Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί ο ΔΗΣΥ - Μετρούν κινήσεις τέσσερις

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί ο ΔΗΣΥ – Μετρούν κινήσεις τέσσερις

Από την πλευρά τους, κλειστά χαρτιά επιμένουν να κρατούν η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μπορεί η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου να έγινε σε σχετικά ήρεμο κλίμα, εντούτοις ο Δημοκρατικός Συναγερμός μοιάζει ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Από την μία ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσπαθεί να περάσει στη βάση του κόμματος ότι το μεγάλο κόμμα της Δεξιάς είναι ενωμένο και θα είναι μια υπεύθυνη αντιπολίτευση και από την άλλη ο ίδιος έχει να διαχειριστεί την έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του, η οποία δεν ξεκίνησε να υπάρχει από το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου απ’ όταν και χάθηκαν οι εκλογές, αλλά πολύ πιο πριν.

Στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, από το οποίο απουσίαζε ο Γιαννάκης Κασουλίδης, το κλίμα ήταν σχετικά ήρεμο. Ο Νίκος Νουρής έδειξε από το απόγευμα τις προθέσεις του, με την επιστολή που αποκάλυψαν ΜΜΕ, δείχνοντας πως θα είναι ο πρώτος που σκέφτεται σοβαρά την διεκδίκηση της προεδρίας του ΔΗΣΥ. Φυσικά δεν είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται, αφού αναμένονται σήμερα ανακοινώσεις και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, ενώ στην αναμονή για ανακοινώσεις είναι και ο αναπληρωτής πρόεδρος της παράταξης, Χάρης Δημητριάδης.

Από την πλευρά τους, κλειστά χαρτιά επιμένουν να κρατούν η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενώ στο κάδρο μπήκε και ο Ευθύμιος Δίπλαρος που θέλει και θα διεκδικήσει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ. Πληροφορίες αναφέρουν πως για την ίδια θέση ενδιαφέρεται και η Αννίτα Δημητρίου, η οποία χαίρει σεβασμού στη βάση του κόμματος και είναι ιδιαίτερα αγαπητή. Όσον αφορά τον Κωνσταντίνο Πετρίδη δεν έχει αποφασίσει την επόμενη κίνησή του, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει στον στενό κύκλο του ότι πρόθεση του επί του παρόντος είναι να ξεκουραστεί και να απολαύσει την κόρη του.

Παράγοντας Αναστασιάδης

Σε όλο αυτό τον χαμό, φυσικά εμπλέκεται το όνομα του Νίκου Αναστασιάδη. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να πάρει θέση αφού παραδώσει τα ηνία στον νεοεκλεγείς Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν εντός του κόμματος και έχει ισχυρή άποψη, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι Χάρης Γεωργιάδης και Νίκος Νουρής είναι εκ των στενότερων συνεργατών του, ενώ ιδιαίτερα καλή σχέση διατηρεί και με τον Δημήτρη Δημητρίου. Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος απέδειξε ότι έχει το έρισμα και δεδομένων των δηλώσεων του αναφορικά με τη θέση που πρέπει να τηρήσει ο ΔΗΣΥ εάν έχαννε τις εκλογές, ο ίδιος αναμένεται να εκφράσει άποψη σύντομα.

Πρώτα πρόεδρο και μετά τα υπόλοιπα

Την 11η Μαρτίου όρισαν επισήμως ως ημέρα πραγματοποίησης των εκλογών για την θέση του προέδρου της παράταξης, ενώ το διήμερο 6-7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το παγκύπριο συνέδριο και η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη Αναπληρωτή Προέδρου, τριών Αντιπροέδρων και των 25 αιρετών μελών του Πολιτικού Γραφείου. Ο διαχωρισμός των δύο διαδικασιών δεν έχει μόνο καταστατικό υπόβαθρο, αλλά μεταφέρει στη βάση του κόμματος, την πεποίθηση του κατεπείγοντος. Όπως είναι τη δεδομένη στιγμή τα πράγματα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα πρέπει να λάβει ανανεωμένη εντολή ή θα πρέπει να αντικατασταθεί, αφού πρώτος στόχος όλων είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ηγεσία, λαμβάνοντας τα μηνύματα περί κορεσμού. Σύμφωνα με το καταστικό, οι υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος θα υποβληθούν την ερχόμενη Τρίτη 21 Φεβρουαρίου με τον κάθε υποψήφιο να πρέπει να φέρει 100 υπογραφές μελών του κόμματος, με ελάχιστο ποσοστό 10% εκπροσώπηση μελών από κάθε επαρχία. Τη Δευτέρα θα γίνει προέλεγχος των υποψηφιοτήτων. Σημειώνεται επίσης ότι δεν θα γίνουν εγγραφές νέων μελών του κόμματος, καθώς το καταστατικό προβλέπει ότι δεν μπορεί να εγγραφεί νέο μέλος 90 μέρες πριν την εκλογική διαδικασία.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης