Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΤον διορισμό Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα ενέκρινε το Υπουργικό

Τον διορισμό Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα ενέκρινε το Υπουργικό

Στον διορισμό Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, ενόψει της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2026, προωθεί με Νομοσχέδιο της η Κυβέρνηση.

Αυτό ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για τον διορισμό Υφυπουργού Προεδρίας, το οποίο θα υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφισή του σε νόμο και άμεσο διορισμό του/της Υφυπουργού με πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, και θα αναλάβει τις προετοιμασίες για διεξαγωγή της Κυπριακής Προεδρίας. 

Η θητεία του, ανέφερε, αρχίζει σε ημερομηνία που θα καθορίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την πράξη διορισμού και λήγει την 31η Ιουλίου 2026.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε πως ο διορισμός Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κρίνεται αναγκαίος, καθώς η ανάληψη της 2ης Κυπριακής Προεδρίας δημιουργεί, μεταξύ άλλων, πρώτον πρόσθετες ειδικές υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολιτικό επίπεδο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, καθώς και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεύτερον, την ανάγκη κατάλληλης προεργασίας για την επαρκή ενημέρωση και τον συντονισμό των διαφόρων Υπηρεσιών της Δημοκρατίας και τρίτον, την ανάγκη πραγματοποίησης σειράς επαφών σε πολιτικό επίπεδο με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ο Υφυπουργός, όπως ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, θα έχει τη συνολική πολιτική εποπτεία και να ασχολείται αποκλειστικά για την προετοιμασία και διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας. 

Οι αρμοδιότητες του θα περιλαμβάνουν, εξήγησε ο Εκπρόσωπος, πρώτον, την πολιτική εποπτεία της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2026, δεύτερον, την πολιτική εκπροσώπηση σε όργανα και θεσμούς της ΕΕ και τη διενέργεια επαφών με τους θεσμούς και τα όργανα αυτά.

Τρίτο, τη συνολική εποπτεία, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς, της προετοιμασίας και διεκπεραίωσης της Κυπριακής Προεδρίας.  Στο πλαίσιο αυτό θα έχει την ευθύνη για το συντονισμό του προγράμματος και των προτεραιοτήτων της Κυπριακής  Προεδρίας, της οργάνωσης των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν, καθώς και άλλων οργανωτικών θεμάτων και της επικοινωνιακής στρατηγικής, σε στενή συνεργασία με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Τέταρτο, πρόσθεσε, ο ή η Υφυπουργός θα παρουσιάζεται κατά τις συζητήσεις ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για τα θέματα της αρμοδιότητάς του και την υποβολή σχετικών ενημερωτικών σημειωμάτων, χωρίς όμως να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

«Στόχος μας είναι οι έξι μήνες της Κυπριακής Προεδρίας να αποτελέσουν ένα σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για τη Κύπρο, αλλά και για την ΕΕ.  Ο καταρτισμός ενός φιλόδοξου, συγκεκριμένου και ρεαλιστικού πλάνου προτεραιοτήτων θα συμβάλει σε μια επιτυχημένη Προεδρία που θα ενισχύσει περισσότερο το όραμα για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη βάση των αρχών και αξιών της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Κύρια μας φιλοδοξία είναι να έχουμε μια Προεδρία ελπίδας και προοπτικής. Ελπίδα και προοπτική για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», ανέφερε.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης