Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΣε αναμμένα κάρβουνα δικηγόροι και κυβέρνηση, εν αναμονή των κυρώσεων

Σε αναμμένα κάρβουνα δικηγόροι και κυβέρνηση, εν αναμονή των κυρώσεων

Διεθνή Μέσα από το πρωί της Παρασκευής, τονίζουν σε δημοσιεύματα τους ό,τι «τα νέα κυπριακά ονόματα στις λίστες Αμερικανών και Βρετανών αναμένεται ότι θα φέρουν νέα αναταραχή στην επιχειρηματική κοινότητα του νησιού της Μεσογείου – με οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις»

Σε αναμένα κάρβουνα κάθονται κυβέρνηση, δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, ενόψει της ανακοίνωσης των αμερικανικών κυρώσεων σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, που μίλησε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, η κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της της αμερικανική λίστα. Ο ίδιος σημείωσε ότι «μόλις δημοσιοποιηθούν οι λίστες θα είμαστε σε θέση να το σχολιάσουμε. Υπάρχουν νομικά πρόσωπα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Διεθνές ενδιαφέρον

Διεθνή Μέσα από το πρωί της Παρασκευής, τονίζουν σε δημοσιεύματα τους ό,τι «τα νέα κυπριακά ονόματα στις λίστες Αμερικανών και Βρετανών αναμένεται ότι θα φέρουν νέα αναταραχή στην επιχειρηματική κοινότητα του νησιού της Μεσογείου – με οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις». Συνεχίζοντας, τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως, την ίδια ώρα, πέντε δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο βρίσκονται υπό έρευνα από την αστυνομία σε σχέση με πιθανή παροχή υπηρεσιών σε Ρώσους ολιγάρχες υπό κυρώσεις, σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κύπρου, ενώ άλλα 36 δικηγορικά ελέγχονται.

Τα ξένα Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ερευνόνται οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τα εν λόγω δικηγορικά γραφεία και δεν επιτρέπονται βάσει των επιβληθεισών κυρώσεων και έχουν ήδη αποσταλεί στοιχεία στην Αστυνομία προκειμένου να διεξαχθούν έρευνες για πιθανά ποινικά αδικήματα.

Εν αναμονή του κλιμακίου από ΗΠΑ – Βρετανία

Σε μια άλλη εξέλιξη, όπως μετέδωσε την Πέμπτη, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, κλιμάκιο Βρετανών που εργάζονται σε διάφορα τμήματα του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου θα επισκεφθεί την Κύπρο προκειμένου αυτοί να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη σύσταση της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων (ΕΜΕΚ), η οποία θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, ενώ για τον ίδιο σκοπό αναμένεται στην Κύπρο και ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με αρμόδια πηγή.

Η ΕΜΕΚ θα δημιουργηθεί στα πρότυπα της αντίστοιχης βρετανικής μονάδας που λειτουργεί για το θέμα των κυρώσεων, και θα αντικαταστήσει τη Μονάδα Ελέγχου Κυρώσεων (ΜΕΚ) και τη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Κυρώσεων (ΣΕΟΚ), που λειτουργούν αυτή τη στιγμή υπό το Υπουργείο Οικονομικών, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Σημείωσε, ακόμη, πως τον περασμένο Μάρτιο απελευθερώθηκαν από τη Βουλή κονδύλια για τη δημιουργία της ΕΜΕΚ, η απόφαση για τη δημιουργία της οποίας είχε ληφθεί τον Ιούνιο του 2022 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι τα ονόματα θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα sanctionssearch.ofac.treas.gov

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης