Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023Στη τελική ευθεία για τις Προεδρικές - Αριθμός ρεκόρ υποβολής υποψηφιοτήτων

Στη τελική ευθεία για τις Προεδρικές – Αριθμός ρεκόρ υποβολής υποψηφιοτήτων

Την ερχόμενη Δευτέρα, μέλη των εκλογικών επιτελείων των υποψήφιων για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένεται να κληθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών για να δουν το πρώτο δείγμα του ψηφοδελτίου.

Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, η υποβολή των υποψηφιοτήτων ενόψει των Προεδρικών Εκλογών της 5ης Φεβρουαρίου, με 14 υποψηφίους να διεκδικούν το προεδρικό αξίωμα. Οι επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές φαίνεται πως θα μείνουν στην ιστορία, αφού καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ υποψηφίων. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν οι Προεδρικές του 2013, με έντεκα υποψηφίους.

Την Δευτέρα το προσχέδιο του ψηφοδελτίου

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία” διεξήχθη ομαλά και χωρίς προβλήματα, ενώ στις έξι σήμερα το απόγευμα λήγει η περίοδος υποβολής ενστάσεων. Όπως εξήγησε, σε περίπτωση που υποβληθούν ενστάσεις αυτές θα εξεταστούν αυθημερόν. Την ερχόμενη Δευτέρα, μέλη των εκλογικών επιτελείων των υποψήφιων για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένεται να κληθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών για να δουν το πρώτο δείγμα του ψηφοδελτίου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αντιρρήσεις ή σχόλια από τους εκπροσώπους των Υποψηφίων, θα δοθεί άμεσα εντολή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο για εκτύπωση

Όσα δήλωσαν οι 14 υποψήφιοι:

«Ένταξη της Κύπρου στην Ελλάδα»

Την ένταξη της Κύπρου στην Ελλάδα και την ενοποίηση των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών εισηγείται ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Λουκάς Σταύρου, μη αποκλείοντας παράλληλα την ένοπλη σύγκρουση με τους Τούρκους κατακτητές. Ο κ. Σταύρου ήταν ο πρώτος εκ των 14 υποψηφίων που πέρασε το κατώφλι του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία».


«Βέβαιη για την εκλογή μου»


Ακολούθησε η κα Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, η οποία εξέφρασε με το πέρας της υποβολής της υποψηφιότητας της, την βεβαιότητα ότι θα είναι η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στις σύντομες δηλώσεις της, η κ. Ντε Πέτρο ανέφερε ότι επιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή. «Αγωνιζόμαστε πάντοτε για τους Κύπριους, και βήμα βήμα θα τα καταφέρουμε και στην Προεδρία, είμαι σίγουρη», είπε. Σημείωσε ότι αγαπά πολύ τον κόσμο, τους Κύπριους και αυτή, όπως είπε, «είναι η πιο μεγάλη δήλωση» που μπορεί να κάνει.

«Κάλεσμα σε αγώνα για ένα καλύτερο αύριο»


Σε αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, ένα κράτος δικαίου, και μία ελεύθερη Κύπρο, κάλεσε τους πολίτες, ο Αλέξιος Σαββίδης την Πέμπτη, κατά την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές. Παρουσιάζοντας τους κύριους πυλώνες του προγράμματος του, ο κ. Σαββίδης, για το κυπριακό πρόβλημα, είπε ότι είναι εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και υπέρ ενός ενιαίου κράτους, χωρίς στρατό. Σημείωσε ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, κατοχής «και εθνοκάθαρσης του Κυπριακού ελληνισμού». «Κάθε πολίτης και μία ψήφος», πρόσθεσε.


«Απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον του τόπου»


Η Κύπρος αξίζει μιας καλύτερης πολιτικής ηγεσίας, η οποία με τις πράξεις της, θα σταθεί δίπλα στα προβλήματα της κοινωνίας ξεκινώντας από το εθνικό ζήτημα, το μεταναστευτικό, στα ζητήματα της ακρίβειας της οικονομίας, τα θέματα της παιδείας και στα σοβαρά θέματα της υγείας, είπε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρίστος Χρίστου.


«Να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα τίμιο κράτος»


Θέλω να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα τίμιο κράτος, μία Κύπρο πράσινη και ενωμένη, δήλωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, υποβάλλοντας το πρωί την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία” στη Λευκωσία, όπου προσήλθε συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειάς και υποστηρικτές του, ανάμεσα στους οποίους και ένα σκυλάκι. Ο κ. Δημητριάδης είπε πως “αυτή η ανεξάρτητη υποψηφιότητα θέλει να δώσει φωνή στους πολίτες που δεν τους εκφράζει το σύστημα”, προσθέτοντας πως “χρειαζόμαστε αξιοπιστία. Αυτοί που οδήγησαν το Κυπριακό στη σημερινή τραγική θέση, είναι μέρος του προβλήματος. Δεν μπορούν να είναι και μέρος της λύσης”, σημείωσε. “Ευχαριστώ την Τιτίνα Λοϊζίδου που με προτείνει. Την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, τον Αλέκο Μοδινό, τον Σταύρο Ζένιο, την Πόπη Αβραάμ και όλους τους άλλους φίλους και ενεργούς πολίτες που με στηρίζουν. Αλλά και την Υβόνη, τον Αλέξανδρο, τον Πάρη και την ομάδα στο Επιτελείο που με αντέχουν και βοηθούν. Ειδικές ευχαριστίες στην ‘Αμμόχωστο για την Κύπρο’ αλλά και στον Έφορο Εκλογών και την ομάδα του”, επεσήμανε.


«Ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία»


Ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία και εναντίωση στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία προωθεί ο υποψήφιος για την Προεδρία, Λουκάς Σταύρου, καταθέτοντας την υποψηφιότητά του ενώπιον του Εφόρου Εκλογών. «Ως Εθνική Κοινοτιστική Ανασυγκρότηση (ΕΚΑΝ) καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία. Θα την κάνουμε με τον ίδιο τρόπο που εντάχθηκε στην ΕΕ: με άμεση ενσωμάτωση της Εθνικής Φρουράς στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος – ένα έθνος, ένας στρατός», είπε στις δηλώσεις του μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του.

«Θέλω να υπογράψουμε με τους Τούρκους και τη λύση του Κυπριακού»


Όπως υπέγραψε την υποβολή της υποψηφιότητάς του επιθυμία του είναι να υπογράψει και τη λύση του Κυπριακού δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ανδρόνικος Ζερβίδης. Υποβάλλοντας στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» την δική του υποψηφιότητα ο κ. Ζερβίδης είπε ότι «μια μέρα θέλω να υπογράψουμε με τους Τούρκους και τη λύση του Κυπριακού. Μια μέρα ελπίζω να γίνει και στο πλαίσιο αυτό έγραψα ένα μανιφέστο 77 σελίδων για το πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις για όλα σχεδόν τα προβλήματα στη χώρα μας και έχουμε πολλά προβλήματα.


«Μήνυμα για ελπίδα και προοπτική επανένωσης της Κύπρου»


Με μήνυμα για ελπίδα και προοπτική επανένωσης της Κύπρου και για οικονομία που να παράγει ευημερία για την κοινωνία και όχι κέρδη για τους λίγους, κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης. Αφού ευχαρίστησε όσους στήριξαν την υποψηφιότητά του με την υπογραφή τους και τους «χιλιάδες ανθρώπους εκεί έξω που προσδοκούν την προοδευτική αλλαγή στον τόπο», ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι χρειάζεται «ηγεσία που να υπηρετεί τον τόπο και όχι τα δικά της συμφέροντα, με ειλικρίνεια και εντιμότητα, με διαφάνεια και λογοδοσία, εξυγίανση, κάθαρση, τιμωρία των ενόχων για τα δεκάδες σκάνδαλα που ατίμασαν την Κύπρο». Επιπλέον, ο υποψήφιος για την Προεδρία είπε ότι διεκδικεί δουλειά με δικαιώματα, επιχειρείν σε υγιές περιβάλλον, ζωή με αξιοπρέπεια, τομές και μεταρρυθμίσεις για τον τόπο. «Αυτό σημαίνει για εμάς προοδευτική αλλαγή. Έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε τους ανθρώπους για να κάνουμε πράξη τα αιτήματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας», σημείωσε.

«Τώρα είναι η ώρα των πολιτών»

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συμμετοχή και τη στήριξη χιλιάδων συμπολιτών μας, κάθε ηλικίας, ιδεολογικής, κομματικής, και κοινωνικό-οικονομικής προέλευσης, από όλες τις πόλεις και τα χωριά της Κύπρου μας, δήλωσε από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Χριστοδουλίδη ήταν ο 14ος που μετέβη στο «Φιλοξενία» συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τις τέσσερις κόρες τους. Μιλώντας με το πέρας της υποβολής της υποψηφιότητας του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως είναι πανέτοιμος για την αυριανή διακυβέρνηση της χώρας, σχηματίζοντας κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που θα υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμά του για να επιφέρει τομές και αλλαγές για τις οποίες θα είναι περήφανος ο Κυπριακός λαός. Στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές εκλογές, με μεγάλη αισιοδοξία, παραμένω, κατέληξε, προσηλωμένος στην επόμενη μέρα που πρέπει να μας βρει όλους, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και προτίμησης υποψηφίου, ενωμένους. Ο λόγος μου θα συνεχίσει να είναι συνενωτικός, πρόσθεσε, μακριά από προσπάθειες για πόλωση, διαχωριστικές γραμμές και προσεγγίσεις που δεν βοήθησαν ποτέ τη χώρα μας να προχωρήσει μπροστά.


«Οι πολίτες και επιθυμούν σοβαρές αλλαγές»


Οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι και επιθυμούν σοβαρές αλλαγές τόσο στην ποιότητα της δημοκρατίας όσο και στα ζητήματα του Κυπριακού όπου βλέπουμε να ακολουθείται μια πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και κατάληξης σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είπε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης. Σε δηλώσεις του μετά την υποβολή υποψηφιότητας του για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι «έχω καταθέσει την υποψηφιότητα μου ως ένας ανεξάρτητος πολίτης, δεν έχω συνεννοηθεί με κόμματα. Στέκομαι δίπλα στους πολίτες, οι οποίοι ζητούν να δουν επιτέλους κάτι διαφορετικό σε αυτόν τον τόπο».


«Η παρουσία μας είναι μια παρουσία η οποία θέλει να προκρίνει τον άλλο τρόπο ανάπτυξης»


Ένα άλλο τρόπο ανάπτυξης πάνω σε πολιτικές κατευθύνσεις του βραχυπρόθεσμου και κατ’ επέκταση του μακροπρόθεσμου, προκρίνει ο ανεξάρτητος υποψήφιος ΠτΔ, Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Πολιτικός Επιστήμονας, ο οποίος υπέβαλε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία». Όπως είπε ο κ. Αριστοτέλους, «η παρουσία μας είναι μια παρουσία η οποία θέλει να προκρίνει τον άλλο τρόπο ανάπτυξης και βασίζεται πάνω σε πολιτικές κατευθύνσεις του βραχυπρόθεσμού και κατ’ επέκταση του μακροπρόθεσμου».


Το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς


Το μέλλον ανήκει στους καινοτόμους, στους τολμηρούς, στους οραματιστές, είπε σε δηλώσεις του ο υποψήφιος για την Προεδρία, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, κατά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του. Μίλησε για αιώνες αγώνων στην Κύπρο, φέρνοντας στη σκέψη του τους γονείς του και όλους όσοι πέθαναν στην προσφυγιά. Σημείωσε ότι «σήμερα μας περιβάλλουν τεράστιοι κίνδυνοι: εθνικοί και κοινωνικοί» και κάλεσε τους πολίτες να αναρωτηθούν τι θα τους έκανε περήφανους και σε τι είδους χώρα θα ήθελαν να ζουν τα παιδιά τους. Ο κ. Χριστοφίδης κάλεσε τον κόσμο να συγκρίνει χαρακτήρες, ιδέες, φιλοσοφίες, στόχους και σχέδια. «Να αποφασίσετε όχι με κομματικό κριτήριο, ούτε το στενά προσωπικό συμφέρον, αλλά με κριτήριο πώς η πατρίδα μας μπορεί να γίνει καλύτερη. Η Κύπρος των ίσων ευκαιριών είναι εφικτή. Αρκεί να το πιστέψουμε. Το μέλλον ανήκει στους καινοτόμους, στους τολμηρούς, στους οραματιστές. Θα πολεμήσουμε, λοιπόν, για αυτή τη σκοτεινή, αλλά συνάμα φωτεινή πατρίδα, για την άλλη Κύπρο!», κατέληξε.


Οκτώ φορές υποψήφιος ο Ευστρατίου


Για όγδοη φορά υπέβαλε σήμερα υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές ο Ανδρέας Ευστρατίου. Ο κ. Ευστρατίου υπέβαλε πρώτος στις 8 το πρωί την υποψηφιότητά του στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, όπου προσήλθε συνοδευόμενος από υποστηρικτές του, με ειδικό μεταφορικό μέσο για ανάπηρα άτομα. Μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του και αφού ευχαρίστησε τον Γενικό Έφορο Προεδρικών Εκλογών για τις διευκολύνσεις που είχε λόγω των κινητικών του προβλημάτων, ο κ. Ευστρατίου δήλωσε πως «βρίσκομαι και πάλι επί των επάλξεων για μια καλύτερη λύση και μια καλύτερη ζωή στην Κύπρο μας».


Η πατρίδα χρειάζεται «όσο ποτέ άλλοτε» ικανή ηγεσία, δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου


Να στηρίξουν «τις ωφέλιμες» πολιτικές του για τον τόπο, από όποιο χώρο και αν προέρχονται, κάλεσε τους πολίτες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την επίσημη υποβολή της υποψηφιότητάς του την Πέμπτη, για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι μπορεί να κρατήσει την οικονομία «δυνατή», και ότι θα αγωνιστεί για τη λύση του Κυπριακού. «Είναι η ιδανικότερη επιλογή να ηγηθεί του Κράτους», είπε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου που προτείνει την υποψηφιότητα του κ. Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου υπέβαλε επίσημα την υποψηφιότητά του συνοδευόμενος στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, από τη σύζυγό του, την Πρόεδρο της Βουλής, και τον αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, μεταξύ άλλων. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του που προσήλθαν επίσης στην αίθουσα, ήταν Υπουργοί, Υφυπουργοί, Βουλευτές του ΔΗΣΥ, η πρώην Βουλευτής και θυγατέρα του ιδρυτή του ΔΗΣΥ Καίτη Κληρίδη και στελέχη του κόμματος. Στη δήλωσή του, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι είναι «με βαθιά επίγνωση της ευθύνης» που καταθέτει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «η πατρίδα μας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε ικανή ηγεσία».

Τον προεδρικό της μισθό για φιλανθρωπικούς σκοπούς θα παραχωρήσει αν εκλεγεί η Ιουλία Χόβρινα Κομνηνός

Τον προεδρικό της μισθό για φιλανθρωπικούς σκοπούς θα παραχωρήσει αν εκλεγεί, δήλωσε η υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας Ιουλία Χόβρινα Κομνηνός. Σε δηλώσεις της μετά την υποβολή της υποψηφιότητας της για τις προεδρικές εκλογές, είπε ότι ήρθε η ώρα για τον λαό της Κύπρου να επιλέξει ένα ηγέτη που θα οδηγήσει τον λαό τα επόμενα πέντε χρόνια. «Υπόσχομαι να βρω την λύση του κυπριακού προβλήματος, να εξαλείψω την διαφθορά, να στηρίξω την εθνική παραγωγή, να εξασφαλίσω την προστασία της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας. Καλώ τους πολίτες να ψηφίσουν την υποψηφιότητα μου». Ερωτηθείσα τι την ώθησε να υποβάλει υποψηφιότητα, η κ. Κομνηνός ανέφερε ότι ήταν απόφαση του πολιτικού της κόμματος United Cyprus Republican Party.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης