Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023Α. Δημητριάδης: Άστοχη η πρόταση για συνταγματική τροποποίηση

Α. Δημητριάδης: Άστοχη η πρόταση για συνταγματική τροποποίηση

Η συζήτηση με αφορμή δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Α. Νεοφύτου για συνταγματική τροποποίηση και δημιουργία θέσης αντιπροέδρου ή βοηθού προέδρου, θεωρώ ότι είναι πολιτικά άστοχη  και συνταγματικά επικίνδυνη . Οι ακροβατισμοί σε μια περίοδο πλήρους στασιμότητας στο Κυπριακό στέλνουν λάθος μήνυμα στους Ελληνοκύπριους, στους Τουρκοκύπριους και στη διεθνή κοινότητα. Θυμίζω παλαιότερη πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960.

Η συγκυρία απαιτεί σοβαρότητα, αξιοπιστία και προσήλωση στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) ως  βάση για την επίλυση, με υλικό τα όσα έως τώρα έχουν συμφωνηθεί.

Η ασπίδα μας για να πετύχουμε είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που απορρίπτει τα δύο κράτη και στηρίζει ένα κράτος στην Κύπρο που θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό.

Έχω προτείνει δύο κλειδιά για να σταματήσουμε την πορεία προς τα βράχια της διχοτόμησης. Το φυσικό αέριο να γίνει καταλύτης για τη λύση με μεταφορά του φυσικού αερίου στην Τουρκία μετά την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό χρειάζεται να μπει στο τραπέζι μαζί με την αξιοποίηση  των συγκλίσεων στο Κυπριακό. Ταυτόχρονα, να κινηθούμε προς τις Βρυξέλλες και να στηρίξουμε τη θετική ατζέντα της Ευρωτουρκικής Σχέσης. Αυτό – το δεύτερο κλειδί – μπορεί να προχωρά παράλληλα και με προϋπόθεση την πρόοδο των συνομιλιών για επίλυση στο Κυπριακό.

Πρώτα όμως, χρειάζεται η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου γιατί κανείς δεν μας πιστεύει πλέον.

Χρειάζονται νέα πρόσωπα για να ανακτηθεί η αξιοπιστία μας. Αν θέλουμε να δείξουμε πως ότι λέμε το εννοούμε, προτείνω η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα να ετοιμάσει το σύνταγμα της δικής της πολιτείας για εφαρμογή σε περίπτωση λύσης. Προτείνω στους Ελληνοκύπριους την οργάνωση της ομόσπονδης πολιτείας μας με βάση το κοινοβουλευτικό σύστημα και όχι το προεδρικό. 

Σε σχέση με τις υπερεξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, θυμίζω ότι από τις 28 Φεβρουαρίου έθεσα το ζήτημα  στο Περίγραμμα Θέσεων μου και έχω προτείνει άμεση και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στον τρόπο διορισμού ανεξάρτητων  Αξιωματούχων:

  1. Η καθιέρωση πολιτικής πρακτικής από τον Πρόεδρο να διαβουλεύεται με τη Βουλή όσον αφορά τους διορισμούς των ανεξάρτητων αξιωματούχων που ορίζει το Σύνταγμα. Η Βουλή με διαδικασία δημοσίων ακροάσεων (όπως στο Ευρωκοινοβούλιο ή τη Γερουσία στις ΗΠΑ) να εξετάζει τα άτομα που προτείνει ο Πρόεδρος.
  2. Για τους διορισμούς ανεξάρτητων αξιωματούχων Αρχών που δημιουργήθηκαν με νόμο ή λόγω των υποχρεώσεων που προέκυψαν με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, να νομοθετηθεί η διαδικασία διορισμού πάνω στο πρότυπο διορισμού του/της Επιτρόπου Διοικήσεως.
  1. Η διαδικασία αυτή να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των Προέδρων των Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών με σχετική τροποποίηση του νόμου που τους διέπει.
  1. Διαχωρισμός των συμβουλευτικών και των διωκτικών αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα με τη δημιουργία άλλου θεσμού που να αποτελεί τον νομικό σύμβουλο της εκτελεστικής εξουσίας.
  • Η ανεξαρτησία των θεσμών είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η ριζοσπαστική αλλαγή στον τρόπο στελέχωσης αυτών των θεσμών είναι απαραίτητη για να επιτύχουμε ένα «Τίμιο Κράτος».

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης