Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΕπίτροπος Υγείας ΕΕ Σ.Κυριακίδου: “Η πανδημία πλέον δεν είναι η μόνη κρίση...

Επίτροπος Υγείας ΕΕ Σ.Κυριακίδου: “Η πανδημία πλέον δεν είναι η μόνη κρίση ψυχικής υγείας”

Την ανάγκη για «πιο αποτελεσματική υποστήριξη» στο κομμάτι της ψυχικής υγείας όσων το χρειάζονται περισσότερο τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου.

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι αυτή «πρέπει να είναι η προτεραιότητά» και συμπλήρωσε ότι «η ψυχική υγεία πρέπει να αποτελεί μέρος όλων των πολιτικών για την οικοδόμηση της κοινωνικής ανθεκτικότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που όλοι έχουν επηρεαστεί από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Αυτή είναι η προσέγγιση που ακολουθεί η ΕΕ».

Επισήμανε παράλληλα ότι «η πανδημία της COVID19, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της, η ενεργειακή κρίση και οι ανησυχίες για τις οικονομικές δυσκολίες: όλα αυτά τα γεγονότα επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι επηρεάζει όλους σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας με τους πιο ευάλωτους».

Όπως ανέφερε, στην ΕΕ, ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού, τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρέαζαν πάνω από 85 εκατομμύρια πολίτες και προσέθεσε ότι η COVID έχει εντείνει αυτά τα ζητήματα, ειδικά για τους νέους, αυτούς με λιγότερο ασφαλή απασχόληση ή χαμηλότερη εκπαίδευση και εισοδήματα.

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία της επιτρόπου.

“Συνάδελφοι, φίλοι,

Πολύ συχνά, όταν χτυπάει μια κρίση, οι πιο ευάλωτοι ανάμεσά μας είναι οι πρώτοι που υποφέρουν. Αυτή ήταν μια από τις πρώτες μου σκέψεις όταν χτύπησε η πανδημία COVID-19 και η καθημερινότητά μας ανατράπηκε. Πώς θα επηρεάσει αυτός ο νέος τρόπος ζωής με την κοινωνική αποστασιοποίηση και τον φόβο, την ανησυχία και το άγχος τους πιο ευάλωτους;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενθάρρυνα την Mental Health Europe να συγκεντρώσει τους ευρωπαίους εταίρους για να συντονίσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία.

Είμαι πολύ ευγνώμων για όλα όσα κάνατε για να βοηθήσετε την Ευρώπη να κατανοήσει ότι, αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ίσως μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ψυχική υγεία αυτού του αιώνα.  Η εμπειρία του COVID έχει μακροχρόνιες συνέπειες για τους πολίτες μας. Βλέπουμε παιδιά που εξακολουθούν να φοβούνται να συναντήσουν ανθρώπους, που δεν μπορούν να σταματήσουν να πλένουν τα χέρια τους.

Βλέπουμε εφήβους που έχασαν μήνες και ίσως και χρόνια κοινωνικής αλληλεπίδρασης και που τώρα δυσκολεύονται να βρεθούν ανάμεσα σε ανθρώπους. Βλέπουμε ανθρώπους που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους, σπίτια και δουλειές.

Με τη σημερινή εκδήλωση, την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, έχουμε την ευκαιρία να καλέσουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ενδιαφερόμενους φορείς να μοιραστούν καλές πρακτικές και στρατηγικές. Ευχαριστώ την Mental Health Europe για τη διοργάνωσή της, καθώς και τα αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Tilly Metz και Estrella Durá Ferrandis για τη συνδιοργάνωσή της.

Φίλοι, Η πανδημία δεν είναι η μόνη κρίση ψυχικής υγείας. Η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας έχει αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται επειγόντως τη βοήθειά μας. Κυρίες και κύριοι, έχουμε μια επείγουσα κατάσταση ψυχικής υγείας στην πόρτα μας.

Και εδώ πάλι, είναι οι πιο ευάλωτοι που υποφέρουν περισσότερο: παιδιά, νέοι, γυναίκες, ηλικιωμένοι, πρόσφυγες και μετανάστες. Αβέβαιοι για το πού πηγαίνουν ή για πόσο καιρό. Απροετοίμαστοι για ένα μακρύ ταξίδι.

Αβέβαιοι αν θα έχουν κάποιο ασφαλές μέρος για να μείνουν, αν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να τρώνε κάθε μέρα, και αβέβαιοι αν θα ξαναδούν ποτέ την οικογένεια που άφησαν πίσω τους. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας εστιάζει δικαίως στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Χρειαζόμαστε περισσότερη παγκόσμια δράση από τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών για να αντιμετωπίσουμε, από κοινού, τα κύρια ζητήματα ψυχικής υγείας που επηρεάζουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε όσους φτάνουν στην ΕΕ έχοντας ξεφύγει από τη βία και τις διώξεις.

Η υποδοχή και η ένταξη πρέπει να βελτιωθούν για όλους, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και η μακροπρόθεσμη υποστήριξη των μεταναστών και των προσφύγων.  Η επαρκής χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας.

Όσον αφορά όσους έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, έχουμε κινητοποιήσει πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ για να προσφέρουμε υποστήριξη στην ψυχική υγεία και το τραύμα και συνεργαζόμαστε με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού για την παροχή ψυχολογικών πρώτων βοηθειών, ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την ίδια την Ουκρανία.  Χαίρομαι που βλέπω τον Ερυθρό Σταυρό εδώ σήμερα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το έργο μας με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς για να καταστήσουμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες πιο ικανές να αντιμετωπίσουν καλύτερα την ψυχική υγεία. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε διαθέσει περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ για την ψυχική υγεία.

Αυτό περιλαμβάνει χρηματοδότηση για εθνικά προγράμματα πρόληψης της αυτοκτονίας, για τη βελτίωση πελατοκεντρικών κοινοτικών υπηρεσιών και εργαλείων αυτοβοήθειας για την πρόληψη της κατάθλιψης και της αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Τέλος, η νέα πρωτοβουλία της ΕΕ “Πιο υγιείς μαζί” προσφέρει ολοκληρωμένη, δομημένη υποστήριξη για τη δράση μας στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Φίλες και φίλοι, Οι ψυχικές διαταραχές και οι διαταραχές συμπεριφοράς αποτελούν αυξανόμενο βάρος για τη σημερινή κοινωνία και μπορούν να επηρεάσουν όλους μας. Ακόμη και πριν από την πανδημία και τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, 1 στους 6 Ευρωπαίους επηρεαζόταν από προβλήματα ψυχικής υγείας. Το 2018, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως υπέφεραν από κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας.

Την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες υγείας και το εργατικό δυναμικό μας στον τομέα της ψυχικής υγείας έχουν υποφέρει πάρα πολύ. Πρέπει επίσης να τους φροντίζουμε, ενώ ταυτόχρονα γεφυρώνουμε το καπάκι της περίθαλψης.

Η διατήρηση της ψυχικής μας υγείας αποτελεί προσωπική μου προτεραιότητα. Είναι επίσης προτεραιότητα της Επιτροπής. Η Πρόεδρος von der Leyen το υπογράμμισε αυτό στην πρόσφατη ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας τις βάσεις για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Ολοκληρωμένη, διότι η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας, είτε πρόκειται για την εκπαίδευση, είτε για την απασχόληση, είτε σχετίζεται με την υγεία του πλανήτη μας και επηρεάζεται από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έτοιμοι να δράσουμε από κοινού. Θα χαρτογραφήσουμε αυτό που ήδη δουλεύεται, εκεί έξω, ώστε οι δράσεις μας να στηρίζονται σε αυτό.

Αλλά πρώτα και κύρια, πρέπει να ακούσουμε. Και αυτό ακριβώς θα κάνει η Επιτροπή. Θα συλλέξουμε τις απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Θα ακούσουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις ΜΚΟ, τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες.

Θα μάθουμε τι κάνουν τα κράτη μέλη μας, οι ΜΚΟ, οι ακαδημαϊκοί και οι επαγγελματίες και πού μπορεί η ΕΕ να προσφέρει συγκεκριμένη προστιθέμενη αξία.

Ο ρόλος σας εδώ θα είναι ανεκτίμητος και θα βασιστούμε στις γνώσεις και την εμπειρία σας για να οικοδομήσουμε την ολοκληρωμένη προσέγγισή μας από το μηδέν. Με εταίρους όπως η Mental Health Europe και η Συμμαχία για την Ψυχική Υγεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξέρω ότι μπορούμε να κρατήσουμε την ψυχική υγεία στο προσκήνιο – όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, αλλά κάθε μέρα. Σας ευχαριστώ.”

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης