλλάζει το Καταστατικό του το ΔΗΚΟ και ανοίγει τις πόρτες του κόμματος

Με βασικό στόχο το νοικοκύρεμα στη λειτουργία του κόμματος αλλά και το άνοιγμα του προς την κοινωνία σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής, πραγματοποιείται σήμερα, στις 10:30 το πρωί, στο Συνεδριακό, το Καταστατικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι αλλαγές αναμένεται να περάσουν χωρίς κάποιο πρόβλημα, καθώς υιοθετήθηκαν με ευκολία σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο η συζήτηση μεταξύ των συνέδρων αναμένεται να συμβάλει παραγωγικά στη διαδικασία.

Στην ουσία έχει εντοπιστεί μία αδυναμία σε επίπεδο οργανωτικής ανάπτυξης του κόμματος καθώς και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής, η οποία δεν βοηθά ούτε στην στελέχωση ούτε στην ανάπτυξη του πολιτικού λόγου του ΔΗΚΟ. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να αντιμετωπίσουν και τα δύο αυτά ζητήματα, εκσυγχρονίζοντας τις κομματικές δομές και ανοίγοντας τις πόρτες του κόμματος στην κοινωνία ευρύτερα.

Limassol Today - Image 38 8

Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι η δημιουργία ομάδων παραγωγής πολιτικής, οι οποίες θα αντιστοιχούν στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία, για να καλύπτουν θεματικά όλο το εύρος της καθημερινής ενάσκησης πολιτικής. Σημειώνεται ότι θεματικές επιτροπές υπάρχουν και σήμερα στο ΔΗΚΟ, όμως δεν λειτουργούν όλες με την ίδια ταχύτητα, ενώ υπάρχει συχνά αλληλοεπικάλυψη και σύγκρουση καθηκόντων. Κυρίως, όμως, πρόκειται για καθαρά κλειστά, εσωκομματικά όργανα, αποτελούμενα από στελέχη.

Με τις αλλαγές που θα γίνουν αυτές οι ομάδες θα ανοίξουν σε επιστήμονες, τεχνοκράτες, επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν τις εξειδικευμένες γνώσεις και απόψεις τους, χωρίς να εντάσσονται σε ένα τυπικό κομματικό όργανο του ΔΗΚΟ, καθώς δεν θα είναι απαραίτητα μέλη του κόμματος. Ωστόσο, πέραν της διαδικασίας παραγωγής πολιτικής, αναμένεται να συμβάλουν και στο κομμάτι της στελέχωσης, καθώς αυτού του είδους οι συνεργασίες συχνά οδηγούν και σε θέσεις σε ψηφοδέλτια ή πιο ενεργό κομματική εμπλοκή.

Αυτές οι ομάδες θα δρουν τόσο σε παγκύπριο όσο και σε επαρχιακό επίπεδο και στην ουσία θα λειτουργούν ως φάροι για τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος στην κοινοβουλευτική του παρουσία αλλά και ως μέλος της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Παράλληλα με αυτές, θα δημιουργηθεί και ένα συμβουλευτικό σώμα, το οποίο θα ασχολείται με την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος. Το σώμα αυτό θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την επιτροπή συνεχούς διαβούλευσης με την κοινωνία, η οποία θα καταγράφει εισηγήσεις και προβλήματα που θα προκύπτουν μέσα από τον διάλογο, τα οποία ακολούθως θα ενσωματώνονται στις πολιτικές του ΔΗΚΟ ή θα μετατρέπονται σε προτάσεις προς την Κυβέρνηση.

Limassol Today - Image 38 7

Στο πλαίσιο της ορθότερης λειτουργίας του κόμματος και των δομών του, θα συγκεκριμενοποιηθεί και ο ρόλος των τριών αντιπροέδρων, καθώς θα τους αποδοθούν σε καταστατικό επίπεδο συγκεκριμένες ευθύνες και αρμοδιότητες, οι οποίες θα καλύπτουν θεματικές ενότητες για σκοπούς καλύτερης οργάνωσης και αποτελεσματικότητας. Αλλαγές θα υπάρξουν και σε ό,τι αφορά τις επαρχιακές επιτροπές, με στόχο και πάλι την ορθότερη λειτουργία.

Μία άλλη αλλαγή που προωθείται σχετίζεται με το μητρώο του κόμματος και το δικαίωμα ψήφου. Λόγω της ύποπτης κινητικότητας που παρουσιάστηκε στο παρελθόν σε ό,τι αφορά την εγγραφή μελών όταν πλησίαζαν εκλογικές διαδικασίες, η εσωκομματική ρύθμιση που είχε γίνει ήταν πως δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσα άτομα ήταν εγγεγραμμένα μέλη εννέα μήνες πριν από την πραγματοποίηση των εσωκομματικών εκλογών. Αυτό το διάστημα θεωρείται, ωστόσο, πολύ μεγάλο, διαφέρει αρκετά από εκείνο των περισσότερων κομμάτων και θεωρείται πως, με την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων στο κόμμα, ο λόγος ύπαρξης αυτής της ασφαλιστικής δικλίδας έχει εκλείψει. Ως εκ τούτου, θα περιοριστεί ειδικά γι’ αυτές τις εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουλίου, στον ένα μήνα. Συναφής με τις εκλογές είναι και η ρύθμιση για τις θητείες των εσωκομματικών αξιωματούχων, καθώς όπως είναι σήμερα, συμπίπτουν οι εσωκομματικές εκλογές με περιόδους προεκλογικών εκστρατειών, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται πρόνοιες παράτασης. Με τη νέα ρύθμιση, οι εκλογές στο ΔΗΚΟ θα πραγματοποιούνται μετά τις Προεδρικές Εκλογές.

Limassol Today - δηκο

Στην παρουσία Προέδρου και Υπουργών

Στο ανοιχτό κομμάτι του Συνεδρίου δίνει το παρόν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κάποιοι από τους Υπουργούς της Κυβέρνησης. Αν και δεν θα υπάρξει οποιοσδήποτε χαιρετισμός και στην ουσία θα ακούσουν αυτά που θα πει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και η πρόεδρος του S&D, που είναι οι δύο παρεμβάσεις που θα γίνουν ενώπιον των ΜΜΕ, η παρουσία τους εκεί έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Limassol Today - Image 38 9

Η εμφάνιση στελεχών της Κυβέρνησης αναμένεται να λειτουργήσει ως μια ευκαιρία σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ του κ. Χριστοδουλίδη και των μελών του μεγαλύτερου κόμματος που τον υποστηρίζει, σε μία περίοδο που η συνύπαρξη των συμπολιτευόμενων κομμάτων στην Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη βρει τον ρυθμό της και δεν έχει ομαλοποιηθεί πλήρως. Υπενθυμίζεται ότι, προεκλογικά, ο ρόλος των κομμάτων ήταν περιορισμένος ως στρατηγική επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, που ήθελε αφενός να προτάσσει την ανεξαρτησία της υποψηφιότητάς του και αφετέρου να κάνει ανοίγματα στην εκλογική βάση του ΔΗΣΥ, τα οποία δεν θα επισκιάζονταν από τις δυνάμεις του Κέντρου. Τώρα, όμως, η συνεργασία μεταξύ του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και της Κυβέρνησης έχει μπει σε νέα βάση και είναι απαραίτητη για την προώθηση και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, γι’ αυτό και γίνονται ενέργειες ενδυνάμωσης των σχέσεων.

Μετά το τέλος των ανοιχτών παρεμβάσεων, οι πόρτες του Συνεδρίου θα κλείσουν και θα έχουν τον λόγο τα μέλη του κόμματος. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν γύρω στους 1500 συνέδρους και όσοι εξ’ αυτών προσέλθουν μπορούν να λάβουν τον λόγο για να εκφράσουν τις απόψεις τους είτε επί των καταστατικών αλλαγών είτε επί ευρύτερων πολιτικών θεμάτων, καθώς ακολουθεί και Εκλογικό Συνέδριο για τη νέα ανώτατη ηγεσία και τα συλλογικά όργανα. Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τις καταστατικές αλλαγές.

Μικαέλλα Λοΐζου

Powered byLimassol Today - Epifaniou

ΠηγήREPORTER

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης